Pollen ellen

Virágba borul a természet, és sokak számára elkezdődött ezzel a folytonos tüsszögés, köhögés és orrdugulás szezonja. Aki közülük felkészülten várja a kritikus időszakot, az akár tünetmentesen is megúszhatja.

A virágpor a szem, az alsó és a felső légutak nyálkahártyájára jut, s amikor ez tüneteket okoz, azt pollenallergiának nevezik. Pedig nem immungyengeség és nem is védekezőrendszerünk túlműködése áll a háttérben, hanem több mint tízféle gén. "Vagyis az allergén jelenlétén kívül a pollenallergia feltétele az öröklött hajlam is" – mondja dr. Radeczky Éva allergológus. Ha az édesanya allergiás, akkor 40 százalék a kockázata annak, hogy az utód immunrendszere az ártatlan polleneket veszélyesnek érzékeli, így ellenanyagot termel, ha az édesapa, akkor csak 20százalék, ha pedig mindkét szülő, akkor az esély 50-60 százalék.

A levegőszennyezettség és a cigarettafüst elősegítheti az allergia kialakulását, de a környezetünkben megtalálható vegyi anyagok, kemikáliák is közrejátszhatnak fellobbantásában. "Szervezetünk számára mégis a stressz és az időhiány jelenti a legnagyobb próbatételt. Arra sincs ideje, hogy átvészeljen és magától győzzön le egy betegséget. Mivel nem akarunk kiesni a munkából, lerövidítjük a lábadozási időt, és nyakra-főre szedjük az antibiotikumokat, hogy siettessük a gyógyulást. Ezzel megakadályozzuk a természetes immunitás kifejlődését és megerősödését" – figyelmeztet dr. Radeczky Éva.

Sokan évekig halogatják a kivizsgálást abban reménykedve, hogy maguktól enyhülnek a tünetek, pedig a tapasztalatok nem ezt mutatják. Jellemzően évről évre szélesedik a tünetek skálája, és kitolódik az allergiás időszak. Ha kivizsgáltatják, hogy pontosan milyen allergénre érzékenyek, akkor például antihisztamin tabletta, orrspray, szemcsepp alkalmazásával elviselhetőbbé lehet tenni a tüneteket.

Az említett tüneti szerek nem szüntetik meg a kiváltó okot, egyre több helyen hozzáférhető viszont az allergén immunterápia. Az a lényege, hogy lassan hozzászoktatja az immunrendszert az allergénhez. Előbb apró, majd egyre nagyobb dózist juttatnak a szervezetbe nyelv alatt felszívódó cseppek formájában, így fokozatosan növelik a toleranciát az allergénnel szemben. Ez tartós megoldást hozhat, de 6-10 évig tartó tünetmentességet csak 2-4 szezonon át végzett kúrával lehet elérni. (Közben persze lehet tovább használni a tüneti szereket.)

7 tipp a mindennapi védelemre

Ne szellőztesse szabadban az ágyneműt! Bár kellemes illatot ad a friss levegő, a pollenek bejutnak a textília apró szálai közé, majd a lakásba kerülve az orrba és a légutakba is.

Az utcai ruhát vegye le, mielőtt nyugovóra térne! Ne is tartsa a hálószobában a levetett, valószínűleg pollenekkel telített holmikat.

Viseljen napszemüveget! Fizikai védelmet nyújt a szálló virágpor ellen.

Mosson hajat gyakrabban! A hajba tapadt pollent behurcolja az ágyneműre, így az közvetlen kapcsolatba juthat a szem- és az orrnyálkahártyával, és éjszaka is tünetet okozhat!

Használjon orrcseppet vagy orrspray-t! A legjobb pollenszűrő az orr. Enyhe, átmeneti allergiás tünetek esetén a hagyományos orrcseppek, de főleg a jobban eloszló, könnyen adagolható orrspray-k is jó szolgálatot tehetnek egy-két hétig. Hosszabb allergiás időszak esetén viszont allergológustól kérjen orrcseppet!

Öblítse át az orrát! Szerezzen be a patikából tengeri sós oldatot, és azzal mossa át az orrát naponta többször, így megtisztíthatjuk a megtapadt pollenektől.

Tájékozódjon! Ha elutazik, nézze meg a pollenjelentést, és készüljön fel gyógyszerekkel, vagy időzítse máskorra a vakációt. A tengerparton és a magas hegyekben általában alacsony a pollenkoncentráció.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra