6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

A búcsú sokkalta gyorsabbnak tűnik, mint az emlékezet szerint a hajdani kezdet, amikor a mostani ötven felettiek jó része hosszasan latolgatta, ugyan mikor jár jobban: ha átlép, vagy ha marad?

Aki akkor átlépett, most visszakerülhetett ugyanoda, ahol maradt, aki maradt, de ez nem jelenti azt, hogy tudjuk, melyikük járt jobban. Van még ezen kívül is jó néhány kérdés ebben a mostani helyzetben, lássunk néhányat:

1. Hogyan kerül vissza az állami nyugdíjrendszerbe az, akinek megszűnt a magán-nyugdíjpénztári tagsága, és mivel jár mindez?

A 2010-ben elfogadott új szabályozás megszüntette a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot. Minden munkavállaló, aki korábban a kötelező kétpilléres nyugdíjrendszer tagja volt, 2011. március 1-jével automatikusan visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe. Magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya megszűnt, hacsak külön nyilatkozat megtételével ki nem jelentette, hogy magán-nyugdíjpénztári tag kíván maradni. A visszalépéssel kapcsolatosan semmilyen jognyilatkozatot nem kellett tenni.

2. Mire számíthat ezt követően?

A visszalépéssel a magán-nyugdíjpénztárnak a nála eddig felhalmozott vagyont át kellett adnia a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (Állami Adósságkezelő Központ). Így a visszaléptetett munkavállaló a nyugdíjba vonuláskor csak a TB-től kap majd nyugdíjat az aktuálisan érvényes nyugdíjszabályozás szerint.

A TB-rendszerbe visszakerült tag a magán-nyugdíjpénztári vagyonból visszaigényelhette a hozamgarantált tőke feletti összeget, azaz a reálhozamot, valamint a tagdíj-kiegészítés összegét. A pénztár ezeket a kifizetéseket a tag nyilatkozatának megfelelően legkésőbb 2011. augusztus 31-éig teljesíti.

3. Mi a reálhozam, hogyan számítják ki?

A reálhozam kiszámítását törvény szabályozza. Egyes magán-nyugdíjpénztárak bizonyos portfólióiban nem képződött reálhozam. Akkor van reálhozam, ha a tag egyéni számlájához kapcsolódó befektetések piaci értéke az adott napon nagyobb a törvényben meghatározott módon számított összegnél. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszatérők esetében ez az adott nap: 2011. május 31. A törvény szerint az összeget úgy kell kiszámítani, hogy mekkora összegnek kellene a tag egyéni számláján lennie, ha az egyéni számláján jóváírt befizetéseket a mindenkori inflációnak megfelelő nagyságú hozammal fektették volna be. A számítás havi szintű adatok alapján történik. A reálhozam a piaci érték és a számított érték különbsége.

4. Meddig kell megkapnia a reálhozamot és hogyan?

A volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget felveszi korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással, ami adómentes. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetéssel kapcsolatban, akkor a pénzt a magán-nyugdíjpénztár a nyilvántartásában szereplő lakcímére küldi meg postán. A posta a pénztári indítást követő 20 munkanapon belül teljesíti a visszalépett tagoknak járó kifizetéseket. 150 ezer forint alatti összeget kivisz a postás, afölött a kapott értesítővel a postán lehet átvenni a pénzt. A Magyar Posta a szeptember 16-áig át nem vett kifizetéseket köteles visszaküldeni a feladó magán-nyugdíjpénztárakhoz. Azok pedig a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják tovább.

5. Honnan tudhatja, hogy megkapott mindent, ami jár?

A kiutalást követően a pénztárak elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül megküldik a számlaértesítőket. A számlaértesítőben a volt pénztártagnak pontos információkat kell kapnia az egyéni számlájáról, és az őt illető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is.

6. Ha még maradt kérdése, hol kaphat választ?

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer változásaival kapcsolatosan kérdésekre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, illetve annak fővárosi és a megyei kormányhivataloknál működő területi szervei adnak választ. Elérhetőségek és további információk a www.magannyugdijpenztarak.hu oldalon is megtalálható.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra