Kettős védelem a teljes biztonságért

Bár a fogamzásgátló tabletta az egyik legbiztonságosabb módszer a nem kívánt terhességek elkerüléséhez, a szexuális úton terjedő betegségektől nem véd meg. Éppen ezért védekezz duplán és használj gumióvszert is!

Ha a fogamzásgátló tabletta mellett döntöttél, azzal erőteljesen lecsökkentetted a teherbe esés kockázatát. Folyamatos védelmet biztosíthatsz magadnak, és talán egy-két pozitív hatását is megtapasztaltad. Azonban (különösen akkor, ha még nincs stabil szexuális partnered, vagy teljesen biztosra szeretnél menni) gumióvszert is használnotok kell, ha azt szeretnéd, hogy a szexuális úton terjedő betegségektől is védve legyél!

Veszélyes játék: a szexuális úton terjedő betegségek

A szexuális úton terjedő fertőzések közösülés, orális vagy anális együttlét útján terjednek; akkor is megbetegíthetnek, ha a partnerednek nincsenek tünetei, vagy nem is tud arról, hogy beteg.

A legtöbb ilyen betegség válogatás nélkül fertőz (HPV ellen azonban létezik védőoltás), és sem az életkor, sem az ápoltság, sem a kapcsolat minősége vagy a szexuális együttlét körülményei nem tesznek téged védettebbé! Lehet, hogy mást hallottál, de szexuális úton terjedő betegségeket minden olyan esetben elkaphatsz, amikor a testnedvek érintkezésbe lépnek.

Vannak közöttük olyanok, melyek "csupán" kellemetlenek, és viszonylag könnyen kezelhetők (ilyen a gombás fertőzés), ám vannak nagyon komoly, sőt gyógyíthatatlan, halálos betegségek is. Az AIDS/HIV, a herpesz, a gonorrhea, a hepatitisz, a szifilisz, a HPV (humán papilloma vírus) is szexuális úton terjednek, és többek között meddőséget, méhnyakrákot, vakságot, szívbetegségeket okozhatnak.

A szexuális úton terjedő betegségeknél a megelőzésre kell helyezned a hangsúlyt! Bár elengedhetetlen az őszinteség és a bizalom, ez gyakran nem elég. Ne félj megkérdezni a partneredet arról, hogy korábban hány szexuális partnere volt, vagy volt-e korábban valamilyen szexuális úton terjedő betegsége. Ideális esetben te is és a partnered is rendszeresen jártok szűrővizsgálatokra, és biztosak vagytok abban, hogy nem hordoztok betegséget. Ennek ellenére, nem árt óvatosnak lenni. A gumióvszer a legtökéletesebb "védelmi eszköz" (természetesen a teljes önmegtartóztatás után).

Nem csak a fiúk dolga!

A gumi óvszer vagy kondom (és még számtalan néven ismerheted) mindkettőtök védelmét szolgálja, és bár alapvetően a férfi használja, neked sem árt tisztában lenni a használatával. Még a legelső szexuális együttlét előtt nézz utána, hogyan kell használni az óvszert, mi az, amire figyelni kell; az óvszerhasználatnak is megvan a maga technikája, amit el kell sajátítani! Ne érezd magad kellemetlenül "gyakorlás" vagy információszerzés közben, gondolj arra, hogy ez a te érdekedet szolgálja!

Nem ciki az sem, ha te (is) veszel óvszert, hiszen ez azt mutatja, hogy felelősségteljesen gondolkozol a szexualitásról. Ha a partnered nem ajánlja fel az óvszer használatát, akkor kérd meg te erre, és kösd ki, hogy anélkül nem vagy hajlandó lefeküdni vele! Vannak olyanok, akik a szexualitást, az érzelmeket, a vágyat, a ragaszkodást megpróbálják kihasználni és megzsarolnak. Ám gondolj mindig arra: rengeteget veszíthetsz, akár az egész életedet tönkreteheted, ha hagyod magad!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés