Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

Az aranyeret a civilizált társadalmak betegségének tartják, Magyarországon például a felnőtt lakosság harmada találkozott vele legalább egyszer életében. A statisztikai adatok szerint azonban a helyzet az öregedéssel egyre rosszabb: az 50 fölöttieknek már a fele küzd aranyeres panaszokkal.

Az aranyérbetegség és kialakulása

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy olyan érköteg, amely a végbél nyálkahártyája alatt található. Amikor a finom érhálózatot tartó kötőszövet meglazul, az érhálózat kitágul, az úgynevezett aranyeres párna lecsúszik, és a végbélcsatornán keresztül előesik, akkor beszélünk aranyérbetegségről. A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat. Ilyen lehet az aranyér csomók kizáródása, ami sürgős proktológiai beavatkozást igényel. Az aranyér gyakori velejárója a vérzés. Az aranyér kialakulásának okai lehetnek genetikai eredetűek, de fokozott hasüregi nyomásviszonyok szintén kiválthatják; ilyenek a terhesség, szülés, székrekedés, cipekedés, bélürülési zavarok. A jellegzetes civilizációs ártalmak - mint az elhízás, a mozgásszegény életmód, a rostszegény, fűszeres, zsíros étkezés - szintén okai az aranyér kialakulásának.

Az aranyér nem veszélyes, ám annál kellemetlenebb és sok esetben fájdalmas betegség. Kortól és nemtől függetlenül szinte bárkinél kialakulhat. Bár szerepet játszhatnak örökletes, genetikai tényezők (például, ha valaki gyengébb kötőszövettel rendelkezik), de az aranyér alapvetően a helytelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal van összefüggésben. Lássuk ezeket bővebben is!

Kevés mozgás, zsíros étrend - egyenes út az aranyérhez

Mivel az idősebbek - esetleg egyéb, például mozgásszervi betegségek következtében - kevesebbet, illetve nehezebben mozognak, ez a vérkeringésre, valamint az emésztésre is negatív hatással van. Főleg, ha a mozgás hiánya nem megfelelő táplálkozással párosul.

A rostszegény étrend, a zsíros és túlzottan fűszeres ételek, valamint az alkohol fogyasztása is székrekedést, kemény székletet, nehéz székletürítést okozhat, ami idősebbeknél hatványozottan érvényesül.

Nehéz, gyakori széklet

Mindez pedig nem csak kellemetlen, de az erőlködés következtében szinte törvényszerűen kialakul előbb-utóbb az aranyeres csomó.

A gyakori székelés, illetve a székrekedés miatti erőlködés megterheli a végbélnyílást és a falán elhelyezkedő vénatágulatot, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Tehetünk ellene!

Ha szeretnénk elkerülni, megelőzni ezt a kellemetlen betegséget, ajánlatos kerülni a csípős, túlzottan fűszeres, illetve a zsíros ételeket, ahogy az alkoholfogyasztást is. Fogyasszunk sok zöldséget-gyümölcsöt és rostot tartalmazó élelmiszereket, amely könnyíti az emésztést és lazítja a székletet. Lehetőségeinknek megfelelően minden nap iktassunk be egy kis mozgást: akár napi fél óra séta is jelentősen csökkentheti az aranyér kialakulásának kockázatát!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: