Luteinizáló hormon (LH)

Az LH a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

Név, szinonimák:

Luteinizáló hormon, sárgatestserkentő hormon (neve férfiakban ICSH, intersticiális sejteket stimuláló hormon)

Rövidítése(i):

LH

Típusa:

nemi hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

az agyban, az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a nőkben a tüszőérést, férfiakban a spermatogenezist, tesztoszteron-termelődést serkenti. A petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát, akkor kiváltja az ovulációt.

Luteinizáló(LH) hormon

Normálértéke:

nem, kor mintavétel időpontja pl. nő ciklus monitorizálásnál, tehát a labor referencia tartománya ezen szempontok szerint adja meg a normálértéket.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

meddőség, menstruációs zavarok

Mikor kell vizsgálni:

nőknél a menstruációs ciklus zavarai, meddőség (infertilitás) és menopauza (változókor) esetén, férfiaknál meddőség vagy annak gyanúja esetén. A ciklus közepi emelkedése jól jelzi, hogy az ovuláció 24 óra múlva bekövetkezik.

Megemelkedhet értéke változókorban, primer petefészek elégtelenség (M. Turner, citosztatikum vagy besugárzás okozta petefészekkárosodás) következtében, hipofízistumor esetén, csökkent LH-értékeket pedig meddőség, szekunder gonád működési elégtelenség, amenorrhoe és anorexia nervosa esetén mutatnak ki a szakemberek.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)