6 kérdés - ha nyugodtan akar nyaralni

A nyaralás közeledtével sokan napokat, heteket töltenek a készülődéssel, előre ismerkednek a látnivalókkal, ezerszer átgondolják, mit kell feltétlenül becsomagolni. Vajon a biztonságukra, a nem várt kellemetlenségek kivédésére is elég gondot fordítanak?

Az első kérdés nem is kérdés: utasbiztosítást pedig kötni kell, ha igazán gondtalanul akarja tölteni valaki a nyaralás napjait. Aki eleget tapasztalt, annak ezt nem kell bizonygatni. Következzen tehát az első valódi kérdés:

1. Megfelelő a biztosítása?

Nem mindegy például, hova utazik. Ha európai uniós országba, akkor dönthet úgyis, hogy nem köt biztosítást, csak kiváltja az egészségbiztosítási pénztárnál az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a TAJ kártyához hasonlóan, de az egész Európai Unióban igazolja jogosultságát az ellátásra. Az uniós állampolgárok ez alapján minden tagországban igénybe vehetik a társadalombiztosítási ellátásokat, de csak sürgősségi esetekben, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott ország polgárai.

Az Unió bizonyos országaiban (például: Belgium, Franciaország) visszatérítéses rendszer működik, vagyis az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátott személynek meg kell előlegeznie, akkor is, ha van nála Európai Egészségbiztosítási Kártya. Az utasbiztosítások mindenképpen komplexebb szolgáltatást kínálnak, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Általában úgynevezett BBP biztosítások, azaz baleset, betegség és poggyászkár esetére szólnak.

Ugyancsak általános a legtöbbször 24 órás telefonos asszisztencia szolgálat anyanyelven. Akárcsak a többi biztosítás esetében, az utasbiztosításnál is összefügg egymással a kockázat nagysága, valamint a szóba jöhető szolgáltatások köre és a biztosítás díja. Ha távoli vidékre utazik, vagy olyan országba, ahol az itthonihoz képest extrém módon drága az egészségügyi ellátás (például az Egyesült Államokba), vagy veszélyes helyzeteket vállal (például: egy búvártanfolyam), mindenképpen érdemes összetettebb és persze drágább biztosítást választania. A díj még mindig elenyésző ahhoz az összeghez képest, amit akkor kellene kifizetnie, ha nem lenne biztosítása.

2. Hol lehet utasbiztosítást kötni?

Mindenekelőtt azt fontos tudni, hogy kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni az utasbiztosítást, és ugyanekkor kell a díját megfizetni. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Ha utazási irodánál szervezett útra fizet be, az iroda általában két-három szolgáltató partnerrel is kapcsolatban áll, az ő biztosításaikat kínálja fel az úttal egy csomagban.

Felkeresheti bármely, utasbiztosítással foglalkozó biztosító vagy bank fiókját is. Mivel ezek csak saját biztosításaikkal foglalkoznak, ha több ilyen közül válogathat, akkor érdemes előzetesen tájékozódni, például az interneten, hogy melyik a legkedvezőbb az ön számára. Ha már fenn van a neten, választhatja a még kényelmesebb megoldást: az ott jelen levő biztosítási alkusz cégek kalkulátorai segítenek az ajánlatokat a legkönnyebben és a leggyorsabban összehasonlítani, és a legkedvezőbbet kiválasztani. A legtöbb esetben meg is lehet kötni a biztosítást az interneten keresztül, ki sem kell mozdulni otthonról.

3. Mit nem szabad itthon felejteni?

Ahhoz, hogy baj esetén hasznát is tudja venni utasbiztosításának, feltétlenül magával kell vinnie az útra a biztosítási kötvényt (vagy más, erre szolgáló igazolást), valamint a biztosító asszisztencia szolgálatának telefonszámát.

4. Mit kell tenni, ha használnia kell a biztosítást?

Baj esetén haladéktalanul kapcsolatba kell lépni a biztosítóval, vagyis fel kell hívni az asszisztencia szolgálatot, amely tájékoztatást és segítséget is nyújt a teendőket illetően. Biztosítástól függően a segítség akár még a jogi védelem megszervezésére is kiterjedhet (például egy közlekedési baleset után). De azért is fontos azonnal telefonálni, mert a szerződési feltételek szerint a biztosító a költségeket csak korlátozott mértékben téríti meg, ha az ügyfél elmulasztja a kapcsolatfelvételt. Az orvosi, kórházi kezelési költséget általában a biztosító rendezi, az egyéb költségeket viszont még az asszisztencia szolgálatot tartalmazó szerződések esetében is az ügyfélnek kell állnia, és a kárbejelentés után téríti vissza a biztosító, számla ellenében. A kárbejelentéshez a számlákon és a biztosítási kötvényen kívül szükség lehet még orvosi igazolásokra, eredeti baleseti jegyzőkönyvre, haláleset esetén halotti anyakönyvi kivonatra.

5. Érvényes az itthoni kötelező felelősségbiztosítása?

A Magyarországon megkötött gépjármű felelősségbiztosítás Európa legtöbb országára is érvényes. Érvényességét közúti ellenőrzés során a rendőrség ellenőrizheti, akárcsak itthon. Ezért baj lehet abból, ha nincs az autósnál "zöld kártya" - ez az elterjedt neve annak az okmánynak, amely külföldi utazás során a felelősségbiztosítás igazolására szolgál. Minden biztosító ingyenesen kiállítja.

6. Poggyászbiztosítás: mire érvényes és mire nem?

Poggyászkár sokkal gyakrabban éri az utast, mint baleset vagy betegség - szerencsére. De egy tíz- vagy százezres veszteség is nagy bosszúság, és rossz emlék. Ebben az esetben is az a legjobb, ha nem kell használni a biztosítást. Főszabály, hogy vigyázni kell az értéktárgyakra. Az autóban hagyott tárgyak ellopásából származó kár megtérítésétől például elzárkóznak a biztosítók. Amikor poggyászbiztosítást köt, mindenképpen győződjön meg arról, hogy kiterjed-e például a fényképezőgépre vagy videokamerára, a GPS-re. Jellemzően nem vonatkoznak az utasbiztosítások ékszerekre, gyűjteményekre, művészeti alkotásokra, valódi szőrmékre, bélyegekre, hangszerekre és fegyverekre.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra