Gyógyszeres kezelés a mindennapokban

A napi praxisban ugyanaz a gyógyszer nem éri el azt az eredményt, amit a klinikai vizsgálatokban.
A gyógyszerek forgalomba kerülése igen szigorú szabályok szerint működik. Az engedélyező hatóság / pl. az Egyesült Államokban az Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság - FDA, Magyarországon az OGYI / a készítmény hatására és biztonságos alkalmazására vonatkozó összes vizsgálati eredményt ellenőrzi. Közöttük a klinikai vizsgálatoknak meghatározó jelentősége van, főként a multicentrikus, placebo kontrollált, kettős vak, randomizált vizsgálatoknak.
Mit jelent mindez?
- Multicentrikus: több vizsgálati centrumban /sokszor több országban egyidejűleg/ zajló vizsgálat.
- Placebó kontrollált: a betegek egyik csoportja a vizsgálandó gyógyszert, másik csoportja placebót kap.
- Kettős vak: sem a beteg, sem az orvos nem tudja, és csak utólag, egy kód alapján derül ki, hogy a beteg gyógyszert, vagy placebót szedett-e.
- Randomizált: a betegek csoportba sorolása véletlenszerűen történik. A vizsgálat ilyen elrendezése igen nagy garanciája az eredmények validitásának, melyet statisztikai számításokkal értékelnek. Az eredmény végül is számokban jelenik meg: pl. a vizsgált gyógyszer 5% -os, míg a placebó csak 1%-os eredményt produkált.
Forgalomba kerülése után minden gyógyszer hosszú pályát fut be, a mindennapi orvosi gyakorlatban. Sajnos tapasztalati tény, hogy a napi praxisban ugyanaz a gyógyszer nem éri el azt az eredményességet, melyet a klinikai vizsgálatokban bizonyítani lehetett. Az ok könnyen megfejthető. A betegek gyógyszerszedési szokása, a gyógyszerszedés tartóssága rosszabb a napi gyakorlatban, mint a klinikai vizsgálatok szigorúan szabályozott körülményei között.
A gyógyszerszedés változékonyságát / pl. a beteg elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy csökkenti az előirt dózist, hét végén szünetet tart, stb./ komplajensz-nak /compliance/ nevezzük, a gyógyszerszedés tartósságát pedig a perzisztencia-val mérik.
Az a gyógyszer, melyet elfelejtünk bevenni vagy amelyet csökkentett dózisban szedünk, nem lesz hatékony, romlik a terápia eredményessége. Attól a gyógyszertől pedig, amelyet tartósan / akár egy életen keresztül folyamatosan / kellene szedni, de abbahagyjuk, egyáltalán nem várható eredmény.
Rossz komplajensz és rossz perzisztencia mellett nincs terápiás eredmény, nincs kezelési siker!
A gyógyszerek egy részét csak átmenetileg kell szedni / pl. lázcsillapítók, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók/, másik csoportját azonban folyamatosan, akár egy életen keresztül is / pl. antihypertenziv szerek, lipid csökkentők, antidiabetikumok, vagy thromobosis gátló gyógyszerek/.
Az előbbi csoportban jobb a komplajensz és jobb a perzisztencia is, mint az utóbbiban - és nemcsak a rövidebb terápiás időablak miatt, hanem az életminőségre gyakorolt hatásuk miatt is.
A fájdalom-, vagy lázcsillapító rövid időn belül javítja állapotunkat, megszünteti a panaszt, míg pl. az antihypertenziv gyógyszer, vagy a thrombosis-gátló közérzetünket nem befolyásolja, optimális esetben is csak fenntartja a jelenlegi életminőséget. Pedig ez utóbbiak, a preventív gyógyszerek egészségünket, ezen keresztül életünket védik, ami nélkül persze életminőségről sem lehet beszélni!
Az egészségtudatos magatartás terjedőben van, de javítanunk kell a komplajenszt, és a perzisztenciát. Az orvos által javasolt gyógyszer arra való, hogy utasításának megfelelően bevegyük!
2007-04-05 10:34
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag