Ezt (t)egye, hogy ne okozzon halált a hőség!

Ha a napi átlagos középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 26,6 Celsius-fokot, akkor 30 százalékkal nő a hirtelen megbetegedések száma, és szintén 30 százalékkal a halálozás is. Olvassa el, mit kell tennie, hogy elkerülje a tragédiát!

Összeomló rendszerek, megzavarodott szervezet

VérnyomásA hőség szinte minden szervünket próbára teszi. A vérereink például a szó szoros értelemben megbolondulnak a nagy hőségben: nem tudják, hogy mit kell tenniük. Hol kitágulnak, hol összehúzódnak. Ennek eredményeképpen a szív és az agy vérellátása nem megfelelő, oxigénhiány léphet fel.

Ha valakinek egyébként is szív- érrendszeri betegsége van, ilyen időben, illetve a hőséget követő heves lehűléskor rosszullétre lehet számítani. Ne tervezzünk megerőltető programot ezekre a napokra, ha nyaralni vagyunk, akkor legyenek kéznél a megszokott gyógyszerek, a legfrissebb zárójelentés, és az orvosunk telefonszáma!

Derítsük fel a nyaralóhelyen is a helyi orvosi szolgálat elérhetőségét!

Nagy hőségben súlyosbodik a krónikus hörghurut, asztma és COPD is, mivel a tüdő folyamatos igénybevételnek van kitéve. A kiválasztó szervek, főként a vese is sokat dolgozik, hiszen ilyenkor több folyadékot kívánunk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy az elfogyasztott folyadék ne alkohol, koffein legyen! A folyadékpótlás mellett a szervezet sóháztartását is megfelelő szinten kell tartani, ezért hasznos lehet egy kis sós rágcsálnivaló is.

Vásároljunk be idős, beteg rokonaink, szomszédaink helyett, legyünk figyelmesek, mert életet menthet, ha időben észrevesszük, hogy kiszáradtak, legyengültek, esetleg zavarosan beszélnek. Kérdezzünk rá, van-e elég gyógyszerük, van-e mit enniük, inniuk, lássuk el őket tanácsokkal, vigyünk át nekik élelmet, egyszóval figyeljünk egymásra!

A bőr nemcsak a napfény miatt van nagy megterhelés alatt, hanem azért is, mert az izzadság- és faggyúmirigyek intenzíven működnek: rajtuk keresztül távozik az izzadtság, ez a speciális folyadék. Ilyenkor kiválasztjuk a pórusainkon keresztül a különböző bomlási anyagokat, az ammóniát, a nitrogén vegyületeket.

Egyes káros, patogén mikroorganizmusok (például a streptococcusok, staphilococcusok, kólibacilus és más mikrobák) számára ez kiváló eledel. Épp ezért úgy képesek elszaporodni az izzadt bőrön, mint az élesztőn. Emiatt alakulhat ki könnyebben nyáron kelés, pattanás, viszketés, bőrbetegség. A gyakori zuhanyzás tehát ennek megelőzésére is jó, de ne használjunk sok tusfürdőt, mert kiszáradhat a bőr.

Halálos hőség

A hőség és a napsütés azonban közvetlenül is életveszélyt okozhat. Az egyik veszély a napszúrás, amikor az agy szó szerint felmelegszik. Ennek tünetei: ödéma, vizenyő, fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység.

Ha valaki napszúrást kapott, azonnal vigyük elsötétített, lehetőleg hűvös szobába, tegyünk rá hideg vizes borogatást, és ha a tünetek nem múlnak vagy szemmel láthatóan rossz állapotban van az illető, mindenképpen hívjunk hozzá orvost.

A másik súlyos, akár halálos veszedelem a hőguta. Főleg napon érhet minket, vagy szoros, zárt ruházat viselésekor, ami akadályozhatja az izzadást, a folyadék- és hőleadást, illetve az is kockázati tényező, ha valaki nehéz fizikai munkát végez forróságban.

A hőguta a hőleadás zavara. Tünete fejfájás, nehézlégzés, szapora szívverés, forró, lázas test, félrebeszélés, zavartság. Minden esetben hívjunk orvost!

Ha a test hőmérséklete eléri a 43 fokot, akkor az élet megmentése gyakorlatilag lehetetlen, a test fehérjéi kicsapódnak, beáll a halál.

Szédülés, ájulás ellen ezt egye

Ha valaki "csupán" megszédül a hőségben, elsötétül előtte a világ, akkor mindenképpen pihenjen meg, bárhol is van. Nem szégyen az utcán leülni, vagy a tömegközlekedési járműveken helyet kérni. Ilyenkor egy kevés csokoládé vagy cukor tartalmú folyadék is jót tesz, de amint lehet, gondoskodjunk a szervezet sópótlásáról is. Erős izzadásnál akár fél gramm nátrium is eltávozhat, aminek pótlása nagyon fontos. Ha csak a vizet pótolnánk, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgörcsök léphetnek fel, ez további rosszullétekhez vezethet.

A limonádéba, teába tett picike só, vagy néhány szem sós mogyoró jó szolgálatot tesz. Aki ennél komolyabban készül izzadásra, mert például munkájából adódóan nem tudja elkerülni, az vegyen izotóniás italt, illetve patikában kapható olyan vízben oldódó port, amely pótolja az elveszített ásványi anyagokat.

Ilyen hőségben sokan étvágytalanok, de ez nem jó, főleg idős, beteg emberekre jelenthet veszélyt.

Naponta többször, kis adagokban érdemes enni, változatosan, kerülve a nehéz, zsíros ételeket. Szezonja van a hideg leveseknek, az idénygyümölcsökből készült salátáknak, a könnyű, sovány húsételeknek, a jeges finomságoknak, fagylaltoknak, jégkrémeknek, sorbeteknek.

Az innivaló ne legyen jéghideg, 10-12 foknál hűvösebb ital már nem tesz jót a szervezetnek, "leforrázhatjuk" a torkunkat. A forró napokban érdemes teljesen kiiktatni vagy legalábbis csökkenteni a kávé és energiaitalok fogyasztását, mert a kánikula idején negatív hatása van annak, hogy vízhajtóként működnek. Ha hiányzik a megszokott kávé, most válasszuk a boltból a koffeinmentes változatot, csináljunk belőle jeges kávét. Ugyanilyen vízhajtó hatású, ezért kerülendő az alkohol is.

Hőség a konyhában is

A tejes, tojásos ételek, felvágottak, húsos levesek gyorsan romlanak ilyen hőségben, ezért mindent tegyünk gyorsan hűtőbe. Mosogassunk alaposan, vagy használjunk mosogatógépet. Egy szalmonellafertőzés senkinek nem hiányzik.

Érdemes kerülni az erős, csípős fűszereket, és változtatni a fogyókúrán, ha valaki épp diétázik, mert az éhezés az egészséges szervezetet is megterheli a hőség idején.

Készítsünk el 1-2 üveg limonádét kevés cukorral és citromlével, vagy különböző teákat főzzünk le előre, legyen ez a napi folyadék-utánpótlás.

Teából most már kapni gyümölcsöseket, nagyon kevés koffeint tartalmazó fehér teát, frissítő zöld teát. Főzzünk le belőle egyszerre akár 1-2 litert is, hogy langyosra hűljön, mire inni akarjuk. A melegben hagyott tea ugyanakkor 1 nap után hajlamos megposhadni, ezért tegyük hőtőbe.

Ha útra kelünk, mindig legyen nálunk egy palack folyadék, és ha vizet osztanak, fogadjuk el.

További életmentő tanácsokért lapozzon a következő oldalra!

Ég a napmelegtől a kopár szík sarja ...

Ha van annyira szerencsénk, hogy szabadban tölthetjük a kánikulai napokat, akkor az alábbi dolgokra figyeljünk!

A strandolók, vízparton nyaralók ne engedjék egyedül vízbe a gyerekeket, főképp az úszni nem tudókat, felhevült testtel pedig senki ne ugorjon vízbe.

Bár csábítónak tűnik, de semmiképp ne fürödjünk a szökőkutakban: bizonyos baktériumok, például a legionella elszaporodhatnak benne. Ha szennyezett, fertőzött a víz, akkor akkor a szökőkutak által képzett cseppek útján is fertőzést okozhatnak: fordult már elő a világban szökőkút által terjesztett legionellózis járvány.

Az utcára válasszunk világos színű, természetes alapanyagú ruházatot, illetve vegyünk fel napszemüveget, széles karimájú kalapot, de kellemes lehet egy darabig a benedvesített kalap, kendő is. Az esernyőt napernyőként is használhatjuk, a legyező, elemes miniventilátor is jó szolgálatot tehet például a tömegközlekedésben.

Aki sportol, az is fogja vissza magát a forróság idején. A hőségben végzett edzés fárasztósága, fájdalma a látszat ellenére nem emeli a hatékonyságot!

10 és 18 óra között egyáltalán ne edzünk! Akiknek mégis muszáj, azok a fokozatosság elvét vegyék figyelembe, tehát napról napra növeljék az edzésidőt, és öltözködjenek szellősen.

Fehér bőrűek és kisgyerekek használjanak 30-as, 50-es faktorszámú naptejet, a kenegetést utcára lépés előtt 20 perccel kell időzíteni.

Ha a kisgyerek nem hajlandó napszemüveget felvenni, válasszunk szélesebb karimájú kalapot neki, hogy a szemét óvjuk a közvetlen napfénytől!

Tippek, trükkök légkondival és anélkül

A légkondicionáló használata csak akkor egészséges, ha a berendezést rendszeresen takarítják, és a kánikulai napokon is maximum 7-8 fokkal hűvösebb értéket állítunk be, mint amennyi kint van!

Ez azt jelenti,hogy most, amikor 35 - 37 fok van, a megfelelő beállítás a 28 - 30 fok!

Higgyék el, kellemesen hűvösnek érzik ezt is, és így nem fordulhat elő, hogy a szervezet hősokkot kap attól, hogy a túlságosan lehűlt helységből egy másodperc alatt hőségre lép ki.

Légkondicionáló híján a tetőtéri, illetve lapostetős lakások, de a panelek is képesek 40 fok fölé melegedni.

Nem marad más, mint az, hogy megpróbáljuk minél inkább kint tartani a forróságot és napsütést az éjjeli szellőztetés után. Ha erkélyes, lodzsás a lakás, akkor árnyékoljunk ott is, hogy ne forrósodjon fel a kövezet, beton, mert az tovább sugározza a hőt. Aggathatunk az erkély, terasz korlátjára, esetleg a plafonra is régi törülközőket, pokrócokat, lepedőket, még jobb, ha időnként be is nedvesítjük őket. Megpróbálhatjuk hideg vízzel locsolni a ház külső falát is, hogy a párologtatással hűtsön. A földre tett vizes rongyok vagy a gyakori padlólocsolás is hűthet.

Vannak, akik ilyenkor a teraszon, erkélyen alszanak, ha a lakás nem hűl le éjszakára. De segíthet az is, ha egy kissé nedves lepedőt terítünk az ágyra, és azon alszunk el. Ha van a lakásnak hűvösebb szobája, akkor oda is át lehet költözni éjszakára.

Sajnos a város belső részében érvényesül a "hősziget"-hatás, így ott akár 6-8 fokkal is melegebb lehet, mint a ritkábban beépített területeken, ráadásul éjjel sem hűl le annyira a levegő, mivel a beton és az aszfalt ontja magából a hőséget.

Idős édesanyám ilyenkor lemegy a családi ház pincéjébe, vagy kimegy a vályogtéglából készült nyárikonyhába, mert ott több fokkal hűvösebb van. Keresztrejtvényt és könyvet visz magával, ott hűsöl egy kicsit.

Ha a lépcsőház hűvös (és biztonságos), akkor onnan is beengedhetjük a hidegebb levegőt, illetve alápincézett családi házaknál a pince nyitva tartása is hűtheti a légteret, de nagyon figyeljünk a kisgyerekekre és háziállatokra.

A gyakori zuhanyzás mellett az is segíthet, ha kissé nedvesen vesszük fel magunkra a pólót, de ebben az esetben ne álljunk ventilátor elé, mert megfázni sem jó.

Hatékony közérzetjavító lehet a hideg borogatás a tarkón, könyökhajlatban, csuklón, térdhajlatban.

Medence, strand híján egy lavór hűvös vízbe is beáztathatjuk a lábunkat. Ha idős hozzátartozóink nagyon nem bírják a lakásban lévő hőséget, vigyük el őket egy légkondicionált bevásárlóközpontba, üzletközpontba, közintézménybe, de csak olyan helyre, ahol lehetőség van leülni, italt és ételt fogyasztani. Nagyon jó ötlet lehet ilyenkor moziba menni velük. Ha megérkezik majd az enyhülést hozó hidegfront, akkor további rosszullétekre lehet számítani, figyeljünk oda akkor is szeretteinkre, és gyanús esetben kérjük ki orvos tanácsát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: