Mi lakik a légkondiban?

A légkondicionáló berendezés a múlt század találmánya, de nálunk csak az utóbbi évtizedben terjedt el igazán: munkahelyen, autókban, otthonukban is egyre többen élvezik hűsítő hatását, nem is tudva veszélyeiről.

Mint minden háztartási eszközt, a klímaberendezést is meg kell tanulni helyesen és biztonságosan kezelni. Megfelelő tisztítás és beállítás nélkül egyszerű megfázáson kívül akár tüdőgyulladás is lehet nóta vége. A légkondicionáló hűtőfolyadékában könnyen megtelepednek, majd elszaporodnak a baktériumok és a gombák, amelyeket aztán a levegőbe fúj a készülék. Ezek belélegzése legionellás tüdőgyulladást is okozhat.

A betegség főként a gyerekekre és az idősekre veszélyes, illetve azokra, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Első tünetei leginkább az influenzáéra hasonlítanak: a magas láz és az izomfájdalom mellett gyakran hányás, hasmenés is jelentkezik. Ehhez társul a tüdőgyulladás, amitől szapora szívverés, fájdalmas köhögés és hidegrázás lép fel. A kezelés akár egy hónapig is eltarthat; fontos, hogy időben felismerjék az orvosok.

Hogy a nyári időszak valóban kellemesen és ne betegeskedéssel teljen, adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni a légkondicionálók használatakor.

- Vásárlásnál válasszon a hűteni kívánt helyiség méreteinek megfelelő teljesítményű berendezést. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy idő előtt tönkremegy a légkondicionáló, vagy épp túlságosan is lehűti a levegőt, ami náthához, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet. A teljesítmény kiválasztásában az eladók vagy a klímatechnikai szakemberek segítenek, de az interneten is talál már kalkulátorokat erre a célra.

- Bármekkora kánikula tombol is az épületen kívül, ne vigye túlzásba a hűtést! 5-7 fok különbség az elfogadott a kinti és a benti hőmérséklet között, ennél nagyobb eltérés már megviseli a szervezetet, szapora pulzust és kábultságot okoz.

- Szellőztessen rendszeresen, hiszen a klímaberendezés csak keringeti a levegőt, nem fúj be frisset. Célszerű óránként rövid időre kinyitni az ablakot, így elkerülheti a fejfájást és a szemszárazságot.

- Ügyeljen arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne érje közvetlenül. Ha a munkahelyén légkondicionáló működik, legyen kéznél kardigán vagy pulóver, esetleg hosszúnadrág, amivel megóvhatja magát az ízületi bántalmaktól.

- Vannak olyan esetek is, amikor kikerülhetetlen, hogy a kánikuláról jóval hűvösebb levegőjű épületbe (bankba, étterembe) lépjen. Ilyen esetekre érdemes egy vékony stólát vagy kardigánt a táskában tartani, azt magára terítve megelőzheti a megfázást vagy a tüdőgyulladást.

- Bízza szakemberre a berendezés tisztítását! A használati útmutató szerint kiporszívózott, kimosott légszűrő szivacs csak a készülék helyes működéséhez elegendő, nem szabad összetéveszteni a szakember által végzett speciális vegyszeres tisztítással, amit évente kétszer el kell végeztetni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra