+3° - +16°
Kettős front

Felesleges műszerek, felesleges orvosok

A kongresszuson ismertetik a szakmai kollégium nyilatkozatát a betegbiztonságot veszélyeztető anomáliákról.
Debrecenben, a Kölcsey Kongresszusi Központban rendezik meg május 17-19 között a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) továbbképző napját és 35. kongresszusát mintegy ezer szakember részvételével.
A tudományos rendezvényen 125 előadás hangzik el, 33 poszter bemutató lesz és 43 kiállító mutatja be termékeit - tudtuk meg dr. Vimláti László professzortól, a MAITT elnökétől a kongresszus csütörtöki sajtótájékoztatóján. A témák közül a társaság elnöke kiemelte a légzési elégtelenség kezelését, a szív-érrendszeri betegségek, az anesztézia és biztonság témakörét. A fájdalomcsillapítás, az akut trauma ellátása, a toxikológiai ismeretek szintén a fő témák között szerepelnek.
A professzor kiemelte azt is, hogy a kongresszuson megalakul a Fiatalok Tudományos Szekciója, a szakmai-tudományos utánpótlás legtehetségesebb képviselőit pedig egy ösztöndíj rendszer elindításával támogatják.
A sajtótájékoztatón szó esett a nemrégiben létrehozott Szimulációs Központról is, amely fontos mérföldkövet jelent az oktatásban. Ez a lehetőség - amikor az ismereteket szimulátorokon sajátíthatják el és gyakorolhatják a résztvevők - Európában még kevés helyen adott, a szakmai rutin megszerzése és a team munka szempontjából azonban egyaránt fontos szerepe van az orvosképzésben.
A kongresszuson teszik közzé azt a nyilatkozatot, amelyben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium helyzetfelmérés alapján rávilágított a betegbiztonságot veszélyeztető anomáliákra és javaslatot tett a megoldásukra. A nyilatkozatot a hét elején az egészségügyi tárca vezetőjének is eljuttatták.
A sajtótájékoztatón dr. Janecskó Mária, a szakmai kollégium elnöke, és dr. Fülesdi Béla, a szakmai kollégium titkára ismertette a nyilatkozat tartalmát, a betegellátás biztonságát veszélyeztető tényezőket.
A progresszív ellátási rendszer hiánya kapcsán egyebek mellett elhangzott, hogy az akut életveszély elhárítása szempontjából - főleg a súlyos állapotban lévő baleseti sérültek esetében - a fekvőbeteg ellátó intézmények felkészültsége jelentősen különbözik. A területi ellátás szabályrendszerének merev betartása nagy veszélyeket hordozhat, hiszen így az életveszélyes állapotú beteg gyakran csak a második vagy a harmadik intézményben kaphat megfelelő ellátást. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a reformot megelőző beutalási rendhez képest a hosszabb szállítás akár tragikus időveszteséget is okozhat.
Mivel a kiemelt regionális profilok (szív-ideg, vagy gyermeksebészet, stb.) ellátása a progresszív betegellátási centrumokban történik, a teljesítmény volumenkorlát viszont várólisták kialakításához vezet, ez szintén ronthatja a betegek életkilátásait - tartalmazza a nyilatkozat. A szakmai kollégium javaslata szerint gyermekek és felnőttek minősítetten súlyos, akut életveszélyének az elhárítása tekintetében újra alkalmazni kell a progresszivitási elveket, az így kialakítandó kompetencia különbségeknek pedig a HBCS-finanszírozásban is meg kell jelenniük. Alternatívaként vetették fel, hogy kiemelt regionális profilok esetén az ellátó intézetet TVK ne terhelje, illetve legyen mód ennek a racionális mérséklésére. Mindezek érdekében az egészségügyi tárcával és az OEP-pel azonnali tárgyalásokat javasolnak.
A nyilatkozat kitér arra is, hogy egyes ellátó helyek megszüntetése, a betegellátás koncentrálása miatt bizonyos intézményekben a sürgősségi feladatok jelentősen megnövekedtek. Csakhogy a globális teljesítményvolumen korlát miatt az indokolt létszámemelésre egyáltalán nem gondolhatnak, sőt, elbocsátásokra kényszerülnek. Az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakfelügyelő orvosok ellenőrizni fogják a dolgozói munkaidőterhek mértékét és javasolják a jogellenes túlmunka megszüntetését.
A szakmai kollégium képviselői a nyilatkozat tartalmára utalva a sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a munkanélkülivé vált aneszteziológusok, intenzív betegellátók további foglalkoztatásának a segítésében szeretnének részt venni. A szakmai kollégium a műszakrenden alapuló munkaszervezés kapcsán is megfogalmazta aggályait, így a további döntés előkészítésben szeretnének élni javaslattételi jogukkal.
További probléma, hogy az aneszteziológiai és intenzív ellátás nagy értékű műszereinek egy része intézmények, illetve szakellátási feladatok megszűnése miatt feleslegessé vált. A szakfelügyelők ebben az évben felmérik a nagy értékű műszerek kihasználtságát és javaslatot tesznek az értékesítésre.
A szakmai kollégium szerint életveszélyes állapotban lévő betegek esetében sem értelmezni, sem pedig alkalmazni nem lehet a kórházak teljesítményvolumen korlátait. Ezért egyértelműen azt javasolják, hogy az intenzív terápia mentesüljön a volumenkorlátok alól a betegek biztonsága érdekében - hangsúlyozták a sajtótájékoztatón.
2007-05-17 15:51
Forrás: Weborvos D.K.K.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag