Enyhíthetik az év eleji jelentős emelést a mérséklődő gyógyszerárak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár abban bízik, hogy a folyamat révén elérhető lakossági megtakarítások kompenzálják a tb-kulcsok év eleji jelentős csökkentését. Az elmúlt időszakban: áprilisban, májusban és júliusban is több száz gyógyszerért kellett kevesebbet fizetni, a következő hullám októberre várható.
A sokat bírált egészségügyi reform kevés népszerű hatása között lehet, hogy a gyógyszerpiac újraszabályozása nyomán fokozatosan csökken az orvosságok ára. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár abban bízik, hogy a folyamat révén elérhető lakossági megtakarítások kompenzálják a tb-kulcsok év eleji jelentős csökkentését. Az elmúlt időszakban: áprilisban, májusban és júliusban is több száz gyógyszerért kellett kevesebbet fizetni, a következő hullám októberre várható.
Az elmúlt hónapokban több alkalommal is több száz orvosság ára csökkent ugyan, a lakosság gyógyszerterhei ennek ellenére várhatóan mégis meghaladják a tavalyit. Az egészségügyi reform részeként elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény - a beteg oldaláról - már érezteti jótékony hatását, örülhet azonban a kormányzat is, amelynek gyógyszerügyben az egyik legfontosabb szempontja a költségvetési keretek betartása volt. A számok pedig kedvezően alakulnak: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint májusig 11 milliárd forintos megtakarítást könyvelhettek el a támogatásokat fedező gyógyszerkasszában, amelyet az egészségbiztosító gyógyszerészeti főosztályának vezetője szerint az év végéig kordában tudnak majd tartani. Molnár Márk emlékeztetett arra, ebben segít az is, hogy a jogszabály a gyógyszergyártóknak kötelező kedvezmény nyújtását írta elő, s a befizetési kötelezettséget a cégek 70 százaléka teljesíti is.
Az év eleji változások jelentős terhet róttak azonban a betegekre is: legalább 2 0-5 0 milliárd forintos többletkiadást jelent, hogy január 15-én jelentősen csökkentek a társadalombiztosítási (tb) támogatási kulcsok. Az addigi 90 százalékos tb-kulcs 85-re, a 70 százalékos 55-re, míg az 50 százalékos támogatási mérték 25 százalékra mérséklődött. A változtatás összesen csaknem 3000 gyógyszert érintett, 1638 készítmény esetében 3 0-5 0 százalékkal, 882 esetben több mint 50 százalékkal drágultak a készítmények. Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) szerint a betegek akkor kevésbé járnak rosszul, ha régi, megszokott gyógyszerük helyett azzal megegyező hatású, de olcsóbb szert vásárolnak.
A kedvezőbb árú orvosságok pedig egyre szélesebb körben elérhetők, az OEP ugyanis egyre több termékcsoportban vezeti be az úgynevezett fixesített támogatást. Ennek lényege, hogy az adott tünet kezelésére szolgáló szerek közül a dotáció mértékét a legolcsóbbhoz igazítják, s a többit csak ugyanolyan mértékben támogatják. Magyarul, az OEP-nek mindegy, hogy a beteg például az 1000 vagy a 2000 forintba kerülő vérnyomáscsökkentőt szedi, ha a tb mindkét terméket 500 forinttal támogatja. A fixesített támogatási rendszer hatékony működéséhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a legolcsóbb, úgynevezett referenciatermékek valóban olcsók legyenek. A gyógyszer-gazdaságossági törvény arra készteti a gyártókat, hogy licitáljanak a legalacsonyabb árra, miközben a túl drága készítményeket akár ki is zárják a támogatotti körből - ez sarkallja ezek forgalmazóit is arra, hogy csökkentsék áraikat.
E rendszernek köszönhető, hogy az idén már három alkalommal is jelentősen mérséklődtek a gyógyszerárak. Az árlicit nyomán először áprilistól csökkent csaknem ezer gyógyszer ára, átlagosan 16 százalékkal. Májustól átlagosan 8,3 százalékkal 348 orvosságért kellett kevesebbet fizetni. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lett kevesebb. Ekkor a készítmények között elsősorban gyomorsav-csökkentők, antidiabetikumok, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek, antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok és antidepresszánsok voltak. Júliustól újabb 550 patikaszer - jellemzően vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmény - lett olcsóbb, a legjelentősebb csökkenés 80 százalék, míg a legenyhébb 20 százalék körüli volt. Ez utóbbi a becslések szerint a tb-nek több mint hét, a betegeknek további hárommilliárd forintnyi megtakarítást jelent. Molnár Márk szerint a gyógyszerkassza az év végére 20 milliárddal is jobban járhat.
Kedvező hír, hogy a tendencia folytatására lehet számítani: az OEP lapunk kérdésére közölte, hogy a legutóbbi júniusi árlicit nyomán októbertől legalább 300 gyógyszerért kell majd kevesebbet fizetni, s ez újabb 7 milliárdos megtakarítást jelenthet a gyógyszerkasszának. A főosztályvezető ráadásul bizakodó: szerinte a fokozatos árcsökkenéssel, illetve az olcsóbb készítmények vásárlásával a lakosság megtakarításai az év végére egyensúlyba kerülhetnek a tb-kulcsok csökkenése miatt bekövetkezett kiadásnövekedéssel. Molnár Márk azt mondta: előzetes számításaik szerint a gyógyszerek árának mérséklődése 1 0-1 5 milliárdot takaríthat meg a lakosságnak, s további 2 0-3 0 milliárdot lehet megspórolni akkor, ha az emberek hajlandók az olcsóbb szereket vásárolni.
A betegnek a hatás a fontos
A lakosság mindössze egytizedének a legfontosabb tényező a gyógyszer ára, a többség a készítmények hatásosságára és biztonságosságára figyel - derült ki a GfK Hungária tanulmányából. Kutatásuk szerint a betegek 61 százaléka szembesült olyan helyzettel, amikor az orvos felajánlotta az olcsóbb gyógyszer rendelésének lehetőségét, de csak a páciensek 30 százaléka kezdeményezte maga az alacsonyabb árú készítmény felíratását. Az emberek ráadásul túl drágának tartják az orvosságokat, a megkérdezettek 46 százaléka véli úgy, hogy a gyógyszerekre kifizetett összeg jelentősen megterheli a család költségvetését - így gondolja a 60 évesnél idősebb korosztály 70 százaléka. A lakosság többsége a gyógyszereknél nem kifejezetten árérzékeny. A felmérésből az is kiderült, hogy 2004 és 2007 között a vényköteles gyógyszerek aránya 33-ról 43 százalékra nőtt.
A gyógyszertámogatások kiadásai az első öt hónapban
Kifizetés Előirányzat Eltérés Százalékban
(Mrd Ft) (Mrd Ft) (Mrd Ft)
Gyógyszertámogatás 133 119,5 13,5 111%
Speciális beszerzésű 5,7 7,5 -1,8 75,5%
gyógyszerkiadások
Méltányossági 1,5 1,7 -0,18 89,8%
gyógyszerkiadás
Tartalék 0 22,8 -22,8 0
Gyógyszertámogatás összesen 140,3 151,7 -11,4 92,5%
Forrás: OEP
(2007.07.09. 09:27)
Losonczi Gergely - Népszava
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag