Az élet szolgálatában az élet végén

Először tartja konferenciáját Kelet-Európában az Európai Palliatív Ellátási Szövetség.
2007. június 7 - 9. között Budapesten rendezik az Európai Palliatív Ellátási Szövetség 10. kongresszusát. (EAPC 2007). A kongresszus célja, hogy a világ legnagyobb és legszínvonalasabb palliatív terápiával kapcsolatos szakmai eseményeként megismertesse a látogatókat a legfrissebb kutatási eredményekkel, terápiás módszerekkel, és lehetőséget adjon a hospice ellátással kapcsolatos aktuális kérdések megvitatására.
A hospice és palliatív ellátás aktív, összetett gondozási forma azon betegek számára, akik súlyos, előrehaladott gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, illetve terminális állapotban vannak. A palliatív ellátás során elsődlegesen fontos a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése, valamint a pszichológiai, szociális és spirituális problémák figyelembevétele. Az ellátásban orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok és önkéntes segítők vesznek részt.
A hospice mozgalmat dr. Cicely Saunders angol orvosnő indította el 1967-ben. Ez volt az első olyan modell, amelyben a fájdalomcsillapítás és tünetkezelés módját a beteg és családtagjai bevonásával szervezték meg.
Magyarországon az első magyar kezdeményezés dr. Polcz Alaine nevéhez fűződik, a Magyar Hospice Alapítvány létrehozásával (1991). 1995. március 25-én már 19 szervezet határozta el egy országos egyesület - Magyar Hospice-Palliatív Egyesület - megalakítását. A jelen kongresszust is szervező egyesület legfőbb célja a hazai hospice szervezetek szakmai együttműködésének, valamint a hospice ellátás hazai fejlesztésének elősegítése.
Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség soron következő kongresszusát - a társaság történetében először - Kelet Európában, Budapesten tartják. A palliatív terápia ismertsége és elismertsége Európa keleti felén, így hazánkban is gyerekcipőben jár, éppen ezért a rendezvény jelmondatával ("Connecting Diversity") összhangban a kongresszus legfontosabb célja, hogy mozgósítsa a régió szakértőit, akik június 7. és 9. között megismerkedhetnek a legfrissebb kutatási eredményekkel, terápiás módszerekkel és lehetőséget kapnak a hospice ellátással kapcsolatos aktuális kérdések megvitatására.
A kongresszus további jelentőségét a "nulladik napon", június 6-án megrendezésre kerülő előkonferencia adja. A Budapest Commitment elnevezésű eseményen a palliatív terápia legnevesebb nemzetközi képviselői számolnak be a palliatív ellátás európai kihívásairól, fejlődési és együttműködési területeiről.
Szintén az előkonferencián indul útjára az a két éves program, amely támogatni kívánja az eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkező régiók hospice és palliatív ellátásának fejlődését, segítséget nyújtva a célok és prioritások meghatározásával, a tapasztalatok átadásával.
A rendezvény időpontja: 2007. június 7 - 9.
A rendezvény helyszíne: ELTE Egyetemi Kongresszusi Központ, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Az előkonferencia időpontja: 2007. június 6. 13.00 - 17.30
Az előkonferencia helyszíne: ELTE Egyetemi Kongresszusi Központ, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.
A program a hivatalos honlapon
2007-05-22 12:37
Forrás: Weborvos

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag