Melyek a leghatékonyabb fogamzásgátlók?

Egyénről egyénre, helyzetről helyzetre változhat, kinek, melyik fogamzásgátló módszer felel meg a legjobban. Az egyik legfontosabb szempontot, a fogamzásgátlók hatékonyságát illetően azonban konkrét mutató áll a rendelkezésünkre: a Pearl-index megmutatja, hogy az egyes megoldások milyen hatékonyan előzik meg a nem kívánt terhességet.

Raymond Pearl, amerikai biológus képlete, a Pearl-index valójában egy arányszám, amelyet a klinikai gyógyszerkutatásban alkalmaznak a fogamzásgátlók hatásosságának mutatójaként. Arra az egyszerű elvre épül, hogy a szexuálisan aktív és az adott fogamzásgátló módszert egy éven át használó nők körében előforduló nem kívánt terhességek száma megmutatja az adott módszer hatékonyságát. Ha például 1000, az adott fogamzásgátló módszert használó nőből kettőnél fordul elő terhesség egy év alatt, akkor a használt módszer "sikertelenségének" mértéke, vagyis Pearl-indexe 0,2 (azaz 99,8 százalékos védelmet nyújt). Minél magasabb tehát egy fogamzásgátló módszer Pearl-indexe, annál gyengébb a hatékonysága, és viszont: az alacsonyabb Pearl-index arra utal, hogy az adott módszer nagyobb hatékonysággal alkalmazható védekezésre.

Egyes módszerek a számok tükrében

Helyes alkalmazás esetén a hüvelygyűrű és a fogamzásgátló tabletta is 99,7 százalékos védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, vagyis 1000 esetből csak 3 vallhat kudarcot egy év alatt. Hasonlóan jó mutatóval rendelkezik mind a hormontartalmú, mind a hormonmentes spirál, valamint a hormontartalmú fogamzásgátló injekció is.

A hormonális fogamzásgátló tabletta Pearl-indexe jó, de minden napos odafigyelést igényel

A hormonális fogamzásgátló tabletta Pearl-indexe jó, de minden napos odafigyelést igényel

Mi alapján válasszunk?

Ha ennyire hasonlók a hatékonysági értékek, akkor érdemes egyéb szempontokat is mérlegelni, miután az orvosunkkal történő konzultációt követően letesszük a voksunkat az egyik vagy a másik módszer mellett. Fontos kényelmi kérdés, mennyi odafigyelést igényel az alkalmazott eljárás. Míg a tabletta mindennapos figyelmet igényel, a hüvelygyűrűt havonta egyszer kell felhelyezni, majd három hét folyamatos használat után eltávolítani. A hüvelygyűrű hatóanyagai a tápcsatornát kikerülve, egyenletesen szívódnak fel, így hányás vagy hasmenés esetén sem veszít a hatékonyságából, szemben a tablettával.

A hormontartalmú és a hormonmentes spirállal sem kell nap mint nap bajlódni, ugyanakkor felhelyezésük orvosi beavatkozáshoz kötött, és az első hónapokban elhúzódó, rendszertelen vérzést okozhatnak. A hasonlóan jó Pearl-index-mutatóval rendelkező hormontartalmú injekció beadatása ugyancsak orvosi beavatkozást igényel, és bőrproblémákat, valamint súlygyarapodást is okozhat. Nem árt tudni továbbá, hogy injekció esetében a hormontartalom kifejezetten lassan ürül ki a szervezetből, így nem a legjobb választás azok számára, akik még gyerekvállalás előtt állnak.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt felhő sem lesz az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag