Hírlevelek
Regisztráció

Az alacsony tesztoszteronszint jelei

2018.06.24.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

HáziPatika

 HáziPatika.com

A tesztoszteronszint többféle betegség, sérülések, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt is alacsonyabb lehet az ideálisnál.

Hormonzavarok nemcsak felnőtteknél jelentkezhetnek, hanem nagy számban vannak olyan gyermekek is, akik kénytelenek endokrinológushoz fordulni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa az alacsony tesztoszteronszint jellemző tüneteiről beszélt.

Az alacsony ösztrogénszint okai

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormonunk, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez. Azt tudjuk, miszerint ha túl nagy mennyiségben van jelen - vagyis az ösztrogéndominancia - nagy károkat tud okozni, ám mi a helyzet akkor, ha túl kevés ösztrogénszint? Kattintson a válaszért!

A tesztoszteron szerepe a férfiaknál

A tesztoszteron az egyik legfontosabb férfi nemi hormon - bár nemcsak a férfiak, hanem a nők is termelik, igaz, jóval kevesebb mennyiségben. Termelődése már magzati korban megkezdődik, hiszen hozzájárul a férfi nemi szervek fejlődéséhez. Továbbá a férfi nemi jellegek kialakításáért felelős, így fontos szerepet játszik a szőrnövekedésben, az izomtömeg kialakulásában, a mutálásban, a valamint befolyásolja a nemi vágyat, az erekciót és a nemzőképességet is. A tesztoszteron termelődését az agyalapi mirigy által előállított LH nevű hormon segíti, amelyet a hypothalamusban termelődő gonadotropot serkentő (GnRH) hormon termel.

Az alacsony tesztoszteronszint jelei
Általában késői pubertás esetén találkozni az alacsony tesztoszteronszinttel. Fotó: 123rf

Mitől lehet kevesebb a mennyisége?

Az alacsony tesztoszteronszint hátterében több tényező is húzódhat. Általában késői pubertás esetén találkozni vele, ám lehet, hogy például hipofízisrendellenességek, cukorbetegség, hereműködési zavar, mellékvesekéreg zavarai, magas prolaktinszint vagy vesebetegség okozza, esetleg a férfi nemi szervet érintő sérülések, vagy szteroidtartalmú készítmények rendszeres szedése. Éppen ezért amennyiben alacsony a tesztoszteron mennyisége, mindenképp alapos kivizsgálás indokolt, hogy kiderüljön, mi miatt is lépett fel a zavar.

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei

  • mutálás elmaradása
  • késői nemi érés
  • nem fejlődik az izomtömeg
  • nem nő/ritkul a testszőrzet
  • nem nő a hímvessző/here
  • mellek növekedése
  • fáradtság, depresszió
  • szexuális érdeklődés hiánya

Hogyan kezelhető?

Elsősorban ki kell deríteni, mi is okozza az alacsony tesztoszteronszintet, ugyanis az alapproblémát mindenképp kezelni kell. Dr. Tar Attila endokrinológus hozzátette, hogy a tesztoszteron szintjét szerencsére lehet növelni injekció, gyógyszer és tapasz formájában is - természetesen szigorú orvosi kontroll mellett!


Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink