Gyerekek, akiknél gyakoribb a magas vérnyomás

A Berni Egyetemi Kórház tanulmánya szerint a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomása az átlagosnál.

Az eljárás hatással lehet a későbbi egészségre

Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ban látta meg a napvilágot, és a mesterséges megtermékenyítés ezután a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításhoz. Állatoknál végzett kutatások és embereken végzett vizsgálatok alapján az eljárás azonban hatással lehet a gyerek későbbi egészségére, de a kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról kevés információval rendelkezik a tudomány.

Ezeknél a gyerekeknél gyakoribb a magas vérnyomás
A mesterséges megtermékenyítés hatással lehet a későbbi egészségre is

Nő a magas vérnyomás kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) született gyerekeknél tinédzserkorukban nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata a kutatók eredményei alapján: Emrush Rexhaj és kutatótársai 54 egészséges, átlagosan 16 éves fiatalt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, a kontrollcsoportban pedig 43 természetes úton fogant kortársukat vizsgálták összehasonlításképpen.

Amagas vérnyomástúlságosan nagy megterhelést ró a szívre, és súlyos, sőt akár halálos betegségeket is okozhat. Kialakulásának hátterében számos ok lehet, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Kattintson!

A kevés eltérés is számít

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban bemutatott jelentés szerint az IVF-csoport átlagos vérnyomása magasabb, mint a kontrollcsoporté: 119/71 higanymilliméter a 115/69 higanymilliméterhez képest. A különbség kevésnek tűnhet, de ez az eltérés is nagy hatással van a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára. Míg az IVF-csoport tagjai közül nyolc résztvevőnek volt magas a vérnyomása (130/80 higanymilliméter), a kontrollcsoportban csak egy személynek.


Korábban is vizsgálták a gyerekeket

A kutatók néhány évvel korábban is megvizsgálták ugyanezen gyerekeket, átlagosan 11 éves korukban, és eredményeiket összehasonlították a természetes úton fogant kortársakéval. Már akkor mutatkoztak a korai érelöregedés jelei az IVF-gyerekeknél, bár a vérnyomásban még nem mutatkoztak különbségek. - Ezeknek öt évre volt szükségük ahhoz, hogy megmutatkozzanak - emelte ki Emrush Rexhaj. Mivel azonban a kutatás viszonylag kis számú résztvevővel zajlott, és az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, az eredményeket körültekintéssel kell kezelni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag