Szex szülés után

Egy gyermek érkezése számos változást hoz a párkapcsolatban. A testi, lelki átalakulások a szexuális életre is erőteljes hatással vannak. Mikor áll helyre a szexuális élet szülés után? Mit tehetünk érte? Hogyan lehet ismét egymásra találni?

Megváltozik minden

A gyermek születése az egyik legtermészetesebb velejárója az életnek, ugyanakkor krízis is a család életében. Az ezt követő változások ugyanis teherpróbával, erőfeszítésekkel járnak.

Gyökeresen átalakul a pár élete. Egy időre minden kibillen a megszokottból, fokozott érzékenység, sérülékenység jellemző átmenetileg, hirtelen megszaporodnak a terhek, rengeteg új elvárásnak, feladatnak és szerepnek kell megfelelniük a szülővé vált házastársaknak. A mindennapok változásai ugyanis magukkal hozzák a párkapcsolat egészének megváltozását is. A házastársaknak szülőtársakká is kell válniuk, mely nem megy egyik pillanatról a másikra.

A szülés után szinte minden a feje tetején áll, és sok minden mellett a szexuális élet sem a régi. Megváltozik a női test, de a mindennapok és a párkapcsolat egésze is. Az újszülött gondozása nagyon kimerítő feladat, pláne ha egy idősebb gyermekről is gondoskodnia kell. Érthető okokból a párkapcsolatra, a partnerre kevesebb idő jut.

Szeretők és szülők

A szülővé válás a női és férfi szerepkör gazdagodását, kiteljesedését kell, hogy jelentse, de mindez tanulási folyamat, így időt igényel. Az ideális esetben ekkorra már kialakult házastársi harmóniát szülőtársi illeszkedés kell, hogy kövesse; egymástól türelmet, kompromisszumot, akár áldozatok vállalását és lemondást "követelve".

Nagyon gyakori azonban, hogy a szülővé válással észrevétlenül háttérbe szorulnak a női és férfi szerepek. Pedig nem kellene! A szülői szerepkör éppen hogy többletet adhat a kapcsolatnak, ha tiszteljük, becsüljük egymás új arcát. A korábbi intimitást óvni kell, mert mindkét félnek szüksége van arra, hogy új, szülői státusza mellett nőnek és férfinak érezhesse magát, és folyamatosan megerősítést kapjon abban is.

Új a rangsor: előbb a baba, s csak azután a papa

A nőnek a csecsemő gondozása és ellátása lesz az elsődleges, minden másra kevesebb ideje és szabadsága marad. Az anyaság érzése, a felelősség egy időre mindent háttérbe szorít, az anyai feladatok lesznek mindennél fontosabbak, s így a szexuális vágyak is háttérbe szorulnak. Mert szülés után gyakran előfordul, hogy a szex az utolsó dolog, amire egy nő vágyik. Jelentős testi és hormonális változásokon megy át, fizikailag is fel kell épülnie. Mindezek hatására csökkenhet a női libidó, s így, még a korábban jól működő szexualitás is megtorpanhat egy időre.

A férfi félhet, hogy fájdalmat okoz, zavarhatja a párja megváltozott teste, esetleg már nem találja őt vonzónak, és nagyon gyakori, hogy a szex az, amire már végképp nem marad idő, s erő a kapcsolatban. És mindezek mellett kénytelen megélni a mellőzöttség érzését, az anya és gyermeke közötti nagyon szoros kétszemélyes kapcsolat miatt, melyből bizony ő olykor-olykor kiszorul.

A nőnek azonban ekkor is figyelembe kell vennie, hogy férjének ugyanúgy igénye van a szexuális együttlétekre, és vágyaival akár ellentétesen, de kezdeményeznie kell, mert a férfiak biológiai szükséglete ekkor is nagy úr. Ha a nő a kötényt és a pelenkát hátrahagyva a szexi nő képében is meg tud jelenni, attól még nem rossz anya. Mert igenis létezik kettő az egyben: dajkáló anya és kívánatos nő egy személyben.

Születhetnek "jó megoldások", és nem törvényszerű, hogy a gyermekszületést követő időben a nő "csupán" anya tud lenni, aki tréningruhában, fésületlen hajjal próbálja magát utolérni a feladatok tengerében. Persze a férfinak is tennie kell: csábítani, udvarolni, kényeztetni, odafigyelni. A megváltozott női igényekre megfelelő módon reagálni.

A szükséglet nagy úr

Mit tehetünk, hogy a szexuális életünk szülés után újra kielégítő legyen, és újra egymásra találjunk?

Az intim pillanatokra, az együttlétekre nagy szükség van, vissza kell őket hozni a párkapcsolatba a gyermekágyi lábadozás letelte után. Hiszen a kielégítő párkapcsolatnak alappillére a szexualitás.

Változó, ki hogyan reagál a szülést követő időszakra, de ha a szexuális élet hőfoka csökken, muszáj mindent megtenni az intim szféra újbóli kiépítése érdekében.

Fontos a fokozatosság, az óvatosság, a megváltozott női test igényeit szépen lassan és finoman kell felfedezni a férjnek. Nem kell egyből eljutni a közösülésig (hiszen a szexuális kapcsolat ennél sokkal több), ehelyett érdemes egymást finoman simogatni, egymáshoz bújni, a szexuális együttlét egyéb lehetőségeivel élni.

A szexuális együttlétre csak akkor kerülhet sor, ha a nő testileg és lelkileg is felkészült erre. Hogy mikor éled fel egy nőben ismét a szexuális vágy, ezt nehéz meghatározni, sok tényező befolyásolhatja. Meg kell várni a sebek begyógyulását, amikor semmilyen panasz nem áll fenn, és a nő újra örömét leli a szexben. Csökkentheti a libidót a terhesség során felszedett pár kiló, de sok nő éppen ellenkezőleg, szépnek, vonzónak érzi magát, az erotikus pillanatok is sokkal érzékibben, bensőségesebben hatnak rá, mint a terhesség előtt.

Vannak nők, akik néhány héttel a szülés után készek a szexuális életre, másoknak több időre van szüksége. Legyünk türelmesek, ámde annál tevékenyebbek mindketten.

Hogy újra kigyúljon a szenvedély lángja

Töltsünk időt csak kettesben, fejezzük ki egymás iránti szeretetüket apróságokkal. Egy kis ajándék, pár kedves szó, törődés, odafigyelés és vágyaink őszinte megfogalmazása – ezek lehetnek a legfontosabb fegyvereink.

Sokat segíthetnek az olyan egyszerű dolgok is, mint például a masszázs, amely hozhat egyfajta újdonságot, izgalmat: a test megfelelő átgyúrása örömtelibbé teheti az addig talán rutinszerűen működő szexualitást. Fontos az is, hogy a rituálékat és a sztereotípiákat el tudjuk hagyni, és ezáltal színesebbé tudjuk tenni szexuális életünket.

Egy újszülött gondozása nagyon kimerítő. Ha lefekvéskor már túl fáradtak vagyunk a szexhez, nyugodtan mondjuk meg párunknak. De ez nem jelenti azt, hogy a szexuális életnek teljes egészében vége van. Válasszunk más időszakot, például reggel, vagy a csecsemő napközbeni alvásainak idejében.

A legfontosabb, hogy kommunikáljunk a partnerünkkel. Osszuk meg aggodalmainkat, és esetleges új elvárásainkat párunkkal. Intim együttléteink során is fontos, hogy szavakba öntsük, kimondjuk gondolatainkat. Problémáinkat tárgyaljuk meg nyíltan egymással.

Egyszerűnek hangzik, de ha nem szánunk időt az érzéki együttlétekre, nehezen lesz minden a régi. Tartsuk egymás iránti érdeklődésünket tudatosan éberen. Keressük meg a módját vonzalmunk és ragaszkodásunk, szeretetük kifejezésének.

Győzzük le a biológiát!

A csökkent szexuális vágy ellenére sem kötelező, hogy változás történjen az intimitás terén. Mert ha egy nő bizalmon és érzelmeken alapuló kapcsolatban él, és párja kielégíti az intimitás és a szeretet iránti igényét, kevésbé számítanak a biológiai tényezők. Ha megéli, hogy vágynak rá, javulhat a szexuális élet is. Ugyanis a lelkiállapot a nők esetében fölülmúlja a kémiát.

A hölgyeknél sokkal inkább számít az, hogy mennyire elégedettek saját magukkal, mennyire tudják elfogadni saját testüket, mennyire pozitív a testképük, és mennyire kapnak megerősítést a partnerüktől. Hihetetlen, mire lehet képes egy-egy bók.

Ha boldog a Mama, s a Papa, akkor boldog a Baba A gyermek születését követő természetes élet-krízis nyomán kiderülhet, mennyire áll biztos alapokon a házasság, vajon szorosabbá teszi-e az új helyzet, vagy épp ellenkezőleg: felborítja az addig erősnek vélt összetartozást. A harmonikus kapcsolatot rendszerint megerősíti a gyermek érkezése, míg a rossz viszonyt akár a felbomlásig is megterhelheti.

A szülő szerep kialakításában a házastársaknak szüksége van a másik segítségére. Ha teherbírásuk és alkalmazkodó-készségük megfelelő, megerősödve juthatnak túl életük eme hatalmas kihívásán.

Nem szükségszerű, hogy a gyermek születése után a szexualitás minőségileg alacsonyabb szintre süllyedjen. Sőt! Egy valódi szeretetkapcsolatban mélyülhet és kiteljesedhet, bensőségesebbé válhat, hiszen egy még szorosabb kapocs fűzi ekkor már össze a házastársakat: gyermekük.

Persze ehhez törekedni kell a párkapcsolat felpezsdítésére, színt kell vinni a monoton hétköznapokba. Sokat kell tenni azért, hogy a nő nőként visszanyerje önbizalmát, s ezáltal magabiztosan élhesse át az anyaság boldogságát. És nem szabad elhanyagolni a férfit sem, aki szintén csak kiegyensúlyozott és kielégítő párkapcsolatban tud kiteljesedni apaszerepében.

Ha együttműködünk, kompromisszumokat kötünk, egymás igényeit és érdekeit megértjük, és figyelembe vesszük; a korábban jól működő házasság sikeresen fenntartható; a kapcsolat mélyebbé és teherbíróbbá válhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció