Mérgező radír, veszélyes vibrátor

Gyakori eset: a diák kibámul az osztályterem ablakán, miközben szórakozottan rágcsálja a ceruzavégen található radírt. Annak persze nincs tudatában, hogy "kikapcsolódása" eredményeként Európában mérgezőnek minősített vegyi anyagok oldódnak fel a nyálában.

Nemrég 140 környezetvédő csoport közös jelentést adott ki, amely kimutatta: az európai üzletekben forgalmazott számos mindennapi használati tárgy tartalmaz potenciálisan veszélyes kemikáliákat - a cipőktől a radírokig, a tolltartóktól a szexuális játékszerekig.
A vizsgálat a ftalátokra összpontosított. Ezeknek a vegyi anyagoknak a felhasználását a gyerekjátékokban 1999 óta tiltják az Európai Unióban, mert attól tartanak, hogy befolyásolhatják a gyermekek nemi fejlődését. Az Európai Környezeti Hivatal (EEB) egyik tanulmánya nemrégiben megállapította, hogy gyerekek által használt egyéb termékekben mégis megtalálhatók a vegyületek, sőt azok közül sokat szupermarketekben is forgalmaznak. Ráadásul a kereskedők jelentős része nem is ismeri azokat a szabályozásokat, amelyek szerint tájékoztatniuk kellene a fogyasztókat az általuk forgalmazott cikkek ftaláttartalmáról.

Mintegy 25 fajta ismert ezekből a vegyületekből, és az elmúlt évtizedekben egyre sűrűbben alkalmazták különböző változataikat a műanyagok puhítására. Ma már mindenütt megtalálhatók: a levegőben, a falakon, a konyhák és fürdőszobák linóleum padlóján, a műanyag használati eszközökben, az autók belső felületein vagy a kormánykerekek burkolatán, sőt az élelmiszerekben, a testápolókban, a mosóporokban és a csomagolóanyagokban is. Sok kutató szerint beépülnek az emberi szervezetbe, kimutathatók az anyatejben, bejutnak akár a magzatba is.

A világ vegyipara évente mintegy 6 millió tonna ftalátot állt elő. Sok tudós és egyre több kormány is gyanítja, hogy ezek az anyagok felelősek azért, hogy az utóbbi évtizedekben a férfiak termékenysége világszerte erőteljesen csökkent. A fejlett országokban számos tanulmány mutatta ki, hogy az utóbbi évszázadban a spermaszám a felére esett vissza a férfiaknál. A ftalátoknak tulajdonítják a magzati fejlődés időszakában kimutatható szexuális problémák sokasodását is: patkánykísérletek szerint a ftalátok leállítják a tesztoszteron hormon termelését, és egyes tanulmányok hasonló hatást feltételeznek az embernél is.

Az EU bizonyos ftalátok jelenlétét nemcsak a játékok, de a kozmetikumok és a festékek esetében is tiltja, és vizsgálatokat folytat arra vonatkozóan, hogy kiterjessze-e a tiltást más termékekre is. Ez azonban éveket vesz igénybe. Az Egyesült Államok 2008 óta korlátozza a vegyi anyagok felhasználását a játékokban, Ausztrália nem engedélyezi olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyek ftaláttartalma meghaladja az egy százalékot.

Szűkös erőforrások

De nem a ftalát az első vegyi anyag, amely károsan hat az ember termékenységére. 1976. július 10-én az olaszországi Seveso kisváros egyik vegyi üzemében, amely növényvédő szert állított elő, robbanás történt, amelynek nyomán a feltörő gőzzel dioxin nevű vegyi anyag került a levegőbe. A balesetnek nem voltak halálos áldozatai, de súlyos bőrbetegségek alakultak ki a gyerekeknél és számos felnőttnél. Az érintett családokban az elkövetkező években szokatlanul sok fiú született, akiknél később igen alacsony spermamennyiséget, tehát alacsonyabb termékenységet mutattak ki.

Ahogy Seveso nyomán a dioxin került a figyelem középpontjába, ma a tudósok elsősorban a ftalátokra összpontosítanak. Először a patkánymagzatoknál derült ki, hogy a vegyületek felelősek lehetnek a pénisz és a herék rendellenes fejlődéséért. Azt, hogy az emberekre is hasonló hatást gyakorolhatnak, csak 2005-ben jelezte az amerikai Rochesteri Egyetem egyik kutató csoportja, amely az újszülött fiúk férfiasságát vizsgálta.

Shanna Swan, a kutatás vezetője arra a következtetésre jutott, hogy az olyan anyáknál, akiknek szervezetére ftalátok hatottak, a fiúk reprodukáló szervei nem váltak teljesen "férfiassá". A tekintélyes Environmental Health Perspectives 2009-ben ezt a tanulmányt az év tudományos dolgozatává nyilvánította, noha az aránylag szűk mintát, csupán 134 újszülöttet vizsgált. Swan csapata most egy szélesebb mintát elemez, az eredmény még fontosabb lehet.

A ftalátok forgalmazásában fontos korlátozó szerepe lehet a Helsinkiben működő Európai Vegyianyag-ügynökség (European Chemicals Agency, ECHA) nevű központnak. Az ECHA fő feladata annak a 2007-ben elfogadott rendeletnek az érvényesítése, amely az Európában rendszeresen használt mintegy 30 ezer vegyi anyag ellenőrzésének javítását követeli meg. A REACH - Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals - néven emlegetett szabályozás, amely a vegyi anyagok bejegyzéséről, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szól, nagy ellenállásba ütközött mind az európai vegyipari cégek, mind a korábbi amerikai kormányzat részéről.

Az ECHA eredetileg mintegy 1500 vegyi anyagot talált aggályosnak, ezek közül eddig 38-at minősített "igen kockázatosnak", köztük négy ftalátot is: ezek a DEHP, a BBP, a DBP ás a DIPB. A Greenpeace más szervezetekkel együtt összeállított listája szerint viszont 356 kemikáliát kellene azonnal kivonni a forgalomból. Ám a bizonyítékok összegyűjtése olyan nagy feladat, és az ECHA erőforrásai olyan szűkösek, hogy Geert Dancet, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint akár 2014-is eltarthat, amíg döntés születik az első tilalmak végrehajtásának módjáról.

Pedig a veszélynek ezer forrása van. A ftalátok könnyen a szervezetbe kerülhetnek, akár az élelem műanyag kiszereléséből vagy a szexuális játékokból, például vibrátorokból.

S miközben még az európai gyártók is vonakodnak elismerni a vegyületek veszélyességét, megoldást az sem jelentene, ha az európai vegyi üzemek teljesen kivonnák ezeket az anyagokat a termékeikből.

Az import révén a ftalátok ezt követően is bejuthatnának Európába - főleg Ázsiából, azon belül pedig elsősorban Kínából.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag