Étrend a gyermekáldásért

HáziPatika

Az egészséges kisbabára való felkészülés már a fogantatás előtti fél évben elkezdődik. Nemcsak a leendő szülők alapos kivizsgálására lehet szükség, de az életmód és az étrend megváltoztatására is.

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött. A párok 25-50 százalékánál már az első gyermekfogantatása is nehézségekbe ütközik. "A fogantatás elmaradását több tényező is befolyásolja, a leggyakoribb mégis elsősorban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethetők vissza" - magyarázza prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Nehezíthetik a teherbeesést a különböző gyulladásos betegségek, apeteérészavarai, a petekürt átjárhatóságának zavara vagy az ondótermelés zavarai is.
Lényeges, hogy az éretlen petesejtből (ún. oocitából) kb. 3 hónap amíg érett petesejt jön létre és válik alkalmassá a megtermékenyülésre. Ezért is nagyon fontos már a megtermékenyülés előtti 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is jelentkezhetnek. Ezért már a gyermekvállalás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai, genetikai vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.
Hogyan javítható a termékenység?
Hogyan javítható a termékenység?
A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az anovuláció (mikor az ovulació nem következik be), a szabálytalan menstruációs ciklusok, a progeszteron, a prolaktin, a TSH-szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges. A következőkben azokat a diétabeli tényezőket vesszük sorra, melyek (negatív vagy pozitív irányba) befolyásolhatják a sejtek minőségét és a későbbi fogantatást.
  • Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át is ártalmas - közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét. Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja.
  • Kávé: napi 1 kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.
  • Dohányzás: egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.
  • A xenoösztrogénekről ma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak és jelentőségük a civilizációs hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért az irodalom "hormonális bombáknak" nevezte el. Ezek az anyagok hormonszerűen viselkednek és felborítják a hormonális egyensúlyt, ill. akár véglegesen károsíthatják az endokrin szerveket. A xenoösztrogének csoportjába tartoznak: alkilfenolok és származékaik, ftalátok, biszfenol-A és hasonló fenolok, PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport, lángfogók, PBDE-k, halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok), peszticidek, rovarirtók, gyógyszerek, fémek és fémtartalmú vegyületek. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert nem vagy nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak és a testsúlycsökkentés (fogyás) során kikerülnek a keringésbe és azanyagcserefelborulását, rákos daganatokat is okozhatnak (emlő-, prosztata-, bélrákok).
  • Folsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavarral, a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal célszerű szedni.
  • A B6-vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.
  • Cink: mind a hormonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszómakárosodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű cinktartalmú étrend-kiegészítőt szednie.
  • Szelén: antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhesség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is javítja.
  • L-arginin: esszenciális aminosav, amely mennyisége általában a kiegyensúlyozott táplálkozás során elegendő, de néha szükséges a bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpeszfertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne vigyenek be ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a betegség kiújulásának veszélyét!
  • L-karnitin: szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpeszveszélyt.

Ha szeretne még többet megtudni a vitaminokról, ásványi anyagokról és nyomelemekről, kattintson tovább a VitaminABC-re, ahol azt is kiszámoljuk Önnek, miből milyen mennyiségre van szüksége életkorától és körülményeitől függően.

Agyógynövényekközül az Agnus Castusról (barátcserje) sikerült bizonyítani, hogy egyértelműen javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását és a termékenységet. A készítmény különösen hatásos, ha a sárgatest-fázis megrövidült, a prolaktinszint emelkedett, javítja a progeszteron-ösztrogén arányt, csökkenti a fokozott vérzést. Fontos azonban tudni, hogy a kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie. Ez tehát nem egy olyan "csodaszer", amelynek hatása mindenki számára egyformán, azonos dózisban és azonos módon alkalmazható a siker reményében.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag