Sürgős fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzásgátlásról akkor beszélünk, ha a pár az együttlétet megelőzően semmilyen lépést nem tett a védettség érdekében, illetve, ha az óvintézkedések során valamilyen hiba történt.

Napjainkban az egyik divatos nőgyógyászati téma a sürgősségi fogamzásgátlás. Hetente hallunk újabb és újabb ambulanciák megnyílásáról, ahol a kétségbeesve érkező párok megfelelő ellátásban részesülhetnek.

Sürgősségi fogamzásgátlásról akkor beszélünk, ha a pár az együttlétet megelőzően semmilyen lépést nem tett a védettség érdekében, illetve, ha az óvintézkedések során valamilyen hiba történt.

Hüvelyöblítés

A sürgősségi fogamzásgátlásnak többféle módszere is létezik. A klasszikus, még nagyszüleink által is alkalmazott módszer a hüvely aktus utáni azonnali kiöblítése valamilyen savas vegyhatású oldattal (régebben ecetes oldatot használtak e célból). Ily módon a hüvelyben lévő sperma nagy része eltávolítható, a savas vegyhatás pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a visszamaradt spermiumok túléléséhez. A módszer hatásfoka roppant rossz: a férfi ejakulációját követően a spermiumok gyakorlatilag azonnal a nyakcsatorna közelébe kerülnek, élénk mozgásuk és a méhnyak "csalogató" vegyhatása következtében percekkel az orgazmust követően már a méh ürege felé tartanak, ily módon a hüvely kiöblítése érdemben már sokat nem változtat a megtermékenyítés esélyén. Kiváló higiénés lépés tehát, de mint fogamzásgátlás, senkinek nem ajánlható.

Hormonális védekezés

A legelterjedtebb és leghatékonyabb sürgősségi fogamzásgátlás hormonális úton valósulhat meg. Lényege, hogy az aktust követően egy bizonyos időintervallumon belül még van gyógyszeres lehetőség a fogamzás vagy a beágyazódás megakadályozására. A mai modern készítmények esetében ez az időintervallum az aktust követően kb. 72 óra, azaz 3 nap. A bevitt hormonok több ponton hathatnak. Amennyiben a történet a tüszőrepedést megelőző intervallumban játszódik, a hormonok megakadályozhatják a tüszőrepedést. Emellett a spermiumok és a petesejt mozgása nehezítetté válik, és a méh nyálkahártyája beágyazódásra alkalmatlan lesz. Előfordul tehát - és ez a szempont lelkiismereti okokból feltétlenül fontos -, hogy a megtermékenyülés létrejön, de a már megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, így megfelelő táplálékellátás hiányában felszívódik.

A sürgősségi fogamzásgátlás céljából kifejlesztett gyógyszerek gyakorlatilag az úgynevezett kombinált fogamzásgátló tabletták hatóanyagait (ösztrogén és progeszteron) tartalmazzák, de a szokásosnál lényegesen magasabb dózisban.

A hirtelen "hormonlökés", majd esés hatására az esetek egy részében megvonásos vérzés alakulhat ki, mely általában egy-két napig tart, mennyiségét tekintve lényegesen kevesebb, mint a szokásos menstruáció. A tabletta hatásossága nem függvénye a vérzés megjelenésének vagy elmaradásának. Figyelem! Ezek a készítmények a lejárati időn túl alkalmazva elvesztik hatékonyságukat.

A sürgősségi hormonális fogamzásgátlás hatékonysága jónak mondható. Ugyanakkor a szervezet ekkora hormondömpinget csak ritkán tűr el későbbi és komolyabb következmények nélkül. Igen gyakori a korábban szabályos ciklus felborulása, amennyiben túl gyakran használják ezt a módszert.

Törekednünk kell tehát arra, hogy a lehető legkevesebbszer, csak tényleg végszükség esetén, egyéb módszerek zavara esetén nyúljunk ezekhez a készítményekhez.

Spirál

A sürgősségi fogamzásgátlás kevésbé ismert módja a méhen belüli eszköz (spirál) sürgős felhelyezés. A módszer lényege, hogy a megtermékenyülést követően a beágyazódás kb. 7-10 nap múlva kezdődik csak meg, és ha ebben az időben a méh üregébe spirált helyezünk fel, úgy jó esélylyel akadályozhatjuk meg a beágyazódást.

Lényeges hangsúlyozni: nem a fogamzást, hanem a beágyazódást akadályozzuk meg.

A sürgősen felhelyezett spirál azonban számos veszélyt rejthet magában. A méhen belüli eszköz felhelyezésének legalapvetőbb kritériuma egyéb esetekben a hüvely tisztasági fokának biztos tisztázása, ellenkező esetben súlyos kismedencei gyulladásos folyamatok alapjait teremtjük meg. Felhelyezés előtt ugyancsak minden esetben szükséges a méhnyak rákszűrő vizsgálata.

Sürgős esetben ezekre a vizsgálatokra nyilvánvalóan kevés vagy semmi idő nem jut. Másfelől spirált csak a már szült nőknek helyezhetünk fel a szakma szabályainak betartásával, így ez a tény tovább magyarázza e módszer hátulütőit a sürgősségi védekezésben. IX.évf./3.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció