Újratöltve: árfolyamrögzítés devizahiteleseknek

Április óta újra nyitva áll a lehetőség az ingatlancélú devizahitellel és a deviza alapú ingatlanlízinggel rendelkező adósok számára, hogy igényeljék az árfolyamrögzítés lehetőségét a pénzügyi intézményeknél.

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/42/2842/penzugyilogo.jpg" alt="" />1. Kik vehetik igénybe az új árfolyamrögzítést?

Az új árfolyamrögzítést azok a természetes személyek vehetik igénybe, akik adósként vagy adóstársként euróban, japán jenben vagy svájci frankban nyilvántartott és forintban törlesztett deviza alapú kölcsönt vettek fel, vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek, és a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlan vagy állami kezességvállalás. Közülük is azok élhetnek az árfolyamrögzítés lehetőségével, akik egészen az első rögzített árfolyamon történő törlesztésig megfelelnek a következő feltételeknek:

- nincs 90 napon túli fizetési késedelmük az adott kölcsönnél (illetve ha a kölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlanra több jelzáloghitelt vettek fel, akkor egyik ilyen hitel esetében sincs),

- a hiteladós nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, illetve az ilyen programban való részvételét legkésőbb a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdetéig megszünteti,

- a devizakölcsönnek a folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot,

- nincs folyamatban végrehajtás a fedezetül szolgáló ingatlanra,

- pénzügyi lízingszerződés esetén a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

2. Hogyan működik az árfolyamrögzítés?

Az ügyfeleknek a törlesztőrészletet rögzített árfolyamon számítják át forintra az intézmények a közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozat átadása utáni második törlesztési esedékességi hónaptól. A rögzített árfolyam svájci frank esetében 180 forint, euró esetében 250 forint, jen esetében pedig 2,5 forint. Az új konstrukcióban is gyűjtőszámlán tartják nyilván a hitelintézetek a tényleges és a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletek közötti különbséget az árfolyamrögzítés időszakában, ám most már kétfelé bontva.

3. Mi terheli az adóst a kétfelé bontott árfolyam-különbözetből?

A hitel törlesztőrészlete két részből tevődik össze: a tőketörlesztésből és a kamatfizetésből. Az aktuális törlesztőrészlet árfolyam-különbözetre eső kamat- és kamatjellegű díjai nem a hiteladóst, hanem az államot és a hitelt nyújtó pénzintézetet terhelik. A törlesztőrészlet tőkerészének árfolyam-különbözetre eső része terheli az ügyfelet, ez halmozódik a gyűjtőszámlán.

4. Mit jelent a "legmagasabb devizaárfolyam"?

A devizaárfolyamok elszabadulásának esetére a konstrukció részeként rögzítették a megállapított „legmagasabb devizaárfolyamot”. Azon felül már a gyűjtőszámla-hitel egyenlege sem növekszik tovább. A legmagasabb árfolyamok: a svájci frank esetében 270 forint, az euró esetében 340 forint, a japán jen esetében pedig 3,3 forint.

5. Meddig vehető igénybe az új árfolyamrögzítés lehetősége?

A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését a hiteladós 2012. december 31-éig írásban kezdeményezheti a pénzintézetnél. Ha minden feltételnek megfelel és minden szükséges dokumentumot az intézmény rendelkezésére bocsátott, a kérelmet nem lehet elutasítani, a szerződés megkötésére 60 napon belül sor kerülhet. A közszférában dolgozók már április eleje óta benyújthatják kérelmüket, a többiek közül a lakáshitelesek júniustól következnek, és csak szeptembertől azok, akik szabad felhasználású devizahitelt vettek fel. A pénzintézetek azonban dönthetnek úgy, hogy a kérelmeket hamarabb befogadják. A szerződés időtartama maximálisan öt év lehet, de záró időpontja legkésőbb 2017. június 29-re eshet.

6. Korábbi gyűjtőszámla-hitelesek átléphetnek az új konstrukcióba?

Akik már korábban éltek az árfolyamrögzítés lehetőségével, azokra automatikusan vonatkoznak az új árfolyamgát szabályai. Ha valaki külön kéri, megmaradhat a korábbi feltételrendszer alkalmazásánál, az új azonban kedvezőbb, hiszen a "régi" rendszerben a rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbözet még teljes egészében az ügyfelet terheli.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra