Kérdések és válaszok

27 éves anyuka vagyok, második terhességem 23. hetében járok, és folyamatosan gombás hüvely fertőzésem van. Első terhességemkor ki tudta az orvosom kezelni és elmúlt. Jelenleg már 1 hónapja küszködök ezzel a helyzettel, hüvelykúpot és tablettát is kaptam, de még mindig bűzös folyásom van, viszketni nem viszket, csak sok a folyás. A magzatnak nem lesz baja ettől az állandó gombás hüvelyfolyástól? És a szülésig nem is fog elmúlni? Már nem élek nemi életet emiatt, mert szégyellem a férjem előtt. Nem ülök le idegen helyen wc-re, csak otthon.

A bűzös folyás ún. nem specifikus vaginózisra utal, melyet egy Gardnerella vaginalis nevű baktérium, szimbiózisban számos anaerob baktériummal együtt okoz. Ezt nevezzük nem specifikus vaginózisnak, melynek oka lényegében a hüvelyt védő tejsavbacilusok pusztulása. A kezelés lényege az oxigéndús fertőtlenítő hüvelykezelés, majd a hüvely normális flórájának helyreállítása. A partnerét is kezelni kell, csak egészen más módon (néha a hüvelyflóra nem szempont). A kezelés elmaradásának következményei lehetnek: spontán vetélés, idő előtti burokrepedés, koraszülés, anyai és magzati vérmérgezés, újszülöttkori vérmérgezés, tüdőgyulladás és halál. Mindez nem terjed sem WC-vel, sem szexuális úton, oka a hüvelyvédő bacilusok pusztulása. Akkor lesz ismét egészséges, ha újra képes lesz önmagát megvédeni. Mindennek megteremtése nagyon speciális orvosi tudást feltételez.

Van-e mód arra, hogy a jellegzetes "nemi szerv -szag" teljesen eltűnjön? Miután megmosakszom, akkor is érezni enyhén ezt a női illatom, pedig kétszer-háromszor is megismétlem a tisztálkodási folyamatot szappannal és tusfürdővel.

A női nemi szervek illata enyhén savaskás (a tejsav miatt), egyáltalán nem visszataszító, ha kikezelné, megszűnne a hüvely védelme. Másfelől vannak olyan betegségek (pl. nem specifikus vaginózis), melynek vezető tünete az igen kellemetlen "halszag". Ez veszélyes fertőzés, mindenképp kezelni kell. Személyes vizsgálattal lehet megállapítani, hogy önnél van-e teendő. A túlzott mosakodási kényszer (mizofóbia) nagyon gyakori, ennek indokolatlan kezelésével súlyos károkat tudunk okozni.

23 éves lány vagyok. Az utóbbi évben a hüvelyem szaga megváltozott, kellemetlenné, szúróssá, "izzadságszagúvá" vált. Mi okozhatja és mit tehetnék ellene? Nőgyógyászhoz rendszeresen járok, semmilyen fertőzésem nincs. Kávézom, közepesen stresszes életet élek.

Amennyiben nem áll fenn fertőzés, akkor a hüvelyi váladékozás megváltozásának a hátterében hormonváltozás áll. Ez magyarázható fiatal életkorával , vagy esetleg azzal, ha fogamzásgátló tablettát kezdett el szedni.

23 éves lány vagyok. Az utóbbi évben a hüvelyem szaga megváltozott, kellemetlenné, szúróssá, "izzadságszagúvá" vált. Mi okozhatja és mit tehetnék ellene? Nőgyógyászhoz rendszeresen járok, semmilyen fertőzésem nincs. Kávézom, közepesen stresszes életet élek.

A kellemetlen szagokat általában baktériumok okozzák. Ez még nem jelent fertőzést, csak megváltozott a hüvely baktérium flórája. Hüvely öblítést javasolok. Tejsavas öblítés segíthet.

A végbélnyílás viszketése ellen milyen gyógyszert érdemes szedni? Rettenetesen kellemetlen érzés.

Néhány betegség, pl. bélférgesség is okozhatja, ezt meg kell vizsgálni székletmintából. Az aranyérbetegség is kizárandó vizsgálattal. Esetleg végbél körüli bőrfertőzés is oka lehet. A végbélviszketés leggyakrabban tisztálkodási probléma. A wc-papírral való törlés sokszor nem elegendő, szappanos vizes mosakodás javasolt. Tudom, hogy ez szinte csak otthon oldható meg, de naponta 2 x ajánlanám, valamint úgynevezett aranyér kenőcsöt, amelyben gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító anyag van. Ha ez nem segít, akkor a korábban jelzett lehetőségek miatt proctológus (végbélbetegségekkel foglalkozó) szakorvos vizsgálatát kell igénybe venni.

A nagyobb mennyiségű fehér folyás akadályozhat-e terhességet?

A hüvelyi folyás mennyiségének megítélése egyéni, de ha erősebbé válik, vagy jellege megváltozik - pl. kellemetlen szagú lesz, viszkető, égő érzést okoz -, a háttérben állhat valamilyen fertőzés. Ez - többek között a hüvely vegyhatásának megváltoztatásával - előnytelenül hathat a spermiumok megtermékenyítő képességére.

A kérdésem a hüvelyi irrigálással kapcsolatos. Mostanában egy laktóztablettás intim zuhanyt használok. Ha kicsit pirosnak látom, akkor egyből helyrehozza, ezért nagyon jónak tartom. Hányszor használjam egy héten? Lehet káros hatása? Egyébként az orvosom a hüvelyfolyásomat normálisnak tartja a méhszájsebem miatt, de a tejsavbaktériumok visszaállítását javasolta, azért hogy a hám normális legyen. Ezért kezdtem el használni az intim zuhanyt.

Ha beteg, az irrigálás olykor a gyógymód része, egyébként a hüvely állandó öblítése csak a hüvelyflórát pusztítja el. Manapság az asszonyok szinte már kényszeresen irrigálnak, erre pedig semmi szükség. A hüvelynek megvan a maga öntisztuló mikrobiológiai miliője, amelyet nem szolgálja az irrigálásokkal, sokkal inkább rongálja.

Már nagyon régóta nem élek nemi életet, nem is volt eddig semmi baj, de kb. egy hetet vettem észre, hogy a fáj a bőr a péniszemen. A fityma kipirosodott, alatta pedig egy fehéres anyag van. Mi okozhatja ezt?

Feltehetően az alapvető gond az, hogy szűk a fitymája és ezért alatta könnyen megtelepszik bármilyen kórokozó, leggyakrabban gomba. Urológus felkeresése javasolt.

Cikkek