Ragyogó eredmények, hófehér fogak

A fogfehérítés nem új keletű. A mai módszerekhez hasonló elven már jó néhány évtizede művelik. Mégis csak mostanában kezdi nálunk is virágkorát élni. Van valami kissé gyanúsan csodálatos abban, hogy a fogak szinte pillanatok alatt hófehérré változnak.

Dr. Várnagy Éva, fogorvos régóta foglalkozik fogfehérítéssel. Számára semmi talányos nincs a gyors változásban. A rendelőben, ahol dolgozik, mindennapos dolog, hogy páciensek elégedett - és természetesen hófehér - mosollyal távoznak. Meggyőződését a fehérítés ártalmatlanságáról semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy csaknem felnőtt gyermekeinek is vitt haza fogfehérítő gélt. Több évtizedes tapasztalatát osztotta meg velünk mindarról, amit a fogkrémek, fehérítőreklámok és különböző módszerek tekintetében érdemes tudnunk.
Egyenlőség márpedig nincs! Ahogy nincs két egyforma ember, fogunk színe is erősen különbözik. Minden esetre ez nem olyan, mint a hajszín, hogy kinek a barnás, kinek az aranyszőke, kinek a fehér tetszik. Mindenki a lehető legfehérebbre áhítozik.
Miért fehérebbek a tejfogak, mint a későbbi csontfogak? Miben különböznek az öröklötten sötétebb és fehérebb fogak?
A tejfogaknak más a szerkezetük - kezdi válaszát a fogorvos. - Zománcuk viszonylag vastagabb, kevésbé látszik át rajta a sötétebb dentin. Az öröklött fogszín szintén függ attól, kinek mennyire vastag a fogzománca, milyen a fog alakja, alatta mennyire sötét a dentin. Ezen felül az is alakít a fogszínen, hogy már az anyaméhen belüli időszaktól kezdve milyen táplálékokat, gyógyszereket kap az ember. Különösen fontos időszak a várandósság alatt a fogcsírák kialakulásának ideje. Meghatározó az ivóvíz ásványianyag-tartalma, a fluorid-, vitamin-, különösen a C-vitamin-ellátottság.

Mit tehet az, akinek eredendően szürkésre, sárgára sikerültek a fogai? Hihetünk-e a fehérítő fogkrémek reklámjainak, mit várhatunk e termékektől?
Akármit mondanak is róluk, a fogkrémek nem fehérítenek. Legfeljebb azt várhatjuk, hogy a fogak tisztántartásával fenntartják a színt. A fogkrém önmagában egyébként nem sok mindenre jó. Mondjuk, kíméletesen dörzsöl, mechanikai tisztítást végez. Még senki nem kért tőlünk fogszínskálát annak ellenőrzésére, hogy vajon mennyit fehérítenek a fehérítő fogkrémek, de biztos, hogy nem volna mérhető. Egyetlen árnyalatnyi különbség sem látszana.
Alapvetően a tisztítás sem a fogkrémen múlik. A fogkefén és a helyes fogmosáson van a hangsúly. Két-három percig kellene tartania a fogmosásnak, hogy fellazítsuk és eltávolítsuk a lepedéket. A legtöbben egy percig sem tartanak ki. A fogkrém szerepe, hogy finom. Olyan, mint hab a tortán. A helyes otthoni fogtisztítást nálunk képzett dentálhigiénikus kollegák mutatják meg a pácienseknek. Ez is olyan dolog, amit meg kell tanulni.

Mi a véleménye az otthoni módszerekről, nagyanyáink szódabikarbónás és sós dörzsöléséről? Tud-e ajánlani otthon elvégezhető fogfehérítési módszert?
Azokkal a módszerekkel, amelyeknél a fogakat dörzsöljük, csínján kell bánni, mert a zománcot is vékonyítják. Az, hogy a dörzsölés mennyire koptatja a zománcot, az a csiszoláshoz használt szemcsétől is függ. A szódabikarbónás dörzsölés felérdesíti a zománcfelszínt, ami azután segíti az újabb elszíneződést. Otthon önmagában azért hiba használni, mert elmarad a polírozás, amit fehérítés után a fogorvosok mindig elvégeznek, és ami újból simává téve a felszínt megvédené a fogat attól, hogy az egészen apró mélyedésekbe ételmaradék, lepedék rakódjon be. A sós dörzsölés még durvább karcolásokat ejt a zománcon. Amitől végképp óva intenék, az a különböző savas anyagok használata, mert ezek oldják a fogak ásványi anyagát. Otthonra csak a fogorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, gyógyszertárban vagy drogériában nem elérhető anyagokat lehet ajánlani.
Mi a véleménye a különböző neveken forgalmazott professzionális fogfehérítési módszerekről? Van-e köztük lényeges különbség?
Alapvetően mindegyik fogfehérítést a gyengébb karbamid-peroxiddal vagy az erősebb hidrogén-peroxiddal végzik. Előbbit legfeljebb 15%-os oldat formájában inkább otthonra, utóbbit rendelőben végzett fehérítésre alkalmazzák. Mindegyik fehérítés ugyanazon az elven működik, csak az alkalmazott hatóanyag koncentrációjában és az ezzel nagyjából fordítottan arányos behatási időben van különbség. A maximális koncentrációjú 32-35%-os hidrogén-peroxid oldat már nagyon erős, csak megfelelő ínyvédelemmel és főként az idegelhalás, gyökérkezelés miatt besötétedett fogak belülről történő fehérítésére alkalmazzák.

A hatóanyagok hatóidejét különböző módszerekkel lehet rövidíteni. A fehérítési reakciót katalizálhatják kémiai anyagok, melegítés, lámpák. Ma főként a hideg fényeket, az UV-lámpát használják. Természetesen az oxidáló hatású hatóanyagtól és a katalizáló szerektől, UV-fénytől közben meg kell védeni a száj nyálkahártyáját és az ínyt. A legújabb módszerekkel fogorvosi rendelőben már háromszor 15 perces kezeléssel is megoldható a fehérítés.
A gyorsabb vagy a lassabb és kíméletesebb fehérítés híve? Mitől függ, hogy a módszerek közül kinek, melyiket ajánlja?
Ez először is attól függ, milyen árnyalatú a fog, mennyit kell rajta világosítani. A nagy koncentrációjú anyagok erősebbek, nagyobb színkülönbség elérésére alkalmasak, de csak orvos kezébe valók. Attól is függ, kinek mennyire vékony a fogzománca, főként a fognyaki részen; mennyire érzékenyek a fogai és az ínye. Az érzékenyebbeknek a fogászati fehérítést javasoljuk.
A kisebb koncentrációjú otthoni fehérítéssel lényegesen lassabban jön meg az eredmény. Hetekig eltart, a páciensre sok feladatot ró. Sokan érzékenységre panaszkodnak, vagy nem tűrik a szájukban a hatóanyag-gél felvitelére szolgáló sínt, zavarja őket, hogy folyik a nyáluk.
Természetesen az anyagiak is számítanak, mert az otthoni fehérítés olcsóbb. A fehérítés a módszertől függően 55-120 ezer forint közötti összegbe kerül.
Azok, akik például nem szívesen mondanak le a kávéról, bizonyos színes ételekről, netán a dohányzásról, azok inkább a fogászati kezelést választják, mert akkor csak 2-3 napig kell kibírniuk mindezek nélkül.
Mennyivel lesz fehérebb a fog a fehérítés után?
A különbség szembetűnő. Közvetlenül a fehérítés után a fog kiszárad, valószínűtlenül fehér, kissé élettelen színe lesz. Egy-két nap múlva azután visszahidratálódik, azaz visszanyeri eredeti víztartalmát, amitől egészséges, de kicsit sötétebb színe lesz. A végeredmény a fogszínskálán legalább két-három árnyalat, de lehet ennél több is, attól függően, hogy a fog mennyire volt tiszta, mennyit lehetett rajta fehéríteni. Nem szoktak visszajönni a páciensek egy-két hét múlva azzal, hogy nem elégedettek. A fehérítés a visszahidratálódás után is önmagáért beszél.

Akár az eredendően sárgás-szürkés fogat is ki lehet fehéríteni, hogy szebb legyen, mint "új korában"?
Igen. A velünk született, pontosabban eredeti fogszínen is változtat a professzionális fogfehérítés. Azáltal, hogy a zománcprizmák közül is képes kiszedni az elszíneződést okozó pigmenteket. Természetesen mindig az adottságokhoz, a "hozott anyaghoz" képest fehéredik, és a fehéredés mértéke is egyéni. Kinél több, kinél kevesebb árnyalatot sikerül elérni, két-három árnyalatra így is majdnem mindig van esély. Még a tetraciklinek miatt szürkés-sárga fogon is lehet segíteni, igaz ez egy kicsit munkaigényesebb; 3-4 fogorvosi rendelőben végzendő fehérítő kezelést kell végezni, majd további két, otthoni, sínnel és fehérítő géllel végzett fehérítést végigcsinálni.
Mennyire tartós a különböző módszerekkel végzett fehérítés? Milyen időközönként válik esedékessé az újabb fogfehérítő kezelés?
A fogfehérítés eredménye évekig tart. A tartósság alapvetően nem a módszertől, hanem az életmódtól függ. Speciális fenntartó fogkrém használatát szoktuk javasolni, illetve hasznos, ha a fogászati fehérítés után félévvel egy otthoni használatra készült sínt és 1-2 tubus fehérítő gélt kér az ember fogorvosától. Így tovább megőrizhető a fehér szín.
Félévenként, évenként meg lehet ismételni a fehérítést, de igazából nem szükséges. Három hónapnál sűrűbben akkor sem végzünk rendelői fogfehérítést, ha egymás után több ciklusra van szükség a lehetséges fehérség eléréséhez.

A fogfehérítés egészségi, de kozmetikai kérdés is, ebben is a nők járnak elől?
Egészen érdekes, de nem. Legalábbis nálunk, a rendelőben a fogfehérítést igénylők 60%-a férfi, és csak 40%-a nő. El is gondolkodtunk rajta, vajon miért. Manapság egyre több férfi jár kozmetikushoz, szépítteti magát hajfestéssel, szőrtelenítéssel, sőt már férfikörömlakk is létezik. Ugyanakkor ezt nem szívesen vallják be, és a nőknél sem mindig osztatlan a siker. Nem minden nőnek tetszik. A fogászati kezelés az más, mert az egészséghez, a gondos fogápoláshoz tartozik, ami mindig vonzó, akárcsak a fehéren csillogó mosoly. Azzal egy férfi sem követhet el hibát, ha hófehér fogsort villant meg. Az mindig pozitív benyomást kelt.
A szkeptikusok azt állítják, hogy valójában nincs olyan hosszú távú tanulmány, amit gyártótól és forgalmazótól függetlenül végeztek, és egyértelműen bizonyítja, hogy nincs káros hatása a fogfehérítésnek? Tényleg nem hat a fogbélre, hiszen igen agresszív oxidáló anyagokat használnak?
Bár ilyen vizsgálatról én sem tudok, ennek ellenére nem most kezdték a fogfehérítést. A használt vegyszerek, módszerek sem újak, csupán sokat fejlesztettek, finomítottak rajtuk az utóbbi időben. Egyedül a kismamáknak nem javasoljuk a fogfehérítést. Nem mintha káros lenne az egészségre, egyszerűen jobb őket minden esetleges kellemetlenségtől megkímélni ebben az időszakban.

És az idősek? Ilyenkor a fogak érzékenyebbek, a zománc elvékonyodik. Ekkor sem káros a fogfehérítés?
Nem. Az igaz, hogy ilyenkor már főként a fognyaknál érzékenyebbek a fogak, de ez legfeljebb kellemetlen. A fogfehérítési módszerek korszerűsödésével most már nem fáj a fehérítés. A fogorvosi rendelőben végzett fehérítésnél, tehát erős koncentrációknál csak a második-harmadik körben érzékenyebb valamivel a fog, de nem annyira, hogy emiatt érzésteleníteni kelljen. Idős korban inkább arról van szó, hogy a fog a zománc vékonysága miatt sötétebb, amit a fehérítéssel nem lehet befolyásolni. Végezhető fehérítés, de nem feltétlenül lesz tőle a fog sokkal fehérebb.

Köszönjük a beszélgetést!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag