Családtervezési egyszeregy kezdőknek

Az első gyermek megszületésével a pár családdá válik, amelynek jövőjéről közösen kell dönteniük. Meg kell beszélniük azt is, mikor szeretnének újabb gyermeket, és mit tudnak tenni azért, hogy erre a mindenki számára legszerencsésebb időben kerüljön sor.

Szülés után közvetlenül

A baba születése utáni első hetek többnyire olyan zsúfoltak, annyira betölti ezeket a kicsi fogadása, a szoptatás, a napi menetrend kialakítása, a család életének újraszervezése, hogy a "hogyan tovább?" kérdése sokáig fel sem merül. A gyermekvárás idején a pár természetesen nem kell, hogy foglalkozzon a fogamzásgátlással, és amikor éppen csak megszületett a baba, még szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármiféle családtervező megbeszélésre szükség lehet. Ráadásul az első időben az újdonsült anyukák egy része nem is igazán kívánja a szexet, ritkábban kerül hát sor együttlétre.

Sokan bíznak abban is, hogy amíg nem áll vissza a rendszeres ciklusuk, illetve a szoptatás ideje alatt sem fognak teherbe esni. Tény, hogy ez az időszak nem a legtermékenyebb, és a szoptatás során termelődő hormonok bizonyos mértékig valóban védik az anyai szervezetet a fogamzástól. Ez azonban semmiképpen nem jelent biztonságot: extrém esetben már a menstruáció újbóli megjelenése előtt, az első peteéréskor teherbe lehet esni, akár egyetlen összebújás "eredményeként" is. Így bizony, ahogy újra szexuális érintkezésre kerül sor, gondolni kell az esetleges újabb gyermekáldás lehetőségére is.

Jöjjön, ha akar?

Legjobb helyzetben azok a párok vannak, akik szeretnének még gyermeket, és nem látják akadályát annak sem, hogy akár nagyon kis korkülönbséggel kövessék egymást a testvérek. Tőlük gyakran hangzik el a fenti mondat, amellyel a természetre bízzák a dolgot: "ha akar, jöjjön a következő!" Ugyanakkor még az ő esetükben sem ilyen egyszerű a dolog.

Bármilyen szeretettel várják ugyanis a kis jövevényeket, mindenképpen tanácsosabb kivárni azt az időt, amennyi alatt az anyai szervezet teljesen regenerálódik az előző szülés után, és szerencsésebb az is, ha a szoptatás időszakát nem zavarja meg a következő terhesség.

Így, ha átmenetileg is, de nekik is érdemes valamilyen, a szoptatást nem zavaró, az újszülöttre semmilyen hatással nem lévő fogamzásgátló módszerrel védekezni. Esetükben elegendő lehet a mechanikai fogamzásgátlás, a gumióvszer használata vagy a hüvelybe helyezhető védekező eszközök, kúpok, habok, zselék vagy egyéb eszközök alkalmazása.

Egészen mások a szempontjai azoknak a szülőknek, akik gyermekük megszületése után úgy érzik, hogy túl vannak a családtervezésen, de legalábbis hosszabb ideig nem készülnek újabb gyermek vállalására.

"Megbízható, kényelmes, hosszabb távú megoldást keresünk"

A fenti megfogalmazás annak összefoglalása, mit vár el a fiatal pár ebben az élethelyzetben a fogamzásgátló módszerektől. A nem kívánt terhességtől való védekezés módja persze nem általánosítható, hanem sokféle szempont mérlegelése után egyénre szabottan kell kiválasztani, szakorvos segítségével.

A legfontosabb elvárások a következők: a módszer legyen megbízható, nagy hatékonyságú, a lehető legkevésbé terhelje az anya (és a szoptatott csecsemője) szervezetét, és minél kevesebb időt, energiát igényeljen, az alkalmazása a lehető legkisebb gondot okozza. Szerencsésebb, ha olyan megoldást találnak, amely hosszabb ideig biztosít védelmet, és nem kell a körülmények változása esetén (például a szoptatás befejeztével) új megoldást keresni.

Nem könnyű dönteni

Számtalan fogamzásgátló eszköz és módszer közül lehet választani, ezek megbízhatóságáról, előnyeiről, hátrányairól, az érintettek számára legideálisabb választásról a nőgyógyász szakorvos véleményét érdemes kikérni. Több lehetőség - például a ciklus rendszerességén alapuló naptár- vagy nyákvizsgáló módszer - azért nem tekinthető jó választásnak, mert nem elég megbízható.

A gumióvszer használatát sok pár hosszabb távon kellemetlennek érzi, a rendszeres házaséletet élők számára a különböző hüvelybe helyezhető eszközök, spermaölő szerek sem tekinthetők tartós, igazán megnyugtató megoldásnak. Szoptatás idején csak olyan hormonális fogamzásgátlók használhatóak, amelyek nincsenek hatással az anyatej mennyiségére, összetételére. Ilyenek a csak sárgatest hormont tartalmazó tabletták, az ún. minipillek, amelyek nagy szedési fegyelmet, pontosságot igényelnek.

A szoptatás befejeztével más hormonális fogamzásgátlót is lehet választani, ma már csökkentett hormontartalmú, többfázisú, a női ciklushoz igazított, korszerű készítmények széles választéka áll rendelkezésre.

A szülés után szokták javasolni a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket, az ún. spirálokat, hurkokat is, amelyek nem befolyásolják a szoptatást, és alkalmazásuk hosszú időre, több évre megoldja a védekezés gondját. Ezek működési mechanizmusa azon alapul, hogy a méh üregébe helyezve állandó steril gyulladást fenntartva akadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Ezek továbbfejlesztett változata a méhen belüli hormonális fogamzásgátló rendszer, amely ötvözi a hormonális fogamzásgátló tabletták és a méhen belüli eszközök előnyeit. Ez egy kis, T-alakú műanyag eszköz, ami a felhelyezés után egyenletesen, kis mennyiségű hormont bocsát ki, ami megakadályozza a méhnyálkahártya havonkénti megvastagodását.

Ez az eszköz öt évig képes nagy megbízhatóságú védelmet biztosítani, de amennyiben később gyermeket szeretne a pár, nem kell "kivárni": az eszköz eltávolítása után akár már a következő peteéréskor megfoganhat a gyermek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció