Férfibajok és genetika: apáról, anyáról fiúra?

Van-e olyan betegség, amit az x- vagy az y-kromoszómán keresztül öröklünk felmenőinktől? Milyen bajok szállnak generációról generációra, amelyek végül (csak) a férfiakat betegítik meg?

<strong>Csak a férfiakat lesznek betegek?</strong>

A család férfi tagjai igazán eredményesen akkor vértezhetik fel magukat az egészségüket károsító, veszélyeztető tényezőkkel és kórképekkel szemben, ha a családi anamnézissel is tisztában vannak.

Tudta például, hogy a statisztikák szerint fokozott a prosztatarák kialakulásának veszélye azoknál, akiknek a rokonságában már előfordult ez a típusú daganatos betegség? Mindez persze nem ilyen egyszerű, hiszen a táplálkozás és az életmód is közrejátszik, ám mint ahogy azt Kónya Márton biológus elmondta, érdemes tudatosítani: minél több érintett volt a családban, annál nagyobb ezen típusúférfibetegségkockázata.

Minél több érintett volt a családban, annál nagyobb a férfibetegségek kockázata
Minél több érintett volt a családban, annál nagyobb a férfibetegségek kockázata

Jó tudni! Az apa prosztatarákja esetén fiainak 2,4-szer nagyobb az esélyük a betegség kialakulására. És azt vajon tudjuk, hogy felmenőinktől még mit örökölhetünk az erősebbik nem tagjaként?

<strong>Csak férfiakat betegítenek meg</strong>

A férfi ivarszervekhez köthető megbetegedéseken felül az egyes kromoszómákhoz köthető, öröklődő betegségekre is ki kell térnünk. Kezdjük az x-szel, méghozzá a recesszíven örökölhető kórokkal: ezek lényege, hogy a gén, melynek a mutációja a betegség kialakulásához vezet, az x-kromoszómán helyezkedik el.

Érdekesség Egy kis genetika: "Ha egy hibás gént tartalmazó x-kromoszóma mellett van egy egészséges x-kromoszóma, a betegség nem alakul ki. Mivel a nőkben két x-kromoszóma van, náluk az egészséges x elvégzi a feladatát, így a nők hordozók, de nem betegek" - mondja Kónya Márton. "Egy hordozó nő 50-50 %-os eséllyel adja tovább a hibás illetve a normális x-kromoszómáját, így a hordozó nő lányainak fele szintén egészséges hordozó lesz, másik fele egészséges, nem hordozó. A hordozó nő fiainak fele egészséges nem hordozó - férfi nem lehet hordozó -, a másik fele beteg lesz. Egy egészséges férfi nem adhat tovább hibás gént, ám a beteg férfi lányai mind hordozók lesznek, fiai pedig mind egészségesek." Ezeket a betegségeket örökölheti ilyen módon egy férfi:

 • Agammaglobulinaemia (Bruton-típus)
 • Alport-szindróma
 • Becker muszkuláris disztrófia
 • Duchenne muszkuláris disztrófia
 • Fabry-betegség (angiokeratoma corporis diffusum)
 • Fragilis X-szindróma (Martin Bell-szindróma)
 • Hemofília A (VIII. faktor-hiány)
 • Hunter-betegség
 • hidrocefalusz (izolált, van autoszómális recesszív és autoszómális domináns formája is)
 • ichtiózis
 • spinális ataxiák
 • színtévesztés (színvakság, van AR és AD formája is)
 • tesztikuláris feminizáció

<strong>Amikor az y-kromoszóma a ludas</strong>

"Az y-kromoszómán nagyon kevés gén található, ezek általában a spermium képzésért, illetve az elsődleges férfi jegyekért felelősek. Ismert az y-mikrodeléció, mely általában meddőségi problémákat okoz, ilyen esetben gyakran csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet terhességet létrehozni" - válaszolja kérdésünkre Kónya Márton. "Ezt a rendellenességet a fiú gyerekek 100 %-ban öröklik" - teszi hozzá.

<strong>Egyéb betegségek</strong>

Az egészségtudatos férfiaknak még egy mankója lehet: figyelniük kell azokra a betegségekre is, melyek halmozott előfordulást mutatnak a családban, és több felmenőt megbetegítettek. Ilyenek lehetnek a szív- és érrendszeri problémák ugyanúgy, mint a daganatos megbetegedések vagy a diabétesz. A családi kórelőzmény tudatában azonban a megfelelő szűrővizsgálatokkal és prevencióval nagy eséllyel időben kiszűrhetők, megelőzhetők, illetve - idejében felfedezve - kezelhetők ezek a kórképek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)