Miért élnek kevesebb ideig a férfiak?

Huták Judit

Akárhány statisztikát nézünk is meg, a nők várható élettartama mindenütt nagyobb, mint a férfiaké - ezt a viccek az elviselhetetlen anyósokra és a követelődző feleségekre vezetik vissza, cikkünkben viszont a valódi okoknak próbálunk utánajárni.

Miért halnak előbb a férfiak?

Ha statisztikákat, kimutatásokat böngészünk, akkor az egyik visszatérő - és éppen ezért már nem is túl meglepő - adat, hogy a férfiak várható élettartama mindig kisebb, mint a nőké. Van, ahol csak egy-két év a különbség, egyes országokban azonban évtizedekben mérhető a különbség! Bár a szakemberek szerint ez az eltérés lassan semmivé foszlik, köszönhetően az orvostudománynak vagy a változó társadalmi hatásoknak, egyelőre tény, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők.
Mi az oka annak, hogy a férfiak előbb halnak? daganat kábítószer szívinfarktus férfibetegségek férfiak nők
Mi az oka annak, hogy a férfiak előbb halnak?
Az egyik magyarázat erre az eltérő lelki beállítottságban, a két nem közötti pszichológiai különbségekben rejlik: a férfiak hajlamosabbak a kockázatkereső magatartásra és az agresszióra, ezért a körükben gyakoribbak a (gyakran halálos kimenetelű) balesetek, illetve bűncselekmények.

A férfik gyakrabban és általában fiatalabb korban kezdik el az alkoholfogyasztást és a dohányzást, ezek a rossz szokások pedig az évek során igencsak roncsolják a szervezetüket. A kábítószerfüggők száma is nagyobb a körükben. Bár a depresszió a felmérések szerint a két nemet nagyjából azonos mértékben érinti, a férfiak mégis nagyobb veszélyben vannak, mert ritkábban kérnek segítséget, hajlamosabbak bezárkózni, és könnyebben döntenek az öngyilkosság mellett, melyben (sajnos) "sikeresebbek" is, mint a nők.

Miért nem megy orvoshoz a férfi?

A kimutatások szerint a nők gyakrabban mennek orvoshoz, többször vesznek részt szűrővizsgálatokon és hajlandóak arra, hogy az első gyanús jelekkel szakemberhez forduljanak - ez összefüggésben állhat azzal is, hogy a nők szervezetében több fájdalomérzékelő receptor található és a fájdalomtűrésük is alacsonyabb. A férfiak ezzel szemben hajlamosak elhanyagolni a saját egészségüket, és gyakran csak a párjuk, családjuk nyomására mennek el vizsgálatokra, sokszor sajnos csak akkor, amikor már túl késő.

A férfiak körében a leggyakoribb halálozási oknak a szív- és érrendszeri panaszok számítanak. Ez összefüggésben állhat a stresszesebb és egészségtelen életmóddal, a dohányzással és az alkoholfogyasztással is - ráadásul a 60 évesnél fiatalabb nők körében jóval ritkábbak ezek a megbetegedések. A férfiak körében gyakoribb a stroke, a szívinfarktus és a szívritmuszavarok, a magasvérnyomás-betegség és a magas koleszterinszint. Ez utóbbi kettővel ráadásul kevesebbet foglalkoznak, hiszen nem okoznak fájdalmat, alig vannak jól érzékelhető tüneteik. Éppen ezért, gyakran évekig, sőt évtizedekig roncsolják a szervezetet anélkül, hogy észrevennénk őket.

Szintén nagyon gyakori haláloknak számítanak a különböző daganatos megbetegedések, elsősorban a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák. Ezek oka részben az egészségtelen életmódban keresendő, de szerepet játszik a halálozásban az is, hogy a férfiak ritkábban, illetve később fordulnak orvoshoz és a rendszeres szűrővizsgálatokról is hajlamosak elfeledkezni. A gyakran halálos kimenetelű COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is jobban érinti az urakat, ami a dohányzással van összefüggésben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag