Internetes vásárlás? Már nemcsak a bátrak sportja

A személytelenség miatt sokan idegenkednek még attól, hogy online vegyenek meg bármit is , de talán az interneten elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően mégis egyre inkább el fog terjedni a vásárlásnak ez a kényelmes formája.

Miért jó interneten vásárolni? Azért, mert kényelmes. Az otthon nyugalmában, minden zavaró körülményt kizárva, időben nem korlátozva, a magunk tempójában, akárhányszor vissza is térve juthatunk döntésre, és azután is mindent intézhetünk otthonról, amíg végül házhoz nem érkezik, amit kiválasztottunk, megrendeltünk, akár ki is fizettünk. Jó esetben nincs is már más dolgunk, mint átvenni, kicsomagolni, és örülni neki.

Lehet persze sorolni hátrányokat is. Nincs személyes kapcsolat egy eladóval. Interneten nem tudjuk kézbe venni, megtapogatni, kipróbálni az árut – ettől sokan úgy érzik, mégiscsak zsákbamacskát vesznek. Mi lesz, ha a valóságban mégsem tetszik, amit megrendeltek? És az internetes fizetésről még egy szó sem esett... Sokan visszariadnak ezek miatt az online vásárlástól: vagy hidegen hagyja őket, vagy "óvatos duhajként" interneten keresik és választják ki maguknak az árut, aztán elmennek a legközelebbi alkalmas boltba, és ott a hagyományos módon veszik meg.

A bátrak, akik régen is megpróbálkoztak, igazolhatják, amit állítunk: kis körültekintéssel már egyáltalán nem olyan kockázatos kaland az interneten vásárolni, mint akár csak néhány évvel ezelőtt is. Egy sereg dolgot pedig összehasonlíthatatlanul kényelmesebb és sokszor olcsóbb is: könyvet, színházjegyet, múzeumi belépőt, repülő- vagy vonatjegyet. A szabályok egyszerűen követhetők.

Azzal kezdjük, hogy csak megbízható helyen vásároljunk. Vannak közismert webáruházak, de a "névtelenektől" sem kell megijedni. A honlapjukon meg kell találnunk a cég nevét, címét, székhelyét, elérhetőségét (e-mail- címét, esetlegesen telefonszámát) és adószámát is. Aki nagyon óvatos, ellenőrizheti, hogy a kereskedő szerepel-e a cégjegyzékben. Okkal növeli a bizalmat, ha a fizikai valóságban is van üzlete vagy vevőszolgálata.

Ha eldöntöttük, hogy valóban vásárolni akarunk, regisztrálni kell, azaz meg kell adnunk adatainkat, amelyeket az eladó kér. Ezek nyilvánvalóan csak olyanok lehetnek, amelyek a vásárláshoz szükségesek: név, e-mail-cím, postai cím, telefonszám. Az óvatosak áttanulmányozhatják a cég adatkezelési szabályait, amelyeket a regisztrációval elfogadnak.

Ha megrendeléskor azt a lehetőséget választjuk, hogy az áru átvételekor, utánvéttel fizetünk a futárnak vagy a postásnak, az nyilván a legegyszerűbb és kockázatmentes. Sokszor nincs is más választásunk, csak ez. Előre világosan ki kell derülnie, hogy mennyi a kiszállítás díja. Lehet még fizetni banki átutalással is – ez esetben ennek mindennapos tudnivalói az irányadóak.

És persze lehet fizetni kártyával is. Feltéve, hogy van olyan bankkártyánk, amilyet a webáruház elfogad. Megrögzött internetes vásárlók számára léteznek kifejezetten erre a célra szolgáló kártyák is. Az ilyenre csak a vásárláskor teszünk éppen annyi pénzt a bankszámlánkról, amennyi a vásárláshoz szükséges, aztán erről fizetünk. Így az is csak egy üres kártyához és nem a pénzünkhöz férne hozzá, aki valami módon megszerzi a tranzakció adatait. Fő a biztonság! Ha ez eladó valamelyik ismert bank rendszeréhez csatlakozott, az elégséges ok a megnyugvásra. Rutinosan egyetlen pillantással ellenőrizhetjük, hogy a fizetési procedúra nem a szokásos http://, hanem a biztonságos https:// kapcsolattal megy végbe, azután rábízhatjuk magunkat a rendszerre, amely lépésről lépésre vezet, mindvégig alkalmat adva az ellenőrzésre és a módosításra.

Jogainkról szólva: legalább kettővel érdemes tisztában lenni. Az egyik: az eladónak 48 órán belül vissza kell igazolnia, hogy a megrendelés rendben van. A másik az, hogy a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet alapján az átvételt követő nyolc munkanapon belül jogunkban áll indoklás nélkül elállni a vásárlástól. Ha ezt időben közöljük az eladóval, neki vissza kell fizetnie a vételárat, minket csak az áru visszaküldésének költsége terhel. Vigyázat, vannak kivételek: többek közt éppen az említett, meghatározott helyre és időre szóló jegyek is, illetve a gyorsan romló élelmiszerek.

Aki további részletekre is kíváncsi, annak jó szívvel ajánlhatjuk az Európai Fogyasztói Központ magyar oldalát.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: