Veszélyesek a lejárt kozmetikumok

HáziPatika

Szépségápolási termékeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem nemrégiben, köztük olyat is amelynek lejárt a minőség megőrzési ideje. Ami aggasztó, mert csak az emberek negyede nézi meg a lejárati időt vásárlás előtt Európában. Magyarországon ennél valamivel jobb a helyzet, de koránt sem vagyunk tudatosak, pedig a lejárt kozmetikum veszélyes.

Romániában a legtudatosabbak

A Manna Európa hat országában, 7900 fő megkérdezésével készített felmérést arról, hogy mennyire tudatosan vásárolnak kozmetikumot az emberek. Az eredmények megdöbbentők, ugyanis csak az emberek negyede nézi meg a lejárati időt vásárlás előtt. Magyarország elég jól szerepelt ebben a kérdésben, nálunk az emberek 42 százaléka nézi meg a lejáratot, mielőtt a kosárba teszi a terméket. A legtudatosabbak ebben a kérdésben Romániában az emberek, ahol 55 százalék nézi a lejárat idejét, miközben Szlovákiában 26 százalék, Csehországban pedig 21 százalék. Már ez is aggasztóan alacsony, azonban Németországban még rosszabb a helyzet, mindössze 10 százaléka nézi meg az embereknek a lejárat idejét.

Hiába veszélyes, mégsem nézzük a kozmetikumok lejáratát
A magyarok csupán 42 százaléka nézi meg a kozmetikumok lejáratát

A kutatás során kiderült, hogy minden országban mást tartanak fontosnak az emberek. - Azt gondoljuk, hogy a lejárat megítélése azért tér el annyira, mert például a németek jobban megbíznak a kereskedőkben, míg Romániában gyanakvóbbak, óvatosabbak az emberek - mondta Varga-Darabon Andrea, a kutatás vezetője.

Hogyan vásároljunk kozmetikumot tudatosan?

A tudatosságnak több szempontja van, melyek közül a legfontosabb a kozmetikai biztonság, hogy a kozmetikum használata ne károsítsa az egészséget. Ennek érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelni.

  • Olvassuk el a címkét! Vásárlás előtt mindig olvassuk el a kozmetikumok címkéjét, és lehetőleg kerüljük el a kritikus összetevőket. Ezekről sok cikket olvashatunk az interneten, de létezik olyan mobil applikáció is, ami a mobiltelefon kamerájával felismeri kozmetikum dobozán az összetevőket.
  • Nézzük meg a lejáratot! Soha ne vásároljunk és használjunk lejárt, vagy nagyon a lejárati időhöz közeli terméket, mert az irritációt és akár komoly bőrproblémákat is okozhat.
  • Használat előtt teszteljünk! Mindenkinek a szervezete másképpen reagál a kozmetikumokra. Használat előtt érdemes egy kis bőrfelületen csinálni néhány tesztet, még a natúrkozmetikumok esetében is. Ha a teszt során bőrirritáció lép fel, ne használjuk a kozmetikumot.

Az etikusság is fontos szempont

A biztonság mellett a tudatosság másik nagyon fontos szempontja az etikusság. Ilyen az állatkísérlet mentesség, a fair trade kereskedelem, de ide sorolhatók a környezetvédelem is.
A felmérés szerint az állatkísérlet mentesség például Németországban hatszor fontosabb a lejárati időnél: a német vásárlók 66 százaléka nézi meg a vásárlás előtt, hogy állatkísérlet mentes-e a márka, míg a lejáratot csak 10 százalék. De Magyarországon is fontosabb szempont az állatkísérlet mentesség, mint a lejárt - igaz nem sokkal. Míg az előbbit 45 százalék nézi meg a címkén, utóbbit 42 százalék. Romámiában ezzel szemben sokkal fontosabb a lejárati idő, amit a válaszadók 55 százaléka néz meg, míg az állatkísérlet mentességet csak 34 százalék.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag