Esély a hátrányos helyzetű kistérségeknek

A Kereskedelmi és Hitel Csoport az eddigi közösségi szerepvállalási programjain átívelő, s egyben átfogó kezdeményezést jelentett be a rászorulók megsegítésére.

"2013-ban átfogó felmérést végeztünk ügyfeleink és partnereink körében a különböző támogatási területek fontosságáról. A kutatás eredményei megerősítették, hogy közönségünk továbbra is fontosnak tartja kiemelt támogatási területeinket, így a gyermekegészségügyet, a fiatalok oktatását, a sportot és az előadó-művészetet, de az elmúlt évek gazdasági változásainak hatására új elvárásként a rászorulók, a hátrányos helyzetűek segítését is megfogalmazták. Ennek az igénynek eleget téve hirdetjük meg a K&H a hátrányos helyzetűekért programot" mondta Horváth Magyary Nóra,kommunikációs ügyvezető igazgató. "A K&H Csoport célja, hogy felelős vállalatként, okos döntésekkel legyen jelen a Bankot körülvevő gazdasági, társadalmi és természeti környezetben, és ezzel hozzájáruljon a jelen és jövő társadalma számára a teljes élet megteremtéséhez. Bízunk benne, hogy a teljes élet lehetősége mellett ezeknek a fiataloknak élményeket, célokat is adhatunk a program révén. "

Ma Magyarországon minden harmadik embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. A szegénységi kockázatok többszörösen sújtják a gyermekeket és a hátrányos helyzetű térségekben élőket. A nélkülözés következményei a gyerekek egész életét meghatározzák. A rossz egészségi állapot, a tanulási-, magatartási- és beilleszkedési zavarok, az iskolai lemorzsolódás mind megnehezítik a későbbi társadalmi beilleszkedést. Márpedig Magyarország jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődése azon múlik, hogy a most felnövekvő generáció felnőttként mennyire lesz boldog, egészséges, képzett, egyszóval mennyire tud teljes életet élni. (Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2011-2020) Ezeket tartotta szem előtt a K&H, amikor a rászorulókat támogató kezdeményezés mellett döntött.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program a 311/2007. (XI. 17.) Kormányrendelet alapján meghatározott 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára nyújt segítséget a K&H eddigi négy kiemelt támogatási területén:

gyermekegészségügy

A K&H gyógyvarázs program keretében a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egészségügyi intézményei külön elbírálásban részesülnek, és éves szinten minimum 3,5 millió forint értékben kapnak működésükhöz szükséges eszközöket, berendezéseket.
Az idei K&H gyógyvarázs pályázat elbírálásakor a program zsűrije már ennek fényében választotta a nyerteseket, így az országos pályázat keretében összesen 3,7 millió forint támogatást kapott három, a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő intézmény, az ózdi mentőállomás, a mátészalkai kórház és az Orosházi Kórház.

előadó-művészet

A K&H jóvoltából a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő gyerekek különböző kulturális programokra például színházba vagy komolyzenei koncertre juthatnak el a környékbeli városokba, vagy a fővárosba. Az idei évben előre láthatóan 5 ilyen kirándulásra kerül sor. Első alkalommal a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 50 diákja vesz részt a budapesti Színházak Éjszakája rendezvényein, másodikként pedig a Tarnazsadányi Általános Iskola ugyancsak 50 diákja látogat el a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjére. Az adott előadásra szóló jegyek mellett a gyerekek számára a K&H utazási lehetőséget is biztosít, illetve uzsonnacsomaggal kedveskedik a diákoknak.

fiatalok oktatása

A K&H Vigyázz! Kész! Pénz! pénzügyi ismeretterjesztő program és iskolai vetélkedő részeként a pénzintézet megkülönböztetett figyelemmel kezeli a hátrányos helyzetű térségek általános iskoláit, hiszen ezen térségekben különösen fontos, hogy a gyerekek megismerjék a pénzzel való helyes gazdálkodás alapelveit. A program keretében a bank külön pénzügyi alapismereteket oktató, pénzügyi tudatosságra nevelő képzést indít az érintett területeken, amit a helyi bankfiók vezetője és egy pedagógus tréner közösen tartanak. Az idei évben három ilyen képzésre kerül sor. A K&H emellett a K&H Vigyázz! Kész! Pénz! versenyre való felkészüléshez szükséges anyagokat nyomtatott formában is elérhetővé teszi az érintett településeken, és igény szerint anyagi támogatást nyújt a verseny középdöntőjében, döntőjében való részvételhez.

sport

A K&H pályázatot ír ki a leghátrányosabb helyzetű kistérségek településeinek általános iskolái és óvodái számára, amelyek tornatermük belső felújítására, sportszereik lecserélésére pályázhatnak meghatározott összeg erejéig. A 2014-es pályázaton az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség helyi köznevelési intézményei indulhatnak az összességében 1 500 000 forintnyi támogatásért.

szakmai együttműködés

A a hátrányos helyzetűekért program létrehozása során a K&H szakmai együttműködést alakított ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkóztatásáért Felelős Helyettes Államtitkársásával. A Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának szakemberei a program indulása után is segítik majd a szakmai munkát, és Sztojka Attila főosztályvezető részt vesz a program szakmai tanácsadó testületében is.

"A Felzárkózási intézkedések nem mások, mint az emberi erőforrásba való befektetés. Ma már nem csak az állam, hanem az egyházak valamint a civil szervezetek illetve a gazdasági szereplők is hozzájárulnak a humán tőkébe való befektetéshez. A piaci szereplők tekintetében a versenyképességüket növelik a társadalmi kihívásokra tett lépések, amelyek a felelősségvállalásban jelentethetőek meg a legjobban. A K&H Bank programjainak területi fókuszálásával célzottabb támogatást tud nyújtani, esélyt teremtve ezzel a hátrányos helyzetű fiataloknak. Ez az irány összhangban van a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával" mondta Sztojka Attila a Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának vezetője.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program kialakításában külsős szakértőként Tibori Tímea, a MTA Szociológiai Kutatóintézetének senior kutatója vett részt, aki szintén tagja a program szakmai tanácsadó testületének.

"A hátrányos helyzetben lévők életminőségének javítása mindannyiunk felelőssége. Fontos, hogy szolgáljunk olyan mintákkal, amelyek megerősítik környezetünket abban, hogy a közösségben, a közösségért végzett minden tevékenység építi, fejleszti a csoport tagjait, gyarapítja ismereteiket, gazdagítja érzelmeiket, hozzájárul személyiségük kiteljesedéséhez. Goethe szavaival élve: A megosztott öröm - kétszeres öröm" mondta a program kapcsán Tibori Tímea.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag