Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

A világ különböző pontjairól érkezett orvosok itt osztották meg tapasztalataikat a szakmabeli hallgatósággal és beszéltek az "átfogó páciens management"-ről. A három napig tartó előadássorozaton számos téma került terítékre, amelyek mindegyike szervesen illeszkedett egymáshoz. Szó volt a hormon-kiegészítő terápiáról, az életkorral együtt járó betegségek prevenciójáról, a táplálkozás immunrendszert erősítő hatásáról, a menopausa alternatív kezeléséről, a környezetszennyezés negatív hatásairól, az oxidatív stresszről, a szem- és bőrtünetek orvoslásáról, az osteoporosis prevenciójáról, géndiagnosztikáról, mozgásprogramról.

Előzzük meg a bajt!

"Mi történik, ha sok cukrozott ételt, péksüteményeket, kenyeret eszünk? Vagy ha túl kevés a napi kalória-, ezzel együtt csökkentett a fehérjebevitel? Immundiszfunkció - azaz immunrendszeri gyengeség - alakul ki."- adta meg a választ saját kérdésére Claude Chauchard professzor, az anti-aging orvoslás egyik jeles francia képviselője. Prezentációjában kiemelte a gyorsan felszívódó szénhidrátok kedvezőtlen hatásait, amelyek csökkent ásványi anyag, vitamin-felszívódáshoz és gyulladáshoz vezetnek. Számos olyan növényi kivonat létezik, amely a szervezet védekező rendszerét képes fokozni. Ezek közé tartozik a Shiitake gomba, az Echinacea, panax ginseng, camellia sinensis, cordyceps sinensis, perna canaliculus. Ez utóbbi növény jótékony hatásait a következőkkel jellemzi: étvágycsökkentő, nemivágy fokozó, vércukorszint reguláló, energia-termelést 30%-ban növelő.

L.Israel professzor a rákos betegségek megelőzési módszereiről beszélt. A Shiitake vagy Maitake ázsiai gombafajtáknak legerősebb a gyógyító ereje. Egy komplex szénhidrát félét, lentinánt tartalmaz, amely állatkísérletek bizonyítékai szerint a tumor-növekedést 67%-kal gátolja. A Maitake gomba egy másik összetett cukrot, béta-glucant rejt magában, amely talán még kedvezőbb anticarcinogén hatást képes kifejteni.

Jótékony zsiradékok

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásairól számos előadás hangzott el. "Az anti-inflammációs jelentése gyulladás ellenes. Az anti-inflammácios sejtek aktiválásához is jelentős szerepe van a táplálkozásnak. Ebben a zsírok kapják a főszerepet. Ha túlságosan sok telített zsírt (sertéshús, vaj, felvágottak)és n-6 zsírsavat (kukorica, szója) vagy túl kevés n-3 zsírsavat (szezámmag, halolaj, lenmagolaj) fogyasztunk, akkor szervezetünkben károsító gyulladásos kémiai anyagok szaporodnak fel. Ahhoz tehát hogy a sportolással amúgy is meggyengített sejtjeinket minél hamarabb regenerálni tudjuk, az n-3 zsírsavat tartalmazó ételeket érdemes nagyobb arányban fogyasztanunk, a telített zsírt vagy n-6 zsírsavat tartalmazó ételek bevitelét pedig csökkentenünk."- hangzott dr. Lee, koreai anti-aging specialistától. Rueff professzor a halolaj szív-érrendszert védőhatásáról beszélt.

Szőlő, bor, alma, hagyma

A legtöbb zöldség, gyümölcs (különösen a szőlő, alma, brokkoli, hagyma), teafű, vörösbor tartalmaz egy apró krisztalloidot, amelynek neve flavonoid. Ez az összetevő adja a színt és számos jótékony, gyógyító hatást fejt ki a szervezetben. Hármas hatását a következőkkel jellemezhetjük: szív- és májelixír, emellett rákmegelőző hatású. Legerősebb flavonoid vegyületként a quercetint tartják számon. Számos - így egy 805 főn végzett holland - vizsgálat eredményei igazolták, hogy azok a 65-84 éves egyének, akiknek napi étkezésében 4 csésze tea, egy alma és egy-nyolcad hagyma szerepelt, a szív-érrendszeri betegségek prevalenciája felére csökkent. Más vizsgálatok szerint a szilimarint tartalmazó articsóka rendszeres fogyasztásával az alkohol okozta májkárosodás súlyos szövődményei elkerülhetők. A szilimarin és tangeretin vegyületek a DNS-károsodás helyreállításában vesznek részt, ezért erős anticarcinogén anyagok. Ennek köszönhetően a kongresszuson külön előadás-blokkot szenteltek a rendezők. A borban rejlő polifenol vegyületek jótékony hatásairól számos kitűnő prezentáció hangzott el.

Egyszerű ránctalanítás

Perricone, amerikai bőrgyógyász professzor a "ránc-terápiáról" beszélt. Bemutatott egy videó bejátszást egy amerikai tévéhíradóból, amelynek kockáin 35-40 év körüli hölgyek nyilatkoztak a doktor különleges, ám roppant egyszerű arcbőr simító módszeréről. "A lényeg az, hogy a cukrozott, egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket iktassuk ki étrendünkből, mivel a bőr öregedésért 50%-ban a cukrok tehetők felelőssé, és főleg lazachússal, friss salátával táplálkozzunk három napon keresztül."- mondta Perricone. Az eredmény váratlan sikert hozott, amely nem csupán a bőr feszességét növelte, hanem a testtömeget is csökkentette.

A hormonszedés kétélű fegyver

Az egyik legnagyobb név a világ anti-aging orvosai között Klentze professzor, aki egy hormonvegyületről, a dehidro-epiandroszteronról (DHEA) tartott előadást. Kutatási eredményekkel alátámasztott megfigyelés, hogy tartós szorongásban, depresszióban, Alzheimer-kórban a DHEA-szint csökken. Laboratóriumi vizsgálatát az IGF-1-szint mérésével valósítható meg, amely a hormon egyik fontos indikátora. A hormonterápia viszont sok esetben veszélyes, mivel bebizonyosodott, hogy az egy éven át szedett, napi 25mg DHEA csökkenti a vér LDH-koleszterin szintet és növeli az LDL-szintet.

A génvizsgálat szerepe

"A géndiagnosztika manapság igen divatos, jóllehet az orvosokat elbizonytalanítja: nem tudják, hogy hol végeznek genetikai vizsgálatot, és hogyan értékeljék az eredményeket."- nyilatkozta Ney doktor Svájcból. Európában mindössze három labor készít genetikai profil-vizsgálatot: Svájc, Ausztria és Oroszország. A bécsi labor adja a legrészletesebb értékelést, amely négy héten belül megérkezik a vizsgálatot kérő személyekhez. Segítségével megállapítható, hogy a páciens milyen gén-polimorfizmussal rendelkezik, hajlamos-e bizonyos betegségek megszerzésére, pl. rosszindulatú daganatok, szívinfarktus, gyulladással járó betegségek.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: