Sürgős fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzásgátlásról akkor beszélünk, ha a pár az együttlétet megelőzően semmilyen lépést nem tett a védettség érdekében, illetve, ha az óvintézkedések során valamilyen hiba történt.

Napjainkban az egyik divatos nőgyógyászati téma a sürgősségi fogamzásgátlás. Hetente hallunk újabb és újabb ambulanciák megnyílásáról, ahol a kétségbeesve érkező párok megfelelő ellátásban részesülhetnek.
Sürgősségi fogamzásgátlásról akkor beszélünk, ha a pár az együttlétet megelőzően semmilyen lépést nem tett a védettség érdekében, illetve, ha az óvintézkedések során valamilyen hiba történt.

Hüvelyöblítés

A sürgősségi fogamzásgátlásnak többféle módszere is létezik. A klasszikus, még nagyszüleink által is alkalmazott módszer a hüvely aktus utáni azonnali kiöblítése valamilyen savas vegyhatású oldattal (régebben ecetes oldatot használtak e célból). Ily módon a hüvelyben lévő sperma nagy része eltávolítható, a savas vegyhatás pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a visszamaradt spermiumok túléléséhez. A módszer hatásfoka roppant rossz: a férfi ejakulációját követően a spermiumok gyakorlatilag azonnal a nyakcsatorna közelébe kerülnek, élénk mozgásuk és a méhnyak "csalogató" vegyhatása következtében percekkel az orgazmust követően már a méh ürege felé tartanak, ily módon a hüvely kiöblítése érdemben már sokat nem változtat a megtermékenyítés esélyén. Kiváló higiénés lépés tehát, de mint fogamzásgátlás, senkinek nem ajánlható.

Hormonális védekezés

A legelterjedtebb és leghatékonyabb sürgősségi fogamzásgátlás hormonális úton valósulhat meg. Lényege, hogy az aktust követően egy bizonyos időintervallumon belül még van gyógyszeres lehetőség a fogamzás vagy a beágyazódás megakadályozására. A mai modern készítmények esetében ez az időintervallum az aktust követően kb. 72 óra, azaz 3 nap. A bevitt hormonok több ponton hathatnak. Amennyiben a történet a tüszőrepedést megelőző intervallumban játszódik, a hormonok megakadályozhatják a tüszőrepedést. Emellett a spermiumok és a petesejt mozgása nehezítetté válik, és a méh nyálkahártyája beágyazódásra alkalmatlan lesz. Előfordul tehát - és ez a szempont lelkiismereti okokból feltétlenül fontos -, hogy a megtermékenyülés létrejön, de a már megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, így megfelelő táplálékellátás hiányában felszívódik.
A sürgősségi fogamzásgátlás céljából kifejlesztett gyógyszerek gyakorlatilag az úgynevezett kombinált fogamzásgátló tabletták hatóanyagait (ösztrogén és progeszteron) tartalmazzák, de a szokásosnál lényegesen magasabb dózisban.
A hirtelen "hormonlökés", majd esés hatására az esetek egy részében megvonásos vérzés alakulhat ki, mely általában egy-két napig tart, mennyiségét tekintve lényegesen kevesebb, mint a szokásos menstruáció. A tabletta hatásossága nem függvénye a vérzés megjelenésének vagy elmaradásának. Figyelem! Ezek a készítmények a lejárati időn túl alkalmazva elvesztik hatékonyságukat.
A sürgősségi hormonális fogamzásgátlás hatékonysága jónak mondható. Ugyanakkor a szervezet ekkora hormondömpinget csak ritkán tűr el későbbi és komolyabb következmények nélkül. Igen gyakori a korábban szabályos ciklus felborulása, amennyiben túl gyakran használják ezt a módszert.
Törekednünk kell tehát arra, hogy a lehető legkevesebbszer, csak tényleg végszükség esetén, egyéb módszerek zavara esetén nyúljunk ezekhez a készítményekhez.

Spirál

A sürgősségi fogamzásgátlás kevésbé ismert módja a méhen belüli eszköz (spirál) sürgős felhelyezés. A módszer lényege, hogy a megtermékenyülést követően a beágyazódás kb. 7-10 nap múlva kezdődik csak meg, és ha ebben az időben a méh üregébe spirált helyezünk fel, úgy jó esélylyel akadályozhatjuk meg a beágyazódást.
Lényeges hangsúlyozni: nem a fogamzást, hanem a beágyazódást akadályozzuk meg.
A sürgősen felhelyezett spirál azonban számos veszélyt rejthet magában. A méhen belüli eszköz felhelyezésének legalapvetőbb kritériuma egyéb esetekben a hüvely tisztasági fokának biztos tisztázása, ellenkező esetben súlyos kismedencei gyulladásos folyamatok alapjait teremtjük meg. Felhelyezés előtt ugyancsak minden esetben szükséges a méhnyak rákszűrő vizsgálata.
Sürgős esetben ezekre a vizsgálatokra nyilvánvalóan kevés vagy semmi idő nem jut. Másfelől spirált csak a már szült nőknek helyezhetünk fel a szakma szabályainak betartásával, így ez a tény tovább magyarázza e módszer hátulütőit a sürgősségi védekezésben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag