Biztonságos az interneten bankügyeket intézni?

Eléggé elterjedt, és hétköznapivá vált mára az internet ahhoz, hogy a virtuális valóság színterein se várjunk el a reálisnál nagyobb biztonságot, hanem kellő körültekintéssel használjuk ki bátran az online bankolás kényelmét.

Ami a tökéletes biztonságot illeti, az természetesen nem létezik. A fizikai valóságban is az a maximum, amit megtehetünk pénzünk védelmében, hogy igyekszünk ügyelni a szabályokra, amelyeket gyerekkorunk óta megtanítottak nekünk. Ezek arra valók, hogy segítsenek megóvni azt, ami a miénk, azoktól, akik illetéktelenül úgy gondolják, hogy helyesebb lenne, ha az övék lenne, és ezért tenni is készek, átlépve a törvény szabta határokat. Nem hordunk magunknál a kelleténél több pénzt, a pénztárcát nem olyan zsebbe tesszük, ahol könnyű észrevétlenül hozzáférni, elkerüljük a kétes hírű helyeket, és így tovább...

Ezzel együtt meg sem fordul a fejünkben, hogy ne szálljunk fel a hatos villamosra csúcsidőben, vagy ne menjünk ki szombat reggel a piacra bevásárolni, pedig köztudott, hogy mindkettő a zsebtolvajok kedvenc vadászterülete. Lassan eltelik már annyi idő az internet elterjedésének kezdete óta, hogy a virtuális valóság színterein se várjunk el a reálisnál nagyobb biztonságot. Hanem az indokolt óvatosságot szem előtt tartva használjuk ki magától értetődő természetességgel az online bankolás kényelmét - mert kényelmes, és megfelelően biztonságos is.

A bankok már csak saját jól felfogott érdekükben is megtesznek mindent a biztonságért, ami elvárható tőlük. Helyes persze, ha ön is megtesz mindent, amit lehet. Aki internetet használ, annak a gépén legyen vírusirtó szoftver, amely megakadályozza, hogy olyan állomány kerüljön a gépre, amely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. És persze legyen tűzfal is, amely megakadályozza az illetéktelen hálózati hozzáféréseket. Megjegyezzük, ez a két dolog minden bizonnyal eleve ott van az ön gépén, különben elég csúnya dolgok történhetnének vele a mindennapos internethasználat közben. De ha tényleg banki ügyeket akar így intézni, helyes meggyőződni erről.

Arról már a múltkor is volt szó, hogy a banktól kapott jelszót az első használatkor célszerű megváltoztatni, így a jelszavát valóban már csak ön ismerheti, illetve mindazok, akiknek elárulja. Ne legyenek túl sokan! És amikor jelszót választ, jusson eszébe, hogy az emberek döntő többsége az 123456 számsort, a születési dátumát, a nevét vagy kutyája-macskája nevét, esetleg az utcája nevét használja, mert fél, hogy különben el fogja felejteni. Önnek azonban jó a memóriája, és sokkal kreatívabb ennél...

Fontos, ezért jegyezze meg, hogy soha semmiféle jelszavát, hozzáféréshez szükséges azonosítóját ne adja meg interneten, csakis akkor, amikor ön használja. Még a bankjának se küldje el e-mailben, akkor sem, ha kéri. Tudniillik nem kéri. Ha tehát ilyen e-mailt kap, az csalás, akármennyire látszik is hivatalosnak és valóságosnak.

Legutóbb ugyan előnyként megemlítettük, hogy a világon bárhonnan intézheti banki ügyeit bármely internetre kapcsolt számítógépről, de most azért tegyük ehhez hozzá, hogy idegen gép, nyilvános hely esetében fokozottan fontos a biztonságra törekvés. Ne engedje meg, hogy a gép megjegyezze a jelszavát, arra is figyeljen, hogy a környezetében ne figyelhesse ki senki, amikor begépeli. Amikor végzett, a kilépés gombbal zárja be az ablakot, ne „ikszeléssel”. Törölje a böngésző tárolójából az ideiglenes fájlokat, hogy az ön után következő ne juthasson hozzá illetéktelenül az adataihoz.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -5, +4 °C

Borult, párás idő lesz, helyenként kisebb esővel, szitálással, átmeneti havasesővel. Keleten van némi esély kevés napsütésre. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán is frontmentes lesz az idő, de egyre többeknél jelentkezhetnek légúti panaszok, illetve a keringési problémák is fokozódhatnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra