+7° - +22°
Kettős front

Kiderült, ezért szeretjük a vékony nőket

Egy új tanulmány szerint a tévénézés miatt a nézők a vékonyabb női testeket részesítik előnyben.

A kutatók azt vizsgálták, vajon van-e összefüggés a tévézési szokások és a testtípus preferenciák között azoknál az embereknél, akik a közép-amerikai Nicaragua távoli, elzárt falvaiban élnek. Míg azok, akiknek korlátozott hozzáférésük volt a tévéhez, inkább a magasabb testtömeg-indexű (BMI) nőket részesítették előnyben, addig a sokat tévézők a vékonyabbakat - állítják. A tudósok szerint ez azért van így, mert a tévében felülreprezentáltak a vékony nők.

Vállalják a morális felelősséget!

Az Egyesült Királyságban a Durhami Egyetem kutatói által vezetett csoport egyenesen arra szólította fel az illetékeseket, hogy javítsák a különböző alakú és méretű emberek médiaképviseletét, hogy ezzel is csökkentsék a vékony testideál társadalomra gyakorolt nyomását.

különböző női testalkatok
Nincs egy ideális mind felett, többféle méret és forma is lehet szép és egészséges. Fotó: iStock

"A televízió- és a reklámtársaságok vezetőinek morális felelősségük, hogy olyan színészeket, bemondókat és modelleket alkalmazzanak, akik mindenféle testalkatot reprezentálnak, ezzel is óvva a nagyobb testeket a stigmatizációtól" - mondta Lynda Boothroyd, a tanulmány vezető szerzője, a Durhami Egyetem pszichológia professzora. "Szükséges egy elmozdulás a -minden méret egészséges« irányába és a média ebben nagyon fontos szerepet játszik" - jelentette ki.

Étkezési zavarokhoz vezethet

Boothroyd a CNN-nek nyilatkozva kifejtette: nehéz különválasztani a tévénézést más tényezőktől, például a táplálkozástól, a jövedelmetől és az oktatástól, ám a vizsgált falvakban a speciális körülmények lehetővé tették a szakemberek számára, hogy kimondottan a tévé szerepét vizsgálják.

Minden, amit a táplálkozási zavarokról tudni kell, egy helyen. Tovább!

A kutatók állítása szerint az eredmény jó bizonyíték arra, hogyan befolyásolja a tévé az ideális testről alkotott elképzelést, hogyan vezet mindez a testünkkel való elégedetlenséghez, étkezési zavarok és depresszió kialakulásához.

Még arra is rákérdeztek, mennyire éhesek

A vizsgálatban résztvevő 299 ember alapvetően nem olvas magazinokat, nem használ internetet és egyiküknek sincs okostelefonja. Akiknek viszont volt hozzáférése a televízióadásokhoz, jellemzően latin szappanoperákat, hollywoodi filmeket, zenei videókat, rendőr reality-ket és híreket néztek - ismertették a kutatók.

Az alanyokat arra kérték, töltsenek ki egy kérdőívet, amivel felmérték az etnikai hovatartozásukat, iskolázottságukat, jövedelmi viszonyaikat, hogy milyen tévét néznek, de még az éhségérzetüket is. Ezután felkérték őket, hogy a különböző formájú és méretű női testeket rangsorolják vonzerejük alapján.


Boothroyd a CNN-nek elmondta, a tanulmány vége felé már voltak olyanok, akik elkezdtek okostelefont használni. "Az internet gyorsan fontosabbá válik, mint a tévé" - jegyezte meg a pszichológia professzor, aki azt tervezi, hogy legközelebb, ha ezen a környéken kutat, akkor ezeknek a készülékeknek a hatását is vizsgálni fogja.

Attól függ, hogy mit mutatnak nekünk

A kutatás egy későbbi fázisában a tudósok egy nagyobb és egy vékonyabb nőről készült képet mutattak olyanoknak, akiknek nincs vagy csak nagyon korlátozott hozzáférése van a tévéhez.

"A képek megnézése után a falusiak testideálja egységesen egy irányba mozdult el" - mondta a társszerző Tracey Thornborrow, az angliai Lincoln Egyetemének pszichológia előadója, megjegyezve: a preferenciák abba az irányba mozdulnak, amit látunk.

"Megállapításaink egyértelműen bizonyítják, hogy a szépségideál változékony, s nagyban befolyásolja mindaz, amit mutatnak nekünk" - hangsúlyozta Thornborrow.

Ezúttal a tudósoknak sikerült bizonyítaniuk a kapcsolatot a tévében megjelenő minták és a testideálok között, az iparosodott társadalmakon kívül is. A kutatók szerint munkájuk mutatja, hogy az emberek véleménye mennyire befolyásolható. "Ha egy dolog van, ami állandó a vonzódásban, akkor az épp a változékonysága" - jegyezte meg Boothroyd.

A teljes tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban jelent meg, Boothroyd pedig biztosította a pénzügyi forrást egy nicaraguai médiaedukációs programra, amiben a tinédzsereket tanítják meg arra, hogyan tudnak a médiából feléjük áradó üzeneteknek ellenállni.

Forrás: CNN

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag