Lelki különbségek a két nem között

Huták Judit

Akár hölgyek társalgásába hallgatunk bele, akár a férfiak jóízű, italozás melletti beszélgetésébe, a fő téma mindig a másik nem - hol ilyen, hol olyan hangulatban. Miért értjük meg olyan nehezen a másik nemet? Milyen különbségek okozzák a konfliktusokat?

Miért kuka a férfi, és miért fecseg a nő?

Fekete és fehér, kint és bent, Nap és Hold, férfi és nő: néhány a sok közül a kultúra és a civilizáció nagy ellentétpárjai közül. Amióta világ a világ, azóta próbáljuk kideríteni, miért és miben különbözik annyira a két nem, és persze arra is próbálunk rájönni, hogy ezek a különbségek miként hatnak a mindennapi életünkre, viszonyainkra, párkapcsolatunkra.
Miért és miben különbözik a férfi és a nő? férfiak nők lélek evolúció család karrier
Miért és miben különbözik a férfi és a nő?
Bármennyire is furcsán hangzik, a nőkben és a férfiakban jóval több a lelki hasonlóság, mint különbség. Az eltérések elenyészően kicsik és könnyen ráfoghatjuk őket az nemi szerepekkel kapcsolatos neveltetésre vagy éppen a társadalmi konvenciókra is. Ugyanakkor nem jelenthetjük ki, hogy a nők és a férfiak teljesen egyformák pszichológiai szempontból.

A lelki különbségeknek biológiai okai is vannak, a férfiak és a nők agya ugyanis máshogy fejlődött az evolúció során. Az egyik nemnek vadásznia, felderítenie, harcolnia kellett, míg a másik gyűjtögetett, védelmet és biztonságot nyújtott a gyermekeknek, az időseknek és a csoport többi tagjának. Mára megváltoztak a szerepek, elmosódtak az éles határok, a biológiai - és az ebből is következő - pszichológiai különbségek azonban megmaradtak.

Miért nem értesz meg?

A legfőbb, közhelyes panasz, amit a férfiak szájából hallhatunk: túl sokat beszél az asszony, nincs egy perc nyugtom se tőle! A nők viszont gyakran azért érzik magukat rosszul egy kapcsolatban, mert a másik magába fordul, bezárkózik és akkor is hallgat, amikor mondania kellene valamit. A nők agyában nagyobb és fejlettebb a kommunikációért felelős terület, mint a férfiak agyában. Könnyebben és gyorsabban "fejtik meg", hogy mit akar mondani a másik, hatékonyabban használják a nyelvet. Jobban képesek a sorok között olvasni - míg a férfiak számára az egyértelmű üzenetek találnak célba -, és a metakommunikációs jeleket, testbeszédet is jobban értik. Összességében: a nők emocionálisabbak, jobban ismerik fel mások érzelmeit, empatikusabbak és együttérzőbbek.

A nők máshogy állnak a problémákhoz is: szeretik azokat megosztani másokkal, véleményt cserélni róluk és mérlegelni az esetlegesen felmerülő megoldási lehetőségeket - sőt a megosztás (az "elmesélés") akkor is kulcsfontosságú, ha a másik fél semmit nem tud érdemben hozzátenni, csak hümmög vagy együttérzően bólogat. A férfiak ezzel szemben magányosan, egyedül néznek szembe a problémákkal, gyakran nem is értik, minek beszélni róluk annyit. Ebből következik, hogy a férfiak inkább függetlenek, a nők viszont jobban kooperálnak másokkal, szívesebben dolgoznak csapatban.

A férfiak inkább nagyobb léptékben gondolkoznak, míg a nők figyelmet szentelnek az apróbb részletekre is - ugyanakkor a férfiak hajlamosak leragadni egy-egy részletnél, míg a nők hamarabb észreveszik az összefüggéseket is. A nők hajlamosabbak arra, hogy felnagyítsák az életükben történt negatív eseményeket, rágódjanak egy-egy szituáción vagy éppen újra és újra felidézzenek, átéljenek egy kellemetlen élményt - ennek a hátterében a hormonrendszer különbségei állhatnak. A nők ráadásul rosszabbul reagálnak a stresszre és nehezebben is nyugszanak meg egy stresszel teli nap után. Mindezek ellenére, a felméréseken rendre a hölgyek mondják azt gyakrabban, hogy boldogok, elégedettek az életükkel. 

Család vagy karrier

Sztereotípiákból nincs hiány, ha a nők és férfiak közötti különbségeket vesszük: anyuka a tűzhely mellett, helyes köténykében, míg apuka pénzt keres, szivarozik vagy éppen autót vezet. Természetesen lehetnek kivételek, de a közhelyeknek valóban lehet némi valóságalapja: kutatások szerint a férfiak számára fontosabb a személyes előrelépés, a karrier és a munkában elért sikerek, míg a nők inkább a párkapcsolatokban, a családi életben és a lelki fejlődésben szeretnének kiteljesedni.

A nők inkább a biztonságra törekednek, míg a férfiakra jellemző a kockázatkeresés, a merészség, a 'majd én megmutatom'. Ennek egyik következménye (és ezt rengeteg statisztikai adat is alátámasztja), hogy a férfiak gyakrabban követnek el bűncselekményeket és keverednek bajba, sőt az is összefüggésben van ezzel a viselkedéssel, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag