Minden második nőnél bekövetkezik

Alig van Magyarországon család, amelyben ne fordulna elő, hogy valamelyik nagyszülő rosszul lép, elesik, és combnyaktöréssel, csigolyasérüléssel kórházba kerül. Pedig mindez nem a "korral jár", hanem legtöbbször a csontritkulás következménye.

Óránként 120

Ez bizony nem az óránként megtehető kilométerek száma, hanem épp egy megállásra, elgondolkodásra késztető adat: az Európai Unióban óránként 120 az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések száma.

A betegség előfordulási gyakoriságát figyelembe véve a statisztikák jelzései szerint nagyjából minden második nő számíthat arra, hogy idősebb éveiben valamilyen, oszteoporózisos folyamatra visszavezethető csonttörés következik be az életében. A legsúlyosabb következményekkel a csípőtáji törések járnak: ebből már 1990-ben 1,6 millió történt a világon, de a becslések szerint a következő évtizedek alatt az előfordulás akár meg is többszöröződhet. Magyarországon is évről évre nő az ilyen típusú törések száma: 1995-ben 15 ezer csípőtáji törést regisztráltak.

Leggyakoribb a kartörés

A csontritkulás következtében törékennyé váló csontok ugyanis olyan esések, kisebb balesetek során is eltörhetnek, amelyeket az egészséges, kellően sűrű csontok fel sem vennének, kisebb zúzódással megúsznának. Magyarországi adatok szerint az oszteoporózisos törések közül leggyakoribb az alkartörés: százezer lakosra vetítve 1999-2003 között évente 1579 esetben fordult elő. Százezer lakosonként 343 csípőtáji törés, 342 a felkaron, a vállcsont közelében bekövetkező fraktúra, 48 kórházi ellátást igénylő csigolyatörés fordul elő.

Nemcsak nőket fenyegeti!

A köztudatban az terjedt el, hogy az oszteoporózis, a csontritkulás "női nyavalya", a férfiakat nem érinti. Nos, ez korántsem igaz: Magyarországon például az oszteoporózis által érintettek egyharmada férfi, körülbelül 600.000 nő és 300.000 férfi szenved tőle. A csípőtáji, például combnyaktörések egyharmada férfiakat sújt. Az "erősebbik nemhez" tartozók csontozata vastagabb, erősebb, mint a nőké, csonttömegük és csontjaik keresztmetszete is nagyobb. Ezért esetükben a csontritkulás lassabban alakul ki, a fő veszélyt jelentő csípőtáji törések is 10-20 évvel későbbi életkorban következnek be, mint a nőknél, ugyanakkor ezek súlyos következményei (mozgásképtelenség, az életminőség drasztikus romlása) háromszor gyakoribbak a nőkénél.

Egyre több az érintett

A csontritkulásos esetek száma folyamatosan növekszik. Ennek több oka is van. Az egyik a civilizált életformában keresendő: a modern kor emberénél a csontvesztés rizikófaktoraként jelentkezik a fizikai aktivitás hiánya, a kalciumban és D-vitaminban szegény étrend, a "kalciumrabló" anyagok, például a foszfor magas bevitele, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Annak azonban, hogy az oszteoporózis lassan népbetegséggé válik a világ fejlett országaiban, van egy ezeknél örvendetesebb oka is: egyre nő ugyanis a születéskor várható élettartam, világszerte mind többen élik meg az időskort. Magyarországon a férfiak 68,3, a nők 76,6 évre számíthatnak.

A becslés szerint az Egyesült Államokban a 65 év felettiek száma az 1990-es 32 millióról 2050-re 69 millióra növekszik. A demográfusok ezeket a tendenciákat látva 2020-ra már kétmilliárd főnyire becsülik a Föld lakói között az időskorúak számát. Így érthető, hogy egyre nagyobb jelentősége van a jellemzően az idősebb korban jelentkező betegségeknek, köztük a csontritkulásnak. A betegség társadalmi jelentőségére rámutat például az az adat, hogy míg az oszteoporózis miatt bekövetkező csípőtörések száma a WHO adatai szerint 1990-ban 1,7 millió volt a világon, de 2050-re már 6,3 milliót prognosztizáltak a szakemberek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra