+3° - +12°
Kettős front
Kérdések és válaszok

Lassan hat éve szedek fogamzásgátlót. Az elmúlt hónapban 3-szor volt több napig tartó vérzésem, ami erős derék és alhasi fájdalommal járt, a színe szinte fekete és darabos volt. Mitől lehet ez?

A szervezet hormonigénye idővel változik, így időről időre a tablettáját is változtatni kell. Önnek, úgy tűnik, már gyenge a régi tablettája, nem nyomja el teljesen a saját ösztrogéntermelését, így a normálisnál nagyobb a szervezet ösztrogénterhelése. Új tablettára kellene tehát átállítani. Hogy önnek melyik lesz a legmegfelelőbb, az az egyéni és családi kórelőzményének, jelen egészségi állapotának, egyéni érzékenységének és alkatbiológiai sajátosságainak a függvénye. Kiválasztása speciális ismereteket igényel az orvos részéről.

2-3 évvel ezelőtt vírusos szemölccsel kezeltek (HPV). Jelenleg tünetmentes vagyok, de évi 2-3 alkalommal szűrésre járok. Az orvosom tanácsára a mai napig a hagyományos védekezési (óvszer) módot alkalmazunk a partneremmel. Szeretnék fogamzásgátló gyógyszert szedni, de a nőgyógyászom elutasította azzal, hogy végképp legyengítené az immunrendszeremet, ami a HPV-vírusnak kedvezne. Ez valóban így van?

A fogamzásgátló nem okoz immungyengeséget, és nem súlyosbítja a HPV-fertőzést. Elvileg tehát bármilyen fogamzásgátlót szedhet, természetesen azt, ami önnek a legmegfelelőbb. Hogy melyik önnek a legmegfelelőbb, azt csak vizsgálattal lehet megmondani. Más kérdés, hogy a vírusfertőzést kezelni kell, és az óvszer nélküli védekezés csak akkor javasolható, ha már biztosan nem fertőz.

7 éve rendszeresen szedem a fogamzásgátló tablettát, és hamarosan szeretnék gyereket. Mennyivel előbb kell abbahagynom a gyógyszert, hogy kitisztuljon a szervezetem?

A fogamzóképesség helyreállása átlagosan 3 hónap alatt következik be, ezért 3 hónap kihagyását javasoljuk a fogamzás és a tablettaszedés között. A három hónapot érdemes kihasználni arra, hogy az ébredési hőmérséklet mérésével ellenőrizzük a fogamzóképesség visszatértét.

40-éves vagyok. Meddig lehet szedni a fogamzásgátlót?

40 éves kortól tilos etenilösztradiolt tartalmazó tabletta szedése. Bátran használható viszont a fogamzásgátló injekció.

2 hónapja szedek fogamzásgátló gyógyszert. Az érdekelne, hogy mennyi idő után fejti ki hatását? Mennyi idő után lehet másféle védekezést elhagyni?

A tabletták általában az első 14 tabletta bevétele után fejtik ki 100 %-os hatásukat. Ha az első tablettát a rendes havi vérzés első napján szedte be, akkor a védőhatás azonnal jelentkezik, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátlásra. Ellenkező esetben 14 napig van. Ez lehet óvszer, helyi kémiai fogamzásgátló.

Tegnap reggel és este is bevettem a fogamzásgátló tablettát. Ilyenkor mi a teendő? Ma is vegyem be?

Mindenképp vegye be, és a 21+7 napos szedési rendet tartsa továbbra is.

Igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát jobb minél hamarabb abbahagyni, mert addig, amíg a szervezetből nem ürül ki teljesen, addig nem fog összejönni a baba? Lehet ilyen hatása a fogamzásgátló tablettának?

Sajnos ez egy igazi ''kacsa''. Eredetileg a fogamzásgátlót arra találták ki, hogy a kívánt gyermekáldás mielőbb bekövetkezzen, ugyanis néhány hónap szedést követően, amikor a szervezet regenerálódik, nagy erővel indul. A modern fogamzásgátlók is ilyenek, lehet emiatt többes terhesség. Ezért javasolják, hogy a fogamzásgátló szedését követően kb. 3 hónapig ürüljön ki a szervezet.

Igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát jobb minél hamarabb abbahagyni, mert addig, amíg a szervezetből nem ürül ki teljesen, addig nem fog összejönni a baba? Lehet ilyen hatása a fogamzásgátló tablettának?

Ne a tablettától féljen! A neten sok laikus szereti ijesztgetni a másik nőt, ha az vevő arra. Ha majd babát akar, 3 hónap szünet javasolt. Ennek letelte után kivizsgálást szokás végezni, hogy minden rendben van-e. A szedés utáni vérzészavarnak az a magyarázata, hogy sok nő küzd zavarral, ezt a tablettaszedés elfedi, s ha ezt abbahagyja ismét előjön.

Igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát jobb minél hamarabb abbahagyni, mert addig, amíg a szervezetből nem ürül ki teljesen, addig nem fog összejönni a baba? Lehet ilyen hatása a fogamzásgátló tablettának?

A fogamzásgátló biztosan nem csökkenti a fogamzóképességét, sőt paradoxnak tűnő módon védi azt, mert véd a meddőség három leggyakoribb okával, a kismedencei gyulladással, a miómával és az endometriózissal szemben. A hír tehát nem igaz. Más kérdés, hogy a tablettaszedés abbahagyása és a tervezett fogamzás között szoktunk 3 hónap kihagyását javasolni - ennyi idő kell átlagosan a peteérés helyreállásához.

Cikkek