Gyógyító futás

Évről évre több a futótávot teljesítő jelentkező az év legnagyobb szabadidős sportversenyére: az idei Telekom Vivicittá városvédő futáson résztvevők száma várhatóan ismét csúcsot dönt.

Egyre többen ismerik fel a futásban a világ legegyszerűbb mozgásformáját, amely rendszeressé téve könnyedén egyéni életvitellé válik, szervezetten pedig óriási közösségi élmény. Mi több, a futás gyógyít.

Április 13-án vasárnap kerül sor a Telekom Vivicittá Városvédő futásra, amelynek kiinduló és célpontja a Margitsziget. A félmaratontól a gyaloglásig öt különböző hosszúságú útvonalon bárki megtalálhatja a kondíciójának és felkészültségének megfelelő kihívást, a nevezők között éppúgy találkozhatunk kisiskolással, mint nyolcvanon túli versenyzővel. A tét mindenkinek ugyanaz: önmaga legyőzése. Egyre többen vannak azonban azok is, akiknek nemcsak önmagukat kell legyőzni.

Tóth Icó, kétgyermekes édesanya 30 éves volt, mikor kiderült, méhnyakrákja van. Betegségéből felépülve elhatározta, hogy segíteni akar sorstársainak, erőt ad nekik ahhoz, hogy ne adják fel, ezért megírta a „Minden Anyuka meggyógyul” című könyvet, majd létrehozta a Mályvavirág Alapítványt. Icó kitartása és optimizmusa példamutató, most elhatározta, hogy a Telekom Vivicitta futóversenyén lefutja a 7 km-es távot.

„A második kislányom születése után derült ki rögtön, hogy méhnyakrákos vagyok. Megműtöttek, kaptam sugár- és kemoterápiát. Nagyon nehéz időszak volt az életemben! A legfontosabb dolgok, amik akkor erőt adtak, az élni akarás, a támogató család és barátok, hogy nem kell egyedül megbirkóznom ezzel a betegséggel, a sok szeretet, béke és hála. Akkor csatlakozni akartam a méhnyakrák mozgalomhoz, de sajnos megdöbbenve észleltem, nincs mihez kapcsolódni. Mindent a sors írt. A betegségből megszületett egy könyv- méhnyakrákosoknak-, a könyvből született egy alapítvány. Egyik életre keltette a másikat, tervezés nélkül, az élet által megírtan.”

Tóth Icó

Icóhoz hasonlóan életet veszélyeztető betegséggel küzdők biztatását tűzte ki célul a Fenntarthatósági Média Klub, amely felelősségvállalásban kiemelt szerepet vállaló médiumok és munkatársaik közössége. Tagjai - az Origo, Cemp csoport (Index.hu), RTL Klub, TV2, Sanoma, Axel Springer, Metropol és ClassFM - többtucat újságírót és szerkesztőségi munkatársat neveztek be a futóversenyre. Egy-egy súlyos betegségben érintett barátot, kollegát, rokont képviselnek az összefogásukkal és a teljesítményükkel, így üzenve és erőt nyújtva számukra: „Nem vagy egyedül!”

„A rendszeres fizikai aktivitás drasztikusan csökkenti nemcsak a rosszindulatú daganatos betegségek, de számos más betegség előfordulását. A betegségekből való felgyógyulásban pedig különösen nagy szerepe van a szabad levegőn végzett rendszeres mozgásnak. Futás vagy kocogás közben az agyalapi mirigy béta-endorfin hormont termel, amely természetes fájdalomcsillapító anyagként hasonló hatást vált ki, mint a morfium és lelki megnyugváshoz közeli boldogságállapotot hozhat létre. Ez a mentális erő a teljes gyógyulás egyik segítő tényezője lehet. – mondta prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga orvos elnöke.

Áprilisban a 13688-as számon a Telekom adományvonalát* hívók a daganatos betegségek megelőzését és gyógyítását segítő Magyar Rákellenes Liga munkáját támogatják.

További információk: www.malyvavirag.hu *A hello holnap! Adományvonal a 13688-as számon érhető el. A hívószám a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon hálózatából is hívható. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes és teljes egészében átadásra kerül a kedvezményezett szervezet részére (Domino feltöltő-kártyával kezdeményezett hívások kivételével, ahol a 27%-os áfa levonásra kerül). A szolgáltatás április 1.- április 30. között a Magyar Rákellenes Liga javára működik.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)