Agykontroll - életkontroll

Rendelkezünk egy felmérhetetlen kapacitású, minden ember által alkotott gépnél érzékenyebb intelligenciájú komputerrel. Ez a csodálatos műszer az agy, amely mindenki rendelkezésére áll, de lehetőségeit csak elenyészően kis hatékonysággal használjuk ki.

Próbálj meg lazítani!

Az elménk képességeinek csupán mintegy két százalékát használjuk ki - állapították meg a Stanfordi Egyetem kutatói. Létezik egy tudományosan megalapozott, egyszerű, praktikus, könnyen elsajátítható módszer, ami lehetővé teszi, hogy ezt az arányt lényegesen növelhessük. Ezt a stresszkezelő és elmefejlesztő önsegítő módszert, az agykontrollt hazai elterjesztője és első oktatója, dr. Domján László kandidátus mutatta be.

Az agykontroll alapja a relaxáció, az ellazulás, amely önmagában is több pozitív változást hoz a szervezetünkbe. Ezeket a Harvard Egyetem professzora, Herbert Benson vizsgálta. Kimutatta, hogy ellazult állapotban jelentősen javul a szervek - többek közt az agy - oxigénellátottsága, 18-20%-kal lassul az anyagcsere, csökken a vér tejsavtartalma, kitágulnak az erek, így javul a szervek vérellátása, csökken a vér koleszterinszintje, megnő az endorfin-szint, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár, az agy több alfahullámot termel, ami vizsgálatok szerint elősegíti a sejtek regenerációját.

A relaxáció a stressz leghatékonyabb, természetes ellenszere, márpedig a stressz egészségünk legfőbb ellensége. Mérések szerint 20 perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 3-4 óra alvás!

Taxisofőr

Ismert jelenség, hogy ha valaki állandóan betegségre gondol, negatív gondolatokat őröl magában, betegnek képzeli magát, akkor előbb-utóbb akaratlanul is megerősíti, meg is teremti a kellemetlen helyzeteket, tüneteket. Miért ne lehetne igaz ennek az ellenkezője is? Jó példa erre a placebohatás: a betegek nagy része meggyógyul a hatóanyag nélküli, de hatásosnak tudott gyógyszertől is, vagyis ilyenkor nem a vegyszer, hanem az elméje, a gondolatai, a hite, a bizalma indítja el a pozitív változásokat.

Az agykontrollra az ad lehetőséget, hogy ellazult állapotban az elme mélyebb, a szervezetet irányító részlege sokszorosan befolyásolhatóbb a gondolatainkkal, képzeletünkkel, szavainkkal, mint éberen. Orvosilag bizonyított tény, hogy ha ellazult állapotban elképzeljük magunkat egészségesebbnek, akkor az immunrendszerünket erősítjük, befolyásoljuk, mintha a gondolatainkat a szervezet parancsnak tekintené. Olyan ez - vont párhuzamot dr. Domján László - mint amikor a taxisofőr teljesíti az utasításokat, merre is vegye az irányt...

Hogy megy ez a gyakorlatban? Az agykontroll-oktató reumatológus szakorvosként saját szakterületéről hozott példát. Egy sokízületi gyulladásban szenvedő betege egy évtizede tartja karban állapotát agykontrollal. Kicsit leegyszerűsítve a folyamatot ezt úgy éri el, hogy ellazult állapotban elképzeli magát egészségesebbnek, jobb állapotban lévőnek, gondolatban szimbolikusan gyógyítja magát, és ezzel olyan élettani folyamatokat katalizál, amely segíti jobb állapotba hozni magát.

Magyarországon 15 éve tartanak agykontroll tanfolyamokat, mintegy 160 ezren végezték el. Közülük 1350 felnőtt (átlagéletkoruk 41 év) a tanfolyam elvégzése után két és fél évvel részt vett egy felmérésben, amelynek eredménye igencsak elgondolkodtató: eszerint a módszer alkalmazása hosszabb távon körülbelül egyharmadára csökkentette a gyógyszerfelhasználásukat, és körülbelül a felére a megbetegedéseik számát, jelentősen javult általános egészségi állapotuk, energiaszintjük, hangulatuk. Aligha van még egy módszer, amely ilyen eredményeket tudna felmutatni! Ma, amikor tényleg az egészség a legnagyobb kincsünk, amikor a hagyományos orvosláson alapuló egészségügy egésze válságban van, különösen meg kell ragadni a belső gyógyító erő adta lehetőségeket is.

Tudományos alapokon

Az agykontroll az orvostudományon belül alakuló új ágazat, a pszicho-neuroimmunológia alkalmazási módja.

A Harvard Egyetemen már két éve működik komplementer medicina kurzus, ott már tanítják a relaxáción alapuló imaginációt, azt, ami az agykontroll lényege: hogyan tudunk ellazult állapotban az elménkkel célzottan hatni a testünkre, hogyan befolyásolhatja a szervezet működését a gondolat. Magyarországon is egyre elfogadottabb ez a módszer: orvosok, pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók akkreditált tanfolyamként vehetik igénybe, amivel a kötelező továbbképzésekhez pontot szerezhetnek. Eddig másfélezer orvos végezte el, ők nemcsak a saját szervezetük karbantartására használják, hanem a betegeiknek is ajánlják. Mindenképpen a munkájukat segíti az agykontroll, hiszen könnyebb olyan beteget meggyógyítani, aki maga is aktívan részt vesz ebben. Több orvos elmondta azt is, hogy a tanfolyam elvégzése óta a fogékonyabb intuíció által empatikusabban is tud a pácienseivel foglalkozni.

Problémamegoldó technikák

A relaxációs önszuggeszcióra egész technikacsokor épült. A módszer alkalmas a stressz levezetésére, az alvászavar megszüntetésére, az ébresztőóra nélküli, időzített ébredésre, a tartalékenergiák mozgósítására élénkítő szer nélkül, például éjszakai autóvezetéskor.

Segítségével a fejfájások, a migrénes tünetek 90 százaléka gyógyszer nélkül elmulasztható. Mielőtt az a vád érné a módszert - jegyezte meg Domján doktor - hogy az alapbetegség kivizsgálása nélkül ad tüneti kezelést, nagyon fontos, hogy csak a stresszeredetű fejfájás gyógyítható ezzel a módszerrel (igaz, a legtöbb ilyen), így, ha nem javul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Minden esetben igaz, hogy nem az akadémikus orvoslás helyett, hanem a beteg aktív közreműködésével azt támogatva működik ez az önsegítő medicina.

Az agykontroll hozzásegíthet a minket foglalkoztató kérdéseknek a tudatalattink bevonásával történő megválaszolásához, hozzájárul a memória fejlesztésével a gyorsabb és hatékonyabb tanuláshoz, a jó döntéshozatal megkönnyítéséhez. Szervezetünk működésének befolyásolásával elérhető a gyorsabb gyógyulás, a fájdalom és a vérzés uralása, bizonyos rossz szokásaink (pl. a dohányzás, alkoholizálás, túlzott evés, lustaság, rendetlenség) kínlódás nélküli megváltoztatása. Az agykontroll önismeretre, ezzel együtt empátiára segít, érzékenyebb intuíciót alakít ki.

"Alfában"

Az agykontroll ellenzői tartanak attól, hogy valamilyen "agymosás", személyiség-átalakító külső hatás, hipnózis történik a módszer alkalmazásakor. Könnyen belátható ennek a vádnak a képtelensége, ha végiggondoljuk, hogy itt legfeljebb önszuggeszcióról lehet beszélni, hiszen nem külső hatásra, hanem önnön gondolatai révén gyakorol befolyást valaki a saját szervezetére. Az agykontroll tehát valójában önkontroll: a saját életünk, szervezetünk fölötti ellenőrzés, a legszorosabb értelemben vett "önuralom" alakítható ki vele. A külső hatásra bekövetkező hipnózishoz pedig semmi köze, már csak azért sem, hiszen ott egy másik embernek, a hipnotizőrnek adjuk át bizonyos mértékig az irányítást, míg itt önkontroll történik. Az önhipnózistól is több szempontból különbözik, mert a módszer használói nem jutnak olyan alacsony agyhullám-frekvencia szintre, mint hipnózisban.

A hipnózis mélyebb, "théta" agyhullámsávban történik, az agykontrollt az ébrenléthez legközelebbi, "alfa" tudatállapotban lehet gyakorolni, és nem is hoz felszínre mélyebb tudatrétegeket.

Még a labilis idegállapotban lévő betegeknek is jót tehet, egyedül az orvosi kezelés alatt álló pszichiátriai vagy elmebetegek esetében kötik a tanfolyamon való részvételt a kezelőorvos engedélyéhez. Ajánlható minden olyan betegnek, aki maga is részt kíván venni saját egészségének helyreállításában, és mindazoknak, akik szeretnék az életükben felmerülő problémákat hatékonyabban megoldani, vagy egyszerűen csak jobban akarják érezni magukat.

Kapcsolódó link: www.agykontroll.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: