Ismerjük meg a prosztata működését!

Egy 15-20 gramm súlyú mirigy kulcsfontosságú szerepet tölt be a férfiak ivarszerv-rendszerében, ám működéséről rendkívül keveset tudunk. Az alábbiakban többek között az is kiderül, hogy mi a prosztata feladata.

Amit eddig nem tudtunk a prosztatáról

A húgyhólyag alatt található páratlan mirigy, amit dülmirigynek is hívunk, a hímvessző gyökénél helyezkedik el, és a húgycső 2-3 centiméteres szakaszát öleli körül. Kamaszkorban kezd növekedni, és mérete egészen 45 éves korig változatlan.

A prosztata mérete 45 éves korig változatlan, prosztata-megnagyobbodás prosztatarák dülmirigy ondó prosztata prosztatagondok
A prosztata mérete 45 éves korig változatlan, prosztata-megnagyobbodás prosztatarák dülmirigy ondó prosztata prosztatagondok

A prosztatának szerepe elsősorban a megtermékenyítésben van, ám nemcsak a spermiumok mozgásáért és előrébb juttatásáért felel, hanem az alsó húgyúti szervek fertőzéseinek leküzdéséért is. Hogy világos legyen a szaporodásban betöltött szerepe, a spermiumok útját érdemes részletesebben megvizsgálnunk.

A prosztataváladék hígít, továbbít

Tünetek, amelyek prosztata-megnagyobbodásra utalhatnak Elakad a vizelete? Nehezen tud könnyíteni magán, pedig az ingert érzi? Lehet, hogy Önt is utolérte az egyik leggyakoribb férfi egészségügyi probléma, a prosztata-megnagyobbodás! Habár a prosztata nyugalmi állapotban is termel bizonyos mennyiségű tejszerű, nyúlós váladékot, ez leginkább a megtermékenyítés során kap fontos szerepet. A spermiumok ugyanis a heréből először a mellékherébe kerülnek, majd innen az ondóvezetéken keresztül a húgycső prosztatán belüli szakaszába. Ezután a prosztata és az ondóhólyag váladéka összekeveredik, és a spermiumokkal együtt a húgycsőbe jut.

A váladék funkciója egyedülálló: az ondó mennyiségét megnöveli, csökkenti annak sűrűségét, azaz felhígítja, és így fokozza aktivitásukat. A dülmirigy simaizom szövete ezután a húgycsőbe pumpálja az ondót, a hólyagnyak bezárul, így az ejakulátum nem tud visszajutni a hólyagba.

A magömlés során először az ún. Cowper-mirigyek váladéka kerül a húgycsőbe, melyek a vizeletmaradványoktól megtisztítják azt. A prosztataváladék ürülése is kiemelt jelentőségű, a vaginába kerülve elősegíti az ezután érkező ivarsejtek mozgását, azaz megkönnyíti útjukat a megtermékenyítés során, a petesejtek felé.

Az egészséges prosztata váladéka savas kémhatású, nátriumot, káliumot, cinket, kalciumot, magnéziumot, citromsavat és foszfátokat tartalmaz, illetve a spermaplazma alvadását oldani képes enzimet és fibrinolizint is. Találunk benne fehérvérsejteket, granulocitákat is. Miattuk lehet a sperma különböző fertőzések, nemi betegségek hordozója.

A prosztata a vizelésfelelős is

A prosztata simaizma felelős a vizeletürítésért, ezek akaratunktól függetlenül összehúzónak és nyomást gyakorolnak a húgycsőre. Ha éppen ezért idősebb korban megnagyobbodik a mirigy, azaz ún. prosztatatúltengés (prosztatahipertrófia) alakul ki, akkor az a húgycső rajta áthaladó szakaszát összenyomva súlyos vizeletelfolyási, vizeletürítési problémákat okozhat.

A vizeletürítéssel összefüggésben álló panaszok prosztatagondról (fertőzésről, daganatos elváltozásról) árulkodhatnak. A gyenge vizeletsugár, a nehezen induló és nehéz vizelés, az utócsepegés, az intermittáló (időszakonként szünetelő, váltakozó) vizelés, illetve inkontinencia esetén mihamarabb keressük fel orvosunkat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció