Esély a hátrányos helyzetű kistérségeknek

A Kereskedelmi és Hitel Csoport az eddigi közösségi szerepvállalási programjain átívelő, s egyben átfogó kezdeményezést jelentett be a rászorulók megsegítésére.

"2013-ban átfogó felmérést végeztünk ügyfeleink és partnereink körében a különböző támogatási területek fontosságáról. A kutatás eredményei megerősítették, hogy közönségünk továbbra is fontosnak tartja kiemelt támogatási területeinket, így a gyermekegészségügyet, a fiatalok oktatását, a sportot és az előadó-művészetet, de az elmúlt évek gazdasági változásainak hatására új elvárásként a rászorulók, a hátrányos helyzetűek segítését is megfogalmazták. Ennek az igénynek eleget téve hirdetjük meg a K&H a hátrányos helyzetűekért programot" mondta Horváth Magyary Nóra,kommunikációs ügyvezető igazgató. "A K&H Csoport célja, hogy felelős vállalatként, okos döntésekkel legyen jelen a Bankot körülvevő gazdasági, társadalmi és természeti környezetben, és ezzel hozzájáruljon a jelen és jövő társadalma számára a teljes élet megteremtéséhez. Bízunk benne, hogy a teljes élet lehetősége mellett ezeknek a fiataloknak élményeket, célokat is adhatunk a program révén. "

Ma Magyarországon minden harmadik embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. A szegénységi kockázatok többszörösen sújtják a gyermekeket és a hátrányos helyzetű térségekben élőket. A nélkülözés következményei a gyerekek egész életét meghatározzák. A rossz egészségi állapot, a tanulási-, magatartási- és beilleszkedési zavarok, az iskolai lemorzsolódás mind megnehezítik a későbbi társadalmi beilleszkedést. Márpedig Magyarország jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődése azon múlik, hogy a most felnövekvő generáció felnőttként mennyire lesz boldog, egészséges, képzett, egyszóval mennyire tud teljes életet élni. (Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2011-2020) Ezeket tartotta szem előtt a K&H, amikor a rászorulókat támogató kezdeményezés mellett döntött.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program a 311/2007. (XI. 17.) Kormányrendelet alapján meghatározott 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára nyújt segítséget a K&H eddigi négy kiemelt támogatási területén:

gyermekegészségügy

A K&H gyógyvarázs program keretében a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egészségügyi intézményei külön elbírálásban részesülnek, és éves szinten minimum 3,5 millió forint értékben kapnak működésükhöz szükséges eszközöket, berendezéseket.
Az idei K&H gyógyvarázs pályázat elbírálásakor a program zsűrije már ennek fényében választotta a nyerteseket, így az országos pályázat keretében összesen 3,7 millió forint támogatást kapott három, a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő intézmény, az ózdi mentőállomás, a mátészalkai kórház és az Orosházi Kórház.

előadó-művészet

A K&H jóvoltából a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő gyerekek különböző kulturális programokra például színházba vagy komolyzenei koncertre juthatnak el a környékbeli városokba, vagy a fővárosba. Az idei évben előre láthatóan 5 ilyen kirándulásra kerül sor. Első alkalommal a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 50 diákja vesz részt a budapesti Színházak Éjszakája rendezvényein, másodikként pedig a Tarnazsadányi Általános Iskola ugyancsak 50 diákja látogat el a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjére. Az adott előadásra szóló jegyek mellett a gyerekek számára a K&H utazási lehetőséget is biztosít, illetve uzsonnacsomaggal kedveskedik a diákoknak.

fiatalok oktatása

A K&H Vigyázz! Kész! Pénz! pénzügyi ismeretterjesztő program és iskolai vetélkedő részeként a pénzintézet megkülönböztetett figyelemmel kezeli a hátrányos helyzetű térségek általános iskoláit, hiszen ezen térségekben különösen fontos, hogy a gyerekek megismerjék a pénzzel való helyes gazdálkodás alapelveit. A program keretében a bank külön pénzügyi alapismereteket oktató, pénzügyi tudatosságra nevelő képzést indít az érintett területeken, amit a helyi bankfiók vezetője és egy pedagógus tréner közösen tartanak. Az idei évben három ilyen képzésre kerül sor. A K&H emellett a K&H Vigyázz! Kész! Pénz! versenyre való felkészüléshez szükséges anyagokat nyomtatott formában is elérhetővé teszi az érintett településeken, és igény szerint anyagi támogatást nyújt a verseny középdöntőjében, döntőjében való részvételhez.

sport

A K&H pályázatot ír ki a leghátrányosabb helyzetű kistérségek településeinek általános iskolái és óvodái számára, amelyek tornatermük belső felújítására, sportszereik lecserélésére pályázhatnak meghatározott összeg erejéig. A 2014-es pályázaton az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség helyi köznevelési intézményei indulhatnak az összességében 1 500 000 forintnyi támogatásért.

szakmai együttműködés

A a hátrányos helyzetűekért program létrehozása során a K&H szakmai együttműködést alakított ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkóztatásáért Felelős Helyettes Államtitkársásával. A Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának szakemberei a program indulása után is segítik majd a szakmai munkát, és Sztojka Attila főosztályvezető részt vesz a program szakmai tanácsadó testületében is.

"A Felzárkózási intézkedések nem mások, mint az emberi erőforrásba való befektetés. Ma már nem csak az állam, hanem az egyházak valamint a civil szervezetek illetve a gazdasági szereplők is hozzájárulnak a humán tőkébe való befektetéshez. A piaci szereplők tekintetében a versenyképességüket növelik a társadalmi kihívásokra tett lépések, amelyek a felelősségvállalásban jelentethetőek meg a legjobban. A K&H Bank programjainak területi fókuszálásával célzottabb támogatást tud nyújtani, esélyt teremtve ezzel a hátrányos helyzetű fiataloknak. Ez az irány összhangban van a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával" mondta Sztojka Attila a Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának vezetője.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program kialakításában külsős szakértőként Tibori Tímea, a MTA Szociológiai Kutatóintézetének senior kutatója vett részt, aki szintén tagja a program szakmai tanácsadó testületének.

"A hátrányos helyzetben lévők életminőségének javítása mindannyiunk felelőssége. Fontos, hogy szolgáljunk olyan mintákkal, amelyek megerősítik környezetünket abban, hogy a közösségben, a közösségért végzett minden tevékenység építi, fejleszti a csoport tagjait, gyarapítja ismereteiket, gazdagítja érzelmeiket, hozzájárul személyiségük kiteljesedéséhez. Goethe szavaival élve: A megosztott öröm - kétszeres öröm" mondta a program kapcsán Tibori Tímea.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag