Ki szavatol a pénzünk biztonságáért?

Szerencsére nemcsak nekünk fontos, hogy megtakarított, befektetett pénzünket biztonságban tudjuk, hanem a bankoknak és a befektetési szolgáltatóknak, de végső soron az államnak is érdeke. Ezért intézményesült a betét- és a befektetés-biztosítás.

Rövidlátó lenne, ha csak a haszonnal törődne, aki arról gondolkodik, hol lenne a pénze a legjobb helyen. Ugyanilyen fontos lehet a biztonság szempontja is. Régi recept szerint, aki igazán gondos és körültekintő, az többféle megtakarítási, befektetési forma között osztja széjjel azt, amije van: választ kockázatosabbat, amin nagyobb hasznot remél, de tudatában van annak, hogy akár veszíthet is rajta, illetve választ olyat is, amin szerényebb lesz a haszon, de biztosabb, és nem veszíthet rajta.

Aki százszázalékos biztonságot keres, annak persze azt a fiókot kell kihúznia, ahol az örökmozgót meg a halhatatlanságot is tartja, de azért az tudható, hogy vannak gyakorlatilag "bombabiztos" formái a megtakarításnak. Hogy rögtön a múltkori fonalat vegyük fel és gombolyítsuk tovább, az állampapírokról ugye azt írtuk, hogy a világon mindenhol a biztonságos befektetés jelképei, mivel a befektetett tőke és a kamat visszafizetéséért az állam vállal garanciát.

Szerencsére nemcsak nekünk fontos, hanem a bankrendszer egészének ugyanúgy elemi érdeke, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen. Ezért hajlandó erről intézményesen is gondoskodni, és betétbiztosítással védi egyrészt a banki betétesek megtakarításait, másrészt, közvetett módon a magyar pénzügyi rendszer stabilitását. Magyarországon 1993 óta működik a piacgazdasági alapokra épülő betétbiztosítás rendszere, melyet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) működtet.

Kötelezően az OBA tagja minden magyarországi hitelintézet, az OBA pedig a tagintézetek kötelező rendszeres befizetéseiből és az ebből felhalmozott vagyon hozamából látja el feladatát. Ami nem más, mint a betétesek kártalanítása abban az esetben, ha a betét befagy, azaz egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt az ott lévő bankbetét nem vehető fel. A hazai betétbiztosítás működésének lényege tehát az, hogy a hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után (beleértve a folyószámlákat is). A kifizetés maximuma jelen állás szerint betétesenként százezer eurónak megfelelő forintösszeg, de a biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes, ha tehát egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euró erejéig.

Sose legyen szüksége ennél részletesebb ismeretekre a tisztelt olvasónak, de akár puszta kíváncsiságból is érdemes esetleg alaposabban tájékozódni az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján.

Az sem teljesen védtelen, aki merészebben a névre szóló bankbetéteknél kevésbé biztonságos befektetések felé fordul. Azt azonban azonnal nagyon fontos leszögezni és emlékezetünkbe vésni, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) nem a befektetések árfolyamesése, értékvesztése ellen védi meg a befektetőt, aki a nagyobb haszon reményében önként és tudatosan vállalja ezek kockázatát. A Beva kizárólag abban az esetben nyújt korlátozott összegű kártérítést a befektetőknek, ha valamely tagja felszámolásra kerül, és a biztosítás alá tartozó ügyfélköveteléseket fedezet hiányában nem képes kiadni.

Ha fennállnak a feltételei, a Beva befektetőnként és összevontan legfeljebb húszezer euró összeghatárig forintban fizet kártalanítást, ennek megállapítására kizárólag a befektetőnek az igényérvényesítés első napjától számított egy éven belül beterjesztett kérelme alapján kerül sor. A kérelemhez a követelés alapjául szolgáló szerződést is mellékelni kell. Ha sajnálatosan további részletekre lenne szüksége, itt is a szervezet honlapját ajánlhatjuk a tisztelt olvasó figyelmébe.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: