Luteinizáló hormon (LH)

Az LH a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

Név, szinonimák:

Luteinizáló hormon, sárgatestserkentő hormon (neve férfiakban ICSH, intersticiális sejteket stimuláló hormon)

Rövidítése(i):

LH

Típusa:

nemi hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

az agyban, az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a nőkben a tüszőérést, férfiakban a spermatogenezist, tesztoszteron-termelődést serkenti. A petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

Luteinizáló(LH) hormon

Normálértéke:

nem, kor mintavétel időpontja pl. nő ciklus monitorizálásnál, tehát a labor referencia tartománya ezen szempontok szerint adja meg a normálértéket.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

meddőség, menstruációs zavarok

Mikor kell vizsgálni:

nőknél a menstruációs ciklus zavarai, meddőség (infertilitás) és menopauza (változókor) esetén, férfiaknál meddőség vagy annak gyanúja esetén. A ciklus közepi emelkedése jól jelzi, hogy az ovuláció 24 óra múlva bekövetkezik.

Megemelkedhet értéke változókorban, primer petefészek elégtelenség (M. Turner, citosztatikum vagy besugárzás okozta petefészekkárosodás) következtében, hipofízistumor esetén, csökkent LH-értékeket pedig meddőség, szekunder gonád működési elégtelenség, amenorrhoe és anorexia nervosa esetén mutatnak ki a szakemberek.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)