Fogamzásgátlás a szülés után

Szex a szülés után? Van, aki erre gondolni sem tud, másoknak viszont hamar megjön a kedvük az összebújáshoz. És ha a lehetőség is adott, mert a kisbaba nyugodt, akkor már csak egy dologra kell odafigyelni: a biztonságos fogamzásgátlásra.

Mikortól szabad a szex?

A szülést követő 6 hétben nem ajánlott. Persze számos édesanyáról olvastam már különböző fórumokban, akik ezt a 6 hetet nem tartották be, de alapvetően ennek a tiltásnak komoly egészségügyi indokai vannak.

Körülbelül másfél hónapra van ugyanis szüksége a reprodukciós szerveknek ahhoz, hogy nagyjából a szülés előtti állapotot elérjék. A kismama azonban akár 8 hétig is vérezhet, váladékozhat, ezt nevezik gyermekágyi folyásnak.

A gátseb ugyan viszonylag hamar gyógyul (ha nincs komplikáció), de a hüvely izmainak 4-5 hétre is szüksége van a regenerálódáshoz. Ez az oka annak, hogy először inkább a pettinget ajánlják, a behatolással várni kell.

"Mi utána 3 hetet bírtunk csak várni (pedig kifejezetten tilos volt nagycsászár után 6 hétig!)" "A szülés után pedig már annyira ki voltam éhezve, hogy bő két hétig bírtam... mármint én... és semmi bajunk nem lett!" A császármetszésen átesettek sincsenek sokkal jobb helyzetben, ugyanis a gyermekágyi folyás náluk is megvan, a behatolás pedig ugyanúgy lehet kellemetlen vagy fájdalmas a hüvelyszárazság miatt. Ennek oka a megváltozott hormonháztartás. Ráadásul az orgazmus hatására esetleg előfordulhat kellemetlen érzés a hasi szerveknél, illetve a császármetszés helyénél.

A konkrét időpont meghatározása helyett egyre több szülész gondolja úgy, hogy bízzuk a kismamára, mikortól érzi magát alkalmasnak a szerelmeskedésre.

Régebben azt feltételezték az orvosok, hogy a gyermekágyi folyás erősen fertőző. Ám ha "normális" ez a váladék és nem utal fertőzésre, akkor - a mostani vélemények szerint - nem jelent veszélyt sem a nőre, sem a férfira. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a méhszáj egy időre még nyitva van, így ha a partner valamilyen szexuális betegséggel fertőzött, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

Fáj! Nem baj?

De bizony baj! A szülés után jóval gyengédebb szerelmeskedésre van szüksége a nőnek, nagy-nagy odafigyelésre, kedveskedésre, becézésre. A megváltozott hormonszint is gyakran megnehezíti az aktust, előfordulhat hüvelyszárazság.

Az első időkben, például a szülést követő néhány hétben jó megoldás lehet a petting - de mindkét fél örömére! Az aranyszabály itt is az, hogy lassan, óvatosan! Pszichés akadálya is lehet a szerelmes éjszakának: sok újdonsült édesanyának már a ráhangolódás is nehéz, hiszen fél füllel a gyermekszoba felé hallgatóznak. Márpedig izgalom hiányában a Bartholin-testek nem termelnek síkosító váladékot. Ez azért kellemetlen, mert sok olyan édesanya van, aki nagyon meg akar felelni a férjének, és ezért utat enged a szexnek akkor is, amikor ő még erre nincs felkészülve. Főleg, ha a férj türelmetlen, nem elégszik meg a szexuális játékok más formáival, vagy ha a feleség kötelezettségének érzi, hogy engedjen...

"Előfordulhat, hogy a szülés után 4 héttel is egyszerűen undorodom a szextől, még a pettingtől is? Velem van a baj?? Vagy ez normális?" "A szülés utáni első szex olyan, mintha az ember a szüzesség elveszítésére készülne... én mind a kétszer nagyon féltem...:)" Igaz ugyan, hogy a gátseb teljesen begyógyul 8 hét alatt, de ez nem jelenti azt, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Egyrészt az idegek regenerálódása lassabb, és még hónapok múlva is okozhat fájdalmat a behatolás, másrészt a hüvelyszárazság is fájdalmassá teheti a szexet. Még az is előfordul, hogy valaki hónapok múlva is érzékenynek tartja a gát környékét, és hosszabb előjátékra van szüksége az ellazuláshoz. A szexualitás fontos része az életnek, de hagyni kell, hogy a nő készen álljon erre!

Védekezni nem is kell?

Dehogynem! Az állandó szoptatás sem nyújt védelmet a következő terhesség ellen, senki ne bízzon ebben a módszerben!

"Én az első szülés után 8, a második után 12, harmadik után körülbelül 14 héttel már menstruáltam. És kizárólagos, igény szerinti szoptatás mellett sikeredett a 2. és a 3. bébi! Úgyhogy eszedbe ne jusson a szoptatás fogamzásgátló hatásában bízni! (Félre ne érts, én sem bíztam, mi akartuk a kistesókat.)" A szoptatás fogamzásgátló hatásából mindössze annyi igaz, hogy kisebb a valószínűség a teherbeesésre. Már az is veszélyes, ha "csak" addig nem védekeznek, amíg meg nem jön az első menstruáció. Hiszen azt már megelőzi egy tüszőrepedés! És bizony előfordulhat, hogy már abból gyermek fogan.

Pedig a következő gyermekkel legalább 1 évet kell várni ahhoz, hogy a szervezet felkészüljön a terhességre és szülésre.

Akár egyetlen spermium is terhességet okozhat!

Védekezni tehát már a legelső együttlétkor kell, illetve arra is vigyázzanak a párok, hogy akár a kézről a hüvelybe jutó spermium is képes a megtermékenyítésre. Szélsőséges esetben valóban egyetlen spermium is elég!

Ha ódzkodnak az óvszertől, pesszáriumtól, különböző zseléktől és hüvelykúpoktól, illetve tartanak a spirál által okozott bőségesebb vérzéstől, akkor is lehet találni tartós, kényelmes megoldást.

A fogamzásgátló injekció az egyik lehetőség, ám ahhoz 3 havonta el kell látogatni a rendelőbe, ennyi időközönként van szükség ugyanis újabb adag beszúrására. Viszont újabb gyermek "tervezése" esetén jó tudni, hogy a fogamzó-képesség az esetek nagy részében lassan tér vissza. Létezik bőr alá ültethető, hatóanyagot tartalmazó kapszula is, amely 3 évre nyújt védelmet a terhességtől.

Egyes alacsony hormontartalmú tabletták is szedhetőek. A minipill olyan fogamzásgátló készítmény, amely csak progesztagént tartalmaz, úgynevezett egykomponensű tabletta, amelyet elsősorban szoptatás alatt javasolnak a szakemberek. Oda kell viszont figyelni a szedésére, mert a rendszertelenül szedett minipill vérzészavart okozhat.

Az egyik legkényelmesebb megoldás egy érdekes kombináció: szakemberek a spirált hozták össze a fogamzásgátló hormonokkal, ennek eredménye a méhen belüli eszközrendszer (IUS).

A spirállal ellentétben nem okoz bőségesebb vérzést, sőt kifejezetten megrövidíti a menstruációt és csökkenti a vérzés mennyiségét is. A helyben ható hormonok nem terhelik a szervezetet, viszont mindennél hatékonyabban akadályozzák a fogamzást - ráadásul 5 évre!

Persze ha valaki gyermeket szeretne, akkor hamarabb eltávolítható az eszköz, és a fogamzóképesség a következő ciklus idején helyreáll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció