Amit eddig nem tudtunk a testmozgásról

HáziPatika

A heti többszöri testmozgás, különösen a csapatban és közösségben űzött sportok összefüggésben állnak a jobb mentális egészséggel - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely szerint a túl sok testmozgás ugyanakkor nem mindig hasznos a pszichológiai jólét szempontjából.

Aki rendszeresen mozog, jobb a mentális egészsége

A testmozgás csökkenti többek között a szívbetegség, az agyi-érkatasztrófa és a cukorbetegség kockázatát, de az kevésbé tisztázott, hogy milyen hatással van a mentális egészségre. A tudományos bizonyítékok egy része azt sugallja, hogy javíthatja a mentális egészséget, ugyanakkor a szakértők megjegyzik, hogy a hatás mindkét irányban működhet, vagyis a mozgásszegény életmód tünete és okozója is lehet a rossz mentális egészségnek - írja a Lancet Psychiatry folyóiratban publikált új eredményeire hivatkozva az Index.

Hogy sportoljunk 30 fölött?

30 éves kor fölött a rendszeres testmozgás évekkel hosszabbíthatja meg az életünket, ráadásul az alakunk és a közérzetünk is sokkal jobb lesz tőle. A sport segít távol tartani az olyan betegségeket is, mint a cukorbaj, a szívproblémák vagy a rák, de fontos tudni, hogy a 30-as éveinkben már másképp kell edzenünk, mint a 20-asokban. Lássuk, hogyan!

Amit eddig nem tudtunk a testmozgásról, mozgás sport edzés mentális egészség rendszeres testmozgás
Ha rendszeresen mozog, jobb a mentális egészsége

Mint írják, a heti 3-5 alkalommal végzett, nagyjából 45 percnyi testmozgás van a leginkább jótékony hatással a mentális egészségre. A kutatók ugyanakkor azt is kimutatták, hogy azok, akik napi szinten végeznek testmozgást, gyengébb mentális egészségről számolnak be.

1,2 millió felnőtt adatait dolgozták fel

A tanulmány készítői a fizikai aktivitás összes formáját figyelembe vették, a gyerekekről való gondoskodástól és a házimunkától kezdve a fűnyíráson, a horgászáson, a biciklizésen és az edzőtermi erősítésen át egészen a futásig és a síelésig.

A kutatók az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából származó 1,2 millió felnőtt adatait dolgozták fel. Az alanyokat arról kérdezték, hogy az előző 30 napra vonatkozóan hányszor értékelnék rossznak a mentális egészségüket a jelentkező stressz, a depresszió és az érzelmi problémák miatt. Arra is válaszolniuk kellett, hogy milyen gyakran végeztek testmozgást a megelőző 30 napban, és hogy hetente, illetve havonta hányszor űzik ezt a testmozgást és mennyi ideig.

Rendszeres testmozgás = jobb mentális egészség

A végső eredményekhez figyelembe vették az alanyok korát, etnikai és nemi hovatartozását, családi állapotát, jövedelmét, iskolázottságát, munkavállalói státuszát, testtömegét, saját értékelése szerinti fizikai egészségét, és hogy korábban diagnosztizáltak-e nála depressziót.


Az eredmények szerint a résztvevők havonta átlagosan 3,4 napon értékelték rossznak a mentális egészségi állapotukat. A rendszeresen testmozgást végzők ugyanakkor havi szinten 1,5 nappal kevesebbszer, mint a mozgásszegény életmódot folytatók. A vizsgált testmozgások mindegyike összefüggött a jobb mentális egészséggel. A legjótékonyabb hatásúnak a csapatsportok, a kerékpározás, az aerobic és az edzőtermi edzések bizonyultak.

Noha a tanulmányban egyértelmű volt az összefüggés a rendszeres testmozgás és a jobb mentális egészség között, a kutatók hangsúlyozzák, hogy nem tudnak ok-okozati kapcsolatot kimutatni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag