A fájdalmas székelés okai

Bár a székelés közben jelentkező fájdalom rendkívül kellemetlen, sőt igen ijesztő lehet, nem minden esetben jelez komoly bajt. Lássuk tehát, mi minden állhat a tünet hátterében!

Valójában a székelés közbeni fájdalomérzet gyakoribb, mint gondolnánk, a legtöbben ugyanakkor nem mernek orvoshoz fordulni a panasszal, mert szégyellik. Pedig nincs ebben semmi szégyellnivaló, ha pedig még idejében szakemberhez megyünk, megakadályozhatjuk, hogy később rosszabbá váljon az állapotunk - figyelmeztet cikkében a Women's Health.

Hogyan kezelhető az aranyér?

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok az aranyér. Ez egy igen gyakori betegség, amely főként túlsúlyos embereknél és kismamákkal fordul elő, illetve amely a vénákra irányuló fokozott terhelés nyomán jön létre. Kijöhet akár nagyobb erőlködés, tartós székrekedés vagy hasmenés hatására is. A végbélben található véna ilyenkor túlságosan kitágul, ez okozza a kellemetlenséget. Rendszerint a külsőaranyéra fájdalmasabb, a belsőt néha nem is érezni, viszont utóbbi is okozhat vérzést. Szerencsére az aranyér általában nem veszélyes, illetve krémekkel, helyi hatású készítményekkel is jól kezelhető, műtéti kezelésre csak ritkán van szükség.

A fájdalmas székletürítés komoly betegségekre is felhívhatja a figyelmet
A fájdalmas székletürítés komoly betegségekre is felhívhatja a figyelmet

Szintén fájdalmat okozhat székelésnél az anális fisszúra, vagyis a végbélrepedés, amely általában a területet ért valamilyen trauma nyomán lép fel, amilyen például a túl kemény széklet áthaladása vagy az anális szex. A fájdalomérzet mellett ilyenkor friss vért is láthatunk a toalettpapíron. Kezeletlenül nagyon sokáig kínzó panaszokat okozhat, így mindenképpen érdemes vele orvoshoz fordulni.

Ugyancsak fájdalmassá teheti a székletürítést a székrekedés, amely leginkább olyankor alakul ki, amikor a széklet a rost- és folyadékszegény táplálkozás következtében túlságosan megkeményedik. Ennél fogva a kiürítése is sokkal nehezebb, erőlködéssel és fájdalommal jár. Okozhat továbbá ilyen jellegű panaszt proktitisz, vagyis végbélgyulladás, egyebek mellett Crohn-betegség, szifilisz, chlamydia vagy egy rosszul sikerült beöntés következményeként. A gyulladt rész értelemszerűen érzékenyebb, amikor pedig áthalad rajta a széklet, fájdalmat okoz. Azirritábilis bél szindrómaszintén fájdalmas székeléshez vezethet, aminek oka ebben az esetben a nagyon gyakori hasmenés. Amennyibenmenzeszalatt jelentkezik a fájdalmas székletürítés, úgy elképzelhető, hogy endometriózis áll mögötte.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)