Egyszerű műtéttel a migrén ellen!

Jelentős javulás tapasztalható a migrénesek állapotában azt követően, hogy katéterrel lezárják a beteg jobb és bal pitvar közötti aprócska, ovális lyukat (PFO-t, azaz foramen ovalet).

Ezek az eredmények megerősítik a korábbi megfigyeléseket, melyek folyamatosan azt mutatták, hogy amikor a PFO-t lezárják - akár agyvérzés, akár dekompressziós betegség miatt - a migrén is javul az esetek nagy többségében (körülbelül a betegek 75 százalékánál). Jelen tanulmány volt az első, mely súlyos migrénes betegeket is bevont, nagy PFO-val, akiknek korábban nem volt agyvérzésük, átmeneti iszkémiás rohamuk, de a mágneses rezonanciavizsgálattal kimutattak náluk enyhe agykárosodást.

"A tanulmány azt sejteti, hogy a nagy méretű PFO lezárásával javulhat az enyhe agyi károsodásban szenvedő migrénes betegek és az előzőleg agyvérzésen átesettek állapota" - mondja Carlo Vigna, az olaszországi San Giovanni Rotondo Casa Sollievo della Sofferenza IRCCS kórházából. "Eddig csak időként figyeltük meg a migrénes betegeken a PFO lezárásának áldásos hatásait, mikor a műtétet más okból végezték el. Épp ellenkezőleg, a nemrég megjelent MIST kísérlet nem mutatott jelentős javulást a tisztán migrénes betegeknél, akiknél nem állt fenn agyi iszkémia. Ezzel az esettel összehasonlítva, számba vettük a közepes súlyosságú tünetekkel küzdő betegeket is a sorba."

A betegeket két csoportba osztották: a bezárásos csoportra (53 pácienssel), és a kontrollcsoportra (29 pácienssel) aszerint, hogy beleegyeztek-e a PFO-lezárásos műtétbe, és 6 hónapon át vizsgálták őket. A kezelésen átesett kontrollcsoporthoz képest a PFO lezárása jobb eredményeket a migrénes és bénulásos rohamokban szenvedőknél, a migrénes rohamok száma pedig a felére csökkent.

Bár ez jó hír lehet néhány migrénes számára, a kutatók szerint szükség van egy nagyobb, véletlenszerű kísérletre, mely erre a

A szív működése

A szív működése
betegcsoportra fókuszál. Ezen felül pedig tovább kell vizsgálni a PFO és a migrén kapcsolatát. "Nem tudjuk pontosan, hogy mi folyik. Agyvérzést az okozhat, ha egy vérrög áthaladva a PFO-n elérkezik az agyba, de a migrén esetében nem tudjuk, hogy milyen kiváltó anyag halad át a lyukon" - mondta Dr. Peter Wilmshurst, a Royal Shrewsbury Kórházból. "Nem minden migrénes betegnek van PFO-ja, és nem minden PFO-s beteg migrénes. Vannak más okok, melyeket még nem értünk.

Széles körben elfogadott, hogy a migrén kapcsolatba hozható az agyvérzések nagyobb arányával. Kutatások arra is fényt derítettek, hogy a migrénes betegeknél gyakrabban mutatja ki a jobb és bal kamra közti átjárást a kontrasztanyagos EKG. Ez a jelenség mindannyiunkban tapasztalható az anyaméhen belüli életben, hogy a vért távol tartsa a tüdőből. Minden negyedik embernél azonban ez a lyuk megmarad a születés után is.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag