Kérdések és válaszok

Keloidos hegeim vannak a hátamon és a mellkasomon, lassan 2 éve. Hogy eltüntessem őket, tetoválással szeretném befedni. Lehet ilyet tenni az én esetemben? Az arcomon lévő pattanásokat szoláriumozással próbálom kevésbé feltűnővé tenni.

Lehet, hogy a keloidos hegek kevésbé feltűnőek, és a pattanások is kissé beszáradnak, de a rendszeres szoláriumozás növelheti a későbbi bőrrák kockázatát, és a napozással is vigyázni kell; semmiképpen se égjen le! A keloidra nem javaslom a tetoválást.

Masztektómiám volt néhány hónapja, és a műtéti heg (inkább hurka) egyre jobban zavar. Ébredés után eléggé fáj. Tudok-e tenni valamit ellene?

Van olyan eset, amikor a szervezet fokozottan reagál a hegképződésre és a bőrön un. keloid (hegtúltengés) keletkezik. Ezt lehet körömvirág, vagy kifejezetten erre a problémára kapható kenőccsel lokálisan kezelni. Azt viszont mindenképpen tisztázni kell, hogy a műtéti területben nincs -e gyulladás, vagy letokolt folyadékgyülem, ami könnyen előfordulhat. Forduljon a műtétet végző sebészhez vagy onkológusához, aki a műtét utáni szakot figyelemmel kíséri. Amennyiben a heg később is panaszokat okoz, megkereshet plasztikai sebészt, de ezt csak több év eltelte után tegye meg.

Mit jelent a mezoterápiás kezelés? Hol kaphatok ilyet?

A mezoterápia kúraszerű kezelés, mellyel a hatóanyagok mikroinjekcióval jutnak a fejbőrbe. A problémának megfelelően változtatható az oldatok összetétele, tiszta alapanyagokkal koncentráltabban és mélyebbre jutnak a hatóanyagok. Mi bőrgyógyászok foglalkozunk ilyen kezelésekkel, de csak magánrendelés keretében.

Fogyókúrázom, már 10 kilót fogytam, de a bőröm kezd megereszkedni, az arcomon pedig jönnek a ráncok. Szedek vitaminokat, rengeteg gyümölcsöt, zöldséget eszem. Mivel szűnhetnének meg a tüneteim?

Bőrfeszesítésre nagyon jó az orvosi hengerelés, mely során felületi érzéstelenítésben apró tűs hengerrel késztetjük a kollagén rostokat sokasodásra. Ezután tű nélküli mezoterápiával juttatjuk be a hialuronsavat és antioxidánsokat a bőrbe. Kúraszerű kezelés, melyet magánrendelés keretén belül végeznek el. Lehet közvetlenül csak a mély ráncokba juttatni hialuronsavat. Lehet mikrodermabrasió (mélyhámlasztás) után is alkalmazni a tű nélküli mezoterápiát. Több változat létezik, a bőr állapotának függvényében lehetne eldönteni, melyik lenne legjobb önnek.

Hosszan tartó hajhullási gondtól szenvedek: 10 éves koromban kezdődött először egy kis foltban, ami később visszanőtt. 15 éves koromban megint elkezdett foltokban hullani. Már voltam góckutatáson, amin 5 fogamat kellett kihúzni, és akupunktúrával is kezeltek, de eredménytelenül. Már számos gyógyszert és hajszeszt kipróbáltam, de semmit nem használt. A fejbőröm általában viszket, és olyan mintha hámlana. Hallottam, hogy létezik olyan kezelés, amely során a fejbőrömbe tűvel vitaminokat juttatnak be. Ez hatásos?

Valóban van tűs kezelés: mezoterápiának hívják. Ezzel pontonként apró szúrásokkal jut be a hatóanyag és számos vitamin a fejbőrbe. Annak függvényében választjuk a hatóanyagot, milyen típusú a hajhullása, és milyen a fejbőr állapota. Ez a beavatkozás csak orvosi rendelőben végezhető eleinte 2-3 hetente, majd ritkábban fenntartó jelleggel.

10 éves fiam arcán néha apró pattanásszerű sárgás kitüremkedések vannak. Általában csak egy, és nem tömegével. Mivel lehet egy 10 éves fiú arcát kezelni?

A pattanásokat mindig el kell távolíttatni szakszerűen kozmetikus által, mert akár a mitesszer állapotban, akár a gennyes stádiumban nem fog a faggyútartalom magától kipottyanni. Ez után lehet a gyulladást és a faggyútermelést leállítani. 10 éves korban ugyanolyan kezelések és szerek jönnek szóba, mint tinédzserkorban. Ezzel a bőrgyógyászok foglalkoznak. Érdemes volna szakembert felkeresni, hogy a stádiumnak megfelelő kezelést kapja gyermeke.

7 éves kislányom szája felett van egy anyajegy, amelyből szőrszálak nőnek ki. Ki lehet húzni ezeket csipesszel?

Az anyajegyekből növő szőrszálakat csak ollóval lehet vágni a felszín felett. A húzás bolygatja a mélyben levő pigment sejteket, és rákosodást okozhat.

Rendszeres dohányzásom miatt az ujjam hegye a nikotintól megbarnult. Mivel tudom eltávolítani?

Halványító krémekkel lehet próbálkozni. A mélyhámlasztás gyorsabb, de azt csak rendelőben végzi el szakember.

Cikkek