Stressz és a hasi görcsök (2)

Sokan átéltük már azt a stresszhelyzet miatti fájdalmas és sürgető érzést, melyet a hasi görcsök jelentenek. Éppen nagyon kellene összpontosítanunk, de nem tudunk másra gondolni, mint a legközelebbi mellékhelyiségre. Miért van ez, és hogyan győzzük le?

A probléma meglehetősen korán, 35 év alatt jelentkezik a leggyakrabban. A nemzetközi kutatásból kiderül, hogy a férfiak 22, a nők 31 százaléka küszködik hasi görcsökkel, puffadással, fokozott gázképződéssel, fájdalmakkal vagy hasi diszkomfortérzettel, mely tünetek stressz hatására fokozódnak.

Miért is történik ez? Amikor valamilyen nehéz helyzetbe kerülünk, elkezdjük szaporán és összevissza venni a levegőt. Ez még rosszabbá teszi a helyzetet, ugyanis amygdalánk (agyunk egy része) megszólaltatja a „közelgő veszélyre” utaló vészcsengőt. Bizonyos hormonok termelődnek (pl. adrenalin), és szimpatikus idegrendszerünk elindítja a „harcolj vagy fuss”-reakciót, melynek lényege, hogy minden olyan funkció leáll a szervezeten belül, ami nem a létfontosságú válaszreakciót segíti.

Ezért lassul, vagy teljesen leáll az emésztőrendszer is: izomzata összeszűkül, perisztaltikája lassul, ennek következtében hasi görcsök, gázképződés, illetve a képződött gázok pangása figyelhető meg. A gyomor, a vékonybél és a vastagbél területe egyaránt érintettek. Amennyiben nem akut, hanem krónikus, azaz hosszabb ideig fennálló stresszhelyzetről beszélünk, már a paraszimpatikus idegrendszer működése kerül túlsúlyba: ilyenkor inkább hasmenés figyelhető meg.

A stressz gyakran okoz görcsöket

Hogyan védekezhetünk ellene? Nagyon hasznosak bizonyos légzési technikák, melyek az amygdala vészcsengőjét kapcsolhatják ki, mielőtt egy komolyabb vészreakció beindulna. Egy ilyen módszer, ha mély belégzés után 3-4 másodpercig bent tartjuk a levegőt, majd hosszan kiengedjük szánkon keresztül. Ha ilyen légzésből végzünk legalább tízet, amikor érezzük, hogy kezd kicsúszni kezünkből a dolgok irányítása, könnyen lehet, hogy nem lesz többé panaszunk hasi görcsökre stresszhelyzetben. Egyes relaxációs technikák megtanulása, illetve a hipnózis is megoldást jelenthet a problémánkra. Nagyon fontos még, hogy ilyenkor igyunk meg legalább egy pohár vizet: ez nyugtatja felkavarodott gyomrunkat.

Enyhébb esetekben működhet a has melegítése, például meleg vizes palackkal, vagy alkalmazhatunk gyors és hatékony, természetes eredetű görcsoldó gyógyszert is, melyről patikákban tájékozódhatunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)