Hipermodern helyen gyógyulnak a rákbetegek

Egy új osztrák ionterápiás centrum 2016 végétől kezdve kezeli a rákbetegeket. Egész Európában mindössze négy ilyen létesítmény található. Az osztrák MedAustron Centrum nincs messze a magyar határtól - autóval Sopronból körülbelül félóra alatt Bécsújhelyre érhetünk. A MedAustront a CERN-nel, a Svájcban lévő Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel együttműködve fejlesztették.

A létesítmény szíve egy kör alakú részecskegyorsító, amely proton- és szénionsugarat hoz létre.  Az ionterápia egy kímélő formája a sugárkezelésnek, amelyet elsősorban olyan tumorok esetében alkalmaznak, amelyek sugárzásra érzékeny szervek közelében helyezkednek el. A tipikus indikációk (azaz olyan esetek, amikor ilyen kezelés javallott): agytumorok, koponyaalapi tumorok, a gerincvelő mentén előforduló daganatok és a medencetájéki daganatok. A MedAustron jelenleg protonterápiát folytat, 2020-tól Bécsújhelyen a szénionok segítségével is küzdeni fognak a rák ellen. 

A MedAustront a HáziPatika.com kérdezte a jelenlegi kezeléseikről és jövőbeni terveikről.

HáziPatika.com: Hány páciens érkezik évente Bécsújhelyre, a MedAustronhoz? Milyen országokból érkeznek a betegek?

MedAustron: A betegek kezelésének 2016. decemberi megkezdése óta eddig 70 pácienst kezeltek a MedAustronban. Júliustól már egy második kezelési helyiség is rendelkezésre áll. Amikor a "teljes üzem" megkezdődik, egy harmadik helyiséget is berendezünk. 2018-ban akár 250 beteget is kezelhetünk, akik Ausztriából, Európából, illetve az egész világból érkeznek. 

HáziPatika.com: Menyibe került az egész projekt? A MedAustron állami vagy magánintézmény?

MedAustron: A Zentrum MedAustron az Osztrák Köztársaság, Alsó-Ausztria Tartomány és Bécsújhely városa pénzügyi támogatásával jöhetett létre. Az EBG MedAustron GmbH Alsó-Ausztria (Niederösterreich) tartomány közvetett tulajdonában van, és a tartomány üzemelteti a létesítményt, amelyre 200 millió eurót költöttek.

rákgyógyítás, MedAustron, ionterápia
Az ausztriai centrumba a világ számos pontjáról érkeznek betegek (fotó: Kästenbauer/Ettl)

HáziPatika.com: Milyen a gyógyulási arány - ha nem is a frissen létesített MEdAustronban -, a hasonló ionterápiás intézményekben?

MedAustron: A rákbetegségeknél a kiújulás lehetőségét sajnos sosem lehet teljesen kizárni. Ezért az orvostudomány nem gyógyulásról beszél, hanem tumorkontrollról. Az ionterápia sem "csodaszer" a rák ellen. Mégis a kezelési sikerek azt mutatják egyes ráktípusoknál, ahol a túlélési esélyek mindeddig nagyon alacsonyak voltak, hogy lényegesen magasabb sikerarány érhető el.

HáziPatika.com: Mi a hatásmechanizmusa az Önök kezelésének? Miért jó egy betegnek, ha ilyen terápiához jut hozzá?

MedAustron: Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos (fotonokkal végzett) sugárkezeléshez képest az ionterápia kisebb dózisterhelést jelent a tumort körülvevő normál szöveteknek, illetve az érintett, kockázatnak kitett szerveknek. A kisebb ionterápiás dózis alkalmazása csökkenti a mellékhatások előfordulását és azok súlyosságát is mérsékli. Ez a betegek életminőségét és jóllétét is döntő mértékben befolyásolja.  

HáziPatika.com: Kapcsolatban állnak magyar privát vagy állami egészségügyi intézményekkel és betegbiztosítókkal?

MedAustron: Már kezeltünk magyar betegeket, és vannak kapcsolataink magyarországi intézményekkel is. Az ügyintézés minden esetben gyorsan és problémamentesen történt.


HáziPatika.com: Hogyan juthat el Önökhöz egy magyar beteg? Hogyan kezelteti magát, milyen adminisztrációt, ügyintézést igényel mindez?

MedAustron: Alapvetően többféle lehetőség létezik a velünk való kapcsolatfelvételre. A kezelőorvosok, de maguk a betegek is kapcsolatba léphetnek az intézménnyel. A weboldalunkon van egy "Consultation Portal", ahol a leleteiket elküldhetik, de telefonon vagy e-mailben is jelentkezhetnek. Ha szakorvosaink pozitívan értékelik a leleteket - tehát az ionterápia indikációi fennállnak - a beteget meghívjuk az első megbeszélésre.

HáziPatika.com: Mik a tervek, az új szénion-terápia tényleg 2018-tól fog üzemelni?

MedAustron: Jelenleg két kezelési helyiség üzemel, ezek vízszintes protonsugár-kibocsátásra alkalmasak. 2018 áprilisától a vertikális, azaz függőleges sugárirányítású kezelések is elérhetőek lesznek. A következő években pedig folytatjuk a centrum előreütemezett kiépítését, melynek végeredményeként elérjük a "teljes üzemet". Így a terveink szerint három kezelőhelyiség lesz, és ebben a három helyiségben mind a protonok, mind a szénionok rendelkezésre állnak majd. Az első szénionos betegkezelések várhatóan 2019-ben kezdődhetnek el.  

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag