Betéttel jobban jár!

A lúdtalp civilizációs ártalom, Magyarországon a felnőttek nyolcvan százalékát érinti. Ha tudjuk, mit kezdhetünk a már kialakult betegséggel, azzal fájdalmas panaszoktól kímélhetjük meg magunkat.

Lábunk boltozatos szerkezetét hossz-, illetve harántboltozatra oszthatjuk. A hosszanti boltozatot alkotó ívek a sarokcsonttól az egyes lábközépcsontok végéig, a lábujjak tövéig húzódnak. Az ívek különböző magasságúak: a 2. ujjhoz vezető a legmagasabb, a kislábujjhoz vezető a legalacsonyabb. A harántboltozat az ujjak tövében az úgynevezett talpi párnának megfelelően húzódik, a 2. ujj magasságában a legmagasabb. Lúdtalpnak a boltozatok süllyedését nevezzük.

A lúdtalp a civilizációs ártalmak hatására kialakuló lábdeformitás. A rossz cipőviselet és a kemény talaj miatt a lábizomzat felnőtt korra elgyengül, fájdalmat okoz a talpon. Ha még ma is sokat járnánk mezítláb puha, egyenetlen talajon, lábizomzatunk jó kondícióban lenne, ám a cipőviselés elkényelmesítette a lábunkat.

A cipő is okozhatja

A lúdtalp nem mindig okoz panaszokat, ám egy szakember egyértelműen el tudja dönteni, hogy lúdtalpról van-e szó, vagy valamilyen speciális elváltozásról. Más ízületi, illetve mozgásszervi panaszok is javulhatnak (térd, csípő, derék), illetve meg is szűnhetnek lúdtalpbetét viselésével, ám ha a panaszok nem szűnnek meg, akkor további kivizsgálás javasolt.

Változó, hogy a lúdtalp kinek mikor okoz panaszokat. Ez függ az életmódtól, a munkahelytől, a testsúlytól, a cipőviselési szokásoktól. Utóbbinál sokszor nagyot hibázunk, ugyanis a lúdtalp kialakulását a magas sarkú, illetve szűk cipők viselése elősegíti. A vékony talpú cipők nem csökkentik azokat az ütődéseket, amelyek a kemény talaj miatt folyamatosan érik a talpunkat. Kerüljük a nagyon kemény talpú cipőt is, inkább hordjunk gumitalpút!

Az ideális cipő kényelmes, jól szellőző, természetes anyagokból készült, anyaga puha, de a lábat erősen tartja, megfelelő szélességű és hosszúságú, talprésze hajlékony, sarka puha, 1-4 centi vastagságú. A rossz cipőtől nemcsak lúdtalpunk lehet, de kifordulhat a bokánk és bütyök illetve kalapácsujj is kialakulhat.

Fájdalmas tünetek

A lúdtalp miatt akár az egész lábfej megduzzadhat. Fájdalmas lehet a bel- és külboka tájéka, a boltozatok, gyakran a térd és a derék illetve a lábszár elülső élének panaszai is csatlakozhatnak a tünetekhez. A térd deformitásai – az X illetve O láb – is fokozhatják a láb deformitását. Az úgynevezett "statikus ödéma" – főként lúdtalp esetében – csupán a boka mögött futó inak hüvelyének enyhe vizenyője, amely kifáradáskor vagy hosszabb járás után jelentkezik. Hosszabb távon a lúdtalp szövődményeként létrejöhetnek a túlterhelt felületeken bőrkeményedések, leggyakrabban a talpon.

Felnőtteknél gyakori a sarok talpi részén jelentkező fájdalom. A tüneteket a saroksarkantyú okozza, amely a hosszú talpi szalag elmeszesedése: a szalag először berepedezik, bevérzik, végül elmeszesedik. Az orvos a kezelés során a láb hosszboltozatát próbálja meg a betét segítségével visszaállítani. Amikor a sarok megemelkedik, csökken a ráeső terhelés: a fájdalom enyhül, és a saroksarkantyú elemelkedik a talajtól.

Könnyen diagnosztizálható

Az ortopéd szakorvos többféle vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy valaki lúdtalpas-e. Az egyik ilyen, amikor a páciens szemben áll az orvossal, sarkát összetéve V-alakban szétnyitja a lábfejét. Ebben a pózban az orvos jól látja a belső hosszboltozat magasságát és a harántboltozatot is. Hátulról jól megfigyelhető a sarokállás: befele vagy kifele dől-e.

A másik módszer az, amikor négy lábon álló üvegtetejű zsámolyra áll rá a páciens, az orvos pedig a zsámoly alján lévő tükör segítségével megvizsgálhatja a talp állapotát.

A számítógépes talpnyomásvizsgálat alaposan feltérképezi a kérdéses részeket. A színes képről leolvasható, hogy a talp különböző területei között hogyan oszlik meg a terhelés.

Fájdalomcsillapító betét

A lúdtalpbetét feladata a hossz- és harántboltozat helyreállítása. Ma a leggyakoribb a félkész, alakítható betét, de készülhet egyedi méretben is. A hosszboltozatot mindegyik ívnek megfelelően, a belső talpéltől kiindulva a külső talp éléig alá kell támasztania. Lencse alakú kiemelkedésével megemeli a harántboltozatot a középső lábközépcsontok mögött.

Ha sikerül megtalálni az ideális betétet és a megfelelő cipőt, a páciens teljesen tünetmentessé tehető. A szakorvos mindig a beteg testsúlyához és mindennapi tevékenységéhez igazítja a betétet. A keményebb betét nyomja a hosszboltozatot valamint a kettes és a hármas lábujj tövénél kicsit lejjebb fekvő területet, amit a betegek nehezen viselnek. Két-három hétre is szüksége lehet, míg megszokják a betétet, de vannak olyanok is, akiknek már az első perctől fogva kényelmes a viselete. Általában három hét után érzi a páciens, hogy jó-e neki a betét.

A modern betétek már állíthatók, pillanatok alatt egyénre szabhatók. A puhább betétek cseréje évenként javasolt, a keményeké 2-3 évente.

Alternatív terápiák

Gyógytornával kezelhetjük a különböző mozgásszervi megbetegedéseket, és jelentős javulást érhetünk el reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és belgyógyászati kórképeknél is. A lúdtalp miatti fájdalom számtalan, könnyen elvégezhető gyakorlattal enyhíthető, ezeket gyógytornász utasításait követve lehet elsajátítani.

Gyógymasszázs során a nagy igénybevételnek kitett izomcsoportokat a gyógymasszőr lazítja, az esetlegesen kialakult görcsöket oldja. A kezelés folyamán a lazító fogásokon van a hangsúly. Az ellazult izomcsoportok tónusának fokozása érdekében főleg a feszesítő fogásokat alkalmazza. Az izmokat a lábszáron lazítja, míg a talpon feszíti a reflexzónák ingerlése nélkül.

Lágylézeres kezeléssel csökkenthető, illetve megszüntethető a fájdalom az ízületekben, izmokban. Javítja a vérkeringést, ellazítja a kóros ín- és izomfeszüléseket. Akut fájdalmak esetén már 5-6 kezeléssel is szép eredmény érhető el, a krónikus fájdalmaknál 14 vagy annál több alkalom szükséges.

A jóga különleges légzéstechnikáinak köszönhetően izmainkat teljesen el tudjuk lazítani, a stresszt és a görcsöket megszüntethetjük. Mivel a lúdtalpasok lábfejében az izmok szinte pattanásig feszülnek, számukra minden izomlazító terápia nagy segítség.

A reflexológia hívei azt vallják, hogy a teljes emberi test tükröződik a talpon. A reflexpontokra gyakorolt nyomás felszabadítja a testben függőlegesen végigfutó életenergiát. A test bármely részében fellépő fájdalom, betegség megszüntethető a talp megfelelő zónájában található reflexpontok masszírozásával. A módszer hatásos a lúdtalp gyógyításában is.

Spirálgimnasztikával visszanyerhetjük lábunk eredeti stabilitását és formáját. A speciális tornával még a csontozatot is befolyásolhatjuk, hiszen a csont is élő szövet, tehát alakítható. A spirálgimnasztikát különböző nemzetiségű orvosok és gyógytornászok 15 éves munka során fejlesztették ki. Az alapötlet dr. Christian Larsen svájci orvostól származik.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +2 °C

Reggelre köd és rétegfelhőzet képződik, majd elkezd szakadozni ez a felhőzet, és lesznek napos területek is, de helyenként tartósan borult maradhat az idő. Szitálás, kisebb eső előfordulhat. Mérsékelt marad a szél, 3, 7 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán nem érkezik újabb front. Ennek ellenére most is felléphetnek tünetek, például ízületi panaszok és vérnyomásproblémák is. A fényszegény tájakon lehangoltság, rosszkedv léphet fel, alacsony teljesítőképességgel is számolni kell. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: