Szemfényvédelem

A jó minőségű napszemüveg ma már nélkülözhetetlen, ha az erős napsütés szezonja ránk köszönt. Vagyis most. Csak olyat érdemes venni, ami garantáltan véd az UV-sugaraktól, de ez nem függ sem a lencse színétől, sem a sötétségétől.

A Nap ibolyántúli sugarai számos szemészeti probléma kialakulásáért felelősek. Rongáló hatásuk az élet során összeadódik, a károsodás lassan, szinte észrevétlenül jelenik meg, amíg végül a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése már határozottan zavaróvá válhat. A szürke hályog a komoly látásromlások mintegy feléért felelős. Több vizsgálat is igazolta már a napfény és e betegség kialakulásának kapcsolatát.

Napszemüveget hordani tehát nem divat, hanem elsősorban egészségvédelem kérdése, amióta kevésbé óvja az ultraibolya sugaraktól látásunkat a légkör felső rétegében az elvékonyodott ózonpajzs. Több ilyen sugárzást kapunk emiatt azonos idő alatt, és akkor azt még ki is hagytuk a számításból, hogy nem ugyanannyi az az idő, hanem hosszabb, mint régebben, hiszen átlagosan tovább élünk, mint elődeink.

Ha széles karimájú kalapot veszünk fel, akkor is kell napszemüveg?

A kalap csak a napfény intenzitását csökkenti, de nem szűri ki az UV-sugarakat. Ráadásul a fejfedő karimája nyújtotta árnyék miatt a pupillánk kitágul, kevésbé szűkül össze, mint a tűző napon, és így több UV-sugárzás érheti szemünket.

Hogyan védekezhetnek a nap káros sugarai ellen a szemüvegesek?

Dioptriás szemüveget viselni önmagában már megoldás az UV-védelem szempontjából is, mert az optikai szabványok az Unióban megkövetelik, hogy mind a műanyag-, mind az üveglencséknek megfelelő UV-szűrő rétege legyen. Ha zavarja szemünket az erős napsugárzás, hordhatunk dioptriás napszemüveget vagy sötétedős dioptriás szemüveget. Ez utóbbi lencséi csak a természetes fényre érzékenyek, tehát a lámpa- vagy neonfényre nem sötétednek el. Jó hír a kontaktlencsét viselőknek: kaphatók már az UV-sugarak nagy részét kiszűrő lencsék is.

Mire figyeljünk napszemüveg vásárlásakor?

Az olcsó, utcán árult napszemüvegeken sokszor nincs UV-szűrő. Ez azért veszélyes, mert viselésükkor a pupillánk kitágul – hiszen a fényintenzitást gyengébbnek érzékeljük –, így viszont szemünk több káros UV-fényt fogad be. Ránézésre sajnos nem lehet megállapítani, hogy valóban megfelelően szűri-e a sugárzást egy napszemüveg, hiszen az UV-védő réteg színtelen, ezért ezt csak egy speciális műszer segítségével lehet vizsgálni; a nagyobb látszerészüzletekben van ilyen. Egy középkategóriás, 100 százalékos UV-szűrősnek mondott napszemüveg 90 százalékos védelmet nyújt, a készen vett napszemüvegeknél nincs teljes szűrés. Egy optikussal készíttetett egyedi lencse körülbelül 99 százalékos hatékonysággal szűri meg a káros sugarakat.

Mi a különbség a hagyományos és a polarizált napszemüveg között?

A polarizált napszemüvegek csillogó környezetben ideálisak, ahol szükség van a visszavert fény szűrésére (ilyen a vízpart vagy a hó). A polarizált, más néven sarkított vagy visszavert fényt a napszemüveglencsék alapvetően nem szűrik. A polárhatás pedig nem függ össze az UV-védelemmel, de a polarizált lencséken is van természetesen UV-réteg, és még egy speciális, polárréteg is kerül rájuk. Az ilyen napszemüveg csak kevéssel kerül többe, mint a hagyományos fajták.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra