Fogamzásgátlás tizenévesen

Eljutottál odáig magadban, hogy felkészültnek érzed magad a szexuális életre, még a megfelelő partnert is megtaláltad. Ám ahhoz, hogy felelősséget vállalhass magadért, meg kell beszélned a döntésedet a szüleiddel és a szerelmeddel is!

Érettnek érzed magadat a testi szerelemre, és a megfelelő partnert is megtaláltad ehhez, sőt, alaposan utána is olvastál a témának. Már csak egy-két lépés van hátra addig, hogy valóban élvezhesd az életet: a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdések megbeszélése, a fogamzásgátló tabletta felíratása.

Bár ezek "magánügyek", és a döntés a te testedről szól, nem szabad eltitkolnod a témával kapcsolatos kétségeidet, bizonytalanságaidat sem a szüleid, sem pedig a szerelmed elől. Lehet, hogy nagyon nehéz előhozakodni ezzel, kínosan érzed magad, félsz a másik reakcióitól, ám még mindig jobb túlesni az egészen, mint később titkolózni, vagy nem megfelelően védekezni.

Még mielőtt bárkivel megbeszéled ezeket a kérdéseket, magadtól kell néhány dolgot megkérdezned. Érzelmileg is felkészültél a szexuális együttlétre? Tisztában vagy az esetleges következményekkel? Tudod, hogy milyen értékek fontosak neked egy párkapcsolatban? Tényleg a te döntésed, hogy lefekszel valakivel, vagy csak imponálni akarsz másoknak, esetleg félsz, hogy a partnered elhagy, ha nemet mondasz neki? Gondolkozz ezeken addig, amíg teljesen biztos nem vagy magadban, és ne engedd, hogy bárki belekényszerítsen egy olyan dologba, amit nem akarsz!

Hogyan beszéljek a szüleimmel?

A szüleid szeretnek, elfogadnak téged, és biztosan észrevették azt is, hogy kislányból egyre inkább nővé válsz. Ám természetes reakció, hogy minél tovább szeretnének gondoskodni rólad, megvédeni téged az esetleges csalódásoktól és rossz élményektől. Éppen ezért előfordulhat, hogy nem nézik jó szemmel a párkapcsolatodat, vagy azt hiszik, nem tart még a testiségnél a kapcsolat. Neked és a szüleidnek is jobb, ha jó előre tisztázzátok ezt.

Nyugodt körülmények között állj elő a témával és próbálj meg a lehető legkomolyabban viselkedni, még akkor is, ha ők nem úgy reagálnak, ahogyan szeretnéd. Légy velük teljesen őszinte, de hallgasd meg azt is, amit ők mondanak neked! Próbáld megértetni velük, hogy fontos neked a szerelmed, és elérkezettnek érzed az időt arra is, hogy szexuálisan is együtt légy vele. Azt is mondd el nekik, hogy tisztában vagy a lehetséges veszélyekkel és következményekkel, és kész vagy tenni ezek ellen! Nyugodtan mondd el nekik a félelmeidet és kérdezz tőlük: érezzék azt, hogy nem akarsz eltitkolni előlük semmit, és nem akarod őket kizárni a döntéseidből! Akár a segítségüket is kérheted!

Lehet, hogy először megtiltják neked azt, hogy fogamzásgátlót szedj, vagy hogy egyáltalán találkozz a kedveseddel. Ez feldühíthet vagy csalódottá tehet, de dacból ne tégy olyat, amit később megbánnál. Várj inkább türelmesen néhány hetet, és próbálkozz újra.

Ha azonban elfogadják a döntésedet és támogatnak ebben, akkor is tisztázz velük bizonyos kérdéseket, pl. azt, hogyan fizeted ki a fogamzásgátló tablettát.

Előfordulhat, hogy épp a szüleid hozzák fel a témát és kérdeznek rá, nem gondolkodtál-e még a szexualitáson vagy a fogamzásgátláson. Ne hidd azt, hogy sürgetnek! Inkább csak felelősségteljesnek és érettnek tartanak, akivel ilyen komoly témákat is meg lehet beszélni. Ha te nagyon távolinak látod azt, hogy lefekszel valakivel, akkor is érdemes megfontolni ezt a döntést, és jó előre felkészülni!

Hogyan beszéljek a partneremmel?

Ha nemi életet élsz, annak bizony lehetnek következményei. Ezzel neked is és a szerelmednek is tisztában kell lennetek; mint ahogy azzal is, milyen módszerek állnak a rendelkezésetekre. Nem szabad kínosan érezned magadat, ha meg szeretnéd ezt beszélni a pároddal! Ez teljesen természetes dolog, azt mutatja, hogy felelősségteljesen gondolkozol!

Még azelőtt beszélj vele erről a témáról, hogy "belemelegednétek"; szexuális együttlét közben nagyon nehéz lehet ezt felhozni, ráadásul, a pillanat hevében könnyebben belerángathatnak egy olyan dologba, amit később megbánsz. Válassz olyan helyet és időpontot, ahol kettesben lehettek és ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat. Légy őszinte és nyugodt, tudd, hogy mit akarsz!

Készülj fel arra, hogy a kedvesed esetleg elutasító vagy bántó lesz veled. Ezt nagyon nehéz elviselni, de ne hagyd magad zsarolni! Gondolj arra: te mennyit veszíthetsz egy rossz döntéssel! Ne félj kérdezni tőle! Ne csak az érzéseiről, a motivációiról vagy a közös jövőtökről beszélgessetek, hanem a múltról is: jogod van tudni például azt, ha a másiknak szexuális úton terjedő betegsége volt!

Ne engedd, hogy félresöpörje vagy semmibe vegye a félelmeidet! Ne higgy neki, ha megpróbál "tuti módszerekről" meggyőzni: légy tisztában a biztonságos fogamzásgátlással, a veszélyekkel és mellékhatásokkal! Ez a dolog rá ugyanúgy tartozik, mint rád, és ha nem hajlandó veled beszélni erről, akkor ez azt jelenti, hogy nem tisztel téged eléggé!

Ha nem tudtok megegyezni abban, hogy milyen módszert válasszatok, akkor inkább „napoljátok el” a kérdést, és néhány héttel később újra térjetek vissza rá!

Előfordulhat, hogy a kedvesed megpróbál megzsarolni: vagy lefekszel vele védekezés nélkül, vagy elhagy. Bármennyire is fájdalmas ez, mondj neki nemet! Ne kockáztass se egy nem kívánt terhességet, se valamilyen betegséget egy olyan emberért, aki nem akar vigyázni rád!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció