Vigyázat, kullancsveszély!

Már nemcsak az erdőkben várnak áldozatukra a kullancsok. Aki erdőn, mezőn jár, parkban sétál, vagy akár a saját kertjében dolgozik, nagy valószínűséggel találkozik egy-két kiéhezett példánnyal. Minden tizedik fertőzött.

Hazánkban negyvenkét kullancsfaj fordul elő. Közülük féltucatnyi jelenthet veszélyt az emberre, illetve a háziállatokra. A legtöbb fertőzést a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti. A kullancs által terjesztett betegségek állatról emberre terjednek, de az ember nem tudja átadni őket egy másik embernek. Legveszélyesebb a kullancs-encephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás), vírus okozza. Van ellene hatásos védőoltás.

"A megbetegedések több mint hatvan százaléka május és augusztus között fordul elő, a legtöbb esetet Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében észlelték - mondja dr. Erdős Gyula főorvos. - Gyakran tünetmenetesen lezajlik a fertőzés. Máskor hét-tizennégy napos lappangási idő után influenzára emlékeztető láz, fejfájás, rossz közérzet jelzi a betegséget. Súlyos formájában akár bénulás is kialakulhat, ha a légzőközpontot érinti, az sajnos halálos kimenetelű is lehet. A megbetegedések száma az utóbbi években örvendetesen csökken, elsősorban a védőoltásnak köszönhetően."

Nem könnyű felismerni a tünetet okozhat. Ezek egyike a vándorló, kokárdaszerű bőrpír, de lehet szem-, szívpanasz, ízületi, idegrendszeri elváltozás is. A betegség 1978 óta ismert, kórokozója baktérium, 1982-ben sikerült azonosítani.

"Évente több tízezerre becsülik a betegek számát – állítja a főorvos. – A legtöbb fertőzést Budapesten, illetve Pest, Nógrád és Zala megyében észlelték. Védőoltás nincs a Lyme-kór ellen, ezért a legfontosabb a megelőzés, a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felfedezése és eltávolítása a patikákban kapható eszközzel, még mielőtt a rovar kórokozóval fertőzött nyála az emberbe jutna. Nem baj, ha a feje leszakad és a bőrben marad, mert idővel kilökődik."

A kullancsot lehetőleg úgy távolítsuk el, hogy közben ne nyomjuk össze az állat potrohát. Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a kullancsot be kell kenni olajjal, alkohollal, zsírral, hogy megfulladjon. Ehelyett inkább húzzuk meg kissé, majd hagyjunk neki fél percet, hogy maga eressze el a bőrünket. Ha nem tépkedjük, hanem lassan kihúzzuk, nagy valószínűséggel nem fog beszakadni a feje.

Célszerű feljegyezni a kullancscsípés dátumát, ha jelentkeznének később a tünetek, ez az orvosnak fontos információ lehet. A Lyme-kór rendszerint gyógyítható antibiotikum-kúrával.

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület (MKKE) felvilágosító kampányokkal, a kullancsveszélyt jelző táblák elhelyezésével hívja fel a figyelmet. Nem az a cél, hogy féljünk kimenni a természetbe, hanem az, hogy a kellő információk birtokában elkerüljük a megbetegedést.

"Parkjainkat, kertjeinket tegyük rendbe, szüntessük meg a bozótos területeket, így felszámolhatjuk az állatok búvóhelyeit – tanácsolja dr. Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke. – Érdemes beoltatni magunkat és a gyerekeket is kullancs-encephalitis ellen. A kirándulók zárt öltözékkel és kullancsriasztó aeroszollal védekezhetnek a vérszívók ellen. Védelemre a négylábú kedvenceknek is szükségük van, kutyáknak, macskáknak egyaránt kapható a kullancsot távol tartó nyakörv, illetve oldat."

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra